Ramadán (Ramazan) 2014 – a pide

Röviden: Nyam!

Hosszabban: Nyam-nyam!

Még hosszabban: Nyam-nyam! Nyum!

Na majd ha egyszer lesz szagos internet (már van, csak furcsán működik), akkor nem kellene magyarázni. Beraknám ide az illatmintát, és …. 🙂

De talán a kép is elég lesz…. 🙂

A pide
A pide

A diétások most inkább fogják be a fülünket! Mert ez egy valódi kalória dömping, de nagyon finom! 🙂

A Ramadán (Ramazan) fő étele a pide. Török nevén Ramazan pidesi.

Lényegében kenyértésztából készült, és kerek. Tetején van néhány mag, mint pl. szezán, fekete kömény (niggela), meg hasonlók. De akkor is egy kenyér fajta.

Mégis különlegesen finom. A friss, ropogós, nyúlós tésztával! Amikor még forró… hmmm. És micsoda illata van!

Erre kerül még egy kis vaj, ami megolvad… Esetleg ezme, meg sajt. De csak olyan egyszerű dolgok… Aztán az ember észre sem veszi, hogy már 4 darab teljes pidét megevett. Pedig nem kicsi ez!

A titka a tésztában van. No meg persze, hogy friss és meleg. De a lényeg tényleg a tészta. Nem minden pék tudja igazán finomra sütni.

Szerencsére könnyű megtalálni a környék legjobb pidéjét, mert hosszú-hosszú sor áll előtte. És a hosszút most tényleg szó szerint kell érteni: akár 200 m-es is lehet! Ebbe a sorba érdemes beállni.

Sokat azért nem kell várni. Az ilyen helyeken gyorsan megy a kiszolgálás. Persze azt azért meg kell várni, míg meg megsül. De amint kikerül a kemencéből, azonnal el is viszik (nem ritkán egy ember 5-6 darabot is). Így csak a sütésre kell várni. Szerencsére ilyenkor minden sütőben a pide ücsörög. 🙂

A pidének külön időszaka van. Mivel az idén este fél 8 – 9 körül kezdődik a Ramadán (Ramazan) vacsora, a pidéket olyan 5-6 óra fele kezdik sütni. De olyankor már csak azt. A kenyerek várjanak csak reggelig!

A pidének, azon kívül, hogy nagyon finom, van egy másik fontos szerepe. Mivel a Ramadán (Ramazan) időszakban vagyunk, nem feledkezhetünk meg a szegényekről.

Sok péknél vásárlás közben lehetőségünk van egy-egy pidét felajánlani. Ez azt jelenti, hogy mi mondjuk 1 darabot veszünk magunknak, 2-t pedig ajándékba adunk. Ilyenkor 3 pidét fogunk kifizetni, de mi csak 1-t fogunk hazavinni. A másik kettőt is megsütik, majd odaadják a szegényeknek.

Ez a módszer pedig roppant jól működik. Az emberek úgyis elővették a pénztárcájukat, és nekik jóformán oly mindegy, hogy egyet, vagy ötöt fizetnek. Nekik ez nem tétel. Ellentétben másokkal. Azok a bizonyos mások pedig kapnak kenyeret. Az adakozóknak pedig úgymond nem kell vacakolniuk mindenféle szervezettel, vagy más módszerrel. Tehát még a lustábbak is egy mozdulattal számos embernek tudnak segíteni. Így nagyon nagyon sok felajánlott pide szokott készülni a pékeknél.

No tehát ez a pide, amiért bizony megéri egész nap várni! 🙂

Ramadán pide
Ramadán pide
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2014 – a pide, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

11 Replies to “Ramadán (Ramazan) 2014 – a pide

 1. Ejnye! Én akartam neked berakni valami kólareklámot napközben, erre most a bejegyzés után elkezdtem nyalogatni a monitort. 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Erről a hozzászólásról jut eszembe, hogy bár Like gomb nincs a megjegyzésekhez, de 1-10 macskával azokat is lehet értékelni. 😉

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 2. nyamm! megvan mit sütök hétvégén! vagy holnap! Limaránál van egy nagyon jó recept. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Melegen valami isteni finom!! Alig várom, hogy itthon elkészíthessem 🙂 (bár tudom, nem lesz az az igazi mint kint, de egy próbát megér! )

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .