Ramadán (Ramazan) 2014 – a szegények

A Ramadán (Ramazan) egy részről ünnep. Más részről megemlékezés, hogy Allah kinyilatkozta az akaratát Mohamednek (az égből megérkezett a Korán).

Megint más részről pedig ez egy figyelmeztetés, hogy Hé! Vannak ám szegények is köztünk!

A Ramadán (Ramazan) 30 napja alatt testközelből tapasztalhatjuk meg, milyen is azoknak az élete, akiknek rendszeresen kell nélkülözniük. Napközben nincs víz, ennivaló, sem semmi más ami csak élvezetes lehet. Ilyenkor pedig az emberek jobban elgondolkodnak azon, hogy vannak akiknek ez mindennapos. Így mindenki sokkal inkább segítőkész.

E mellett a böjtöt ki lehet hagyni amennyibe a szegényeknek adakozunk. Az összeget egy ember napi élelemmel való ellátása alapján számolják (ha jól emlékszem, ez tavaly 200 TL = kb. 25.000 Ft volt). Ezt vagy közvetlenül adjuk oda valakinek, vagy pedig az állami szervezetnek nyújtjuk be. Ők pedig elosztják a szegények között.

Az állam ilyenkor a nagyobb tereken hatalmas sátrakat állít fel, ahol a rászorulók ingyen vacsorázhatnak. Törökökről lévén szó, ebből mindig hatalmas ünnepség kerekedik. De ne felejtsük el, hogy a vallás nem fér össze az alkohollal, így azért olyan igazi dinóm-dánom hangulat nem alakul ki a végére.

Amennyiben viszont komolyabban akarunk segíteni egy rászorulón, és úgy érezzük, a pénz mégsem a legjobb megoldás, akkor van lehetőségünk az úgynevezett Bereket paketi megvásárlására, és ajándékozására.

Bereket paketi
Bereket paketi

Egy-egy ilyen csomagban az alapvető élelmiszereket találhatjuk, mint liszt, rizs, étolaj, stb… A legkisebb csomagban csak a mindennapokhoz szükséges dolgokat tartalmazza. Amennyiben viszont szeretnénk, hogy ezeknek az embereknek is ünnep legyen a Ramadán (Ramazan), egy kis többlet költséggel közepes vagy nagy csomagot is ajándékozhatunk. Ilyenkor már az olyan luxus cikkek is bekerültek a dobozba, mint tea, kávé, cukor, puding, vagy akár a kóla. Ezekből több napon keresztül igazán jó vacsorákat lehet már készíteni. Így a képre ránézve több is eszembe jut. De igaz, hús még mindig nincs…

Bereket paketi
Bereket paketi

Természetesen más módja is van az adakozásnak. Ebben az időszakban megszaporodnak a szervezetek hirdetései is, akikhez fordulva más-más csoportoknak küldhetünk adományt.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2014 – a szegények, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

2 Replies to “Ramadán (Ramazan) 2014 – a szegények

 1. “Az összeget egy ember napi élelemmel való ellátása alapján számolják (ha jól emlékszem, ez tavaly 200 TL = kb. 25.000 Ft volt).”

  Ez szerintem kicsit félreérthető. Első olvasatra én azt értem belőle, hogy egy ember egy napi élelmezési költsége 200TL. Ennyiből azért már egy nagyon előkelő helyen lehet reggeli-ebéd-vacsorát elkölteni.
  Ha viszont osztom 30-cal, a Ramazan napjainak számával, akkor az 6.66TL/fő/nap. Ennyiből nagyon szűkösen, de ki lehet jönni. Láttam már itt Ankarában (nem is egy) olyan dönerest, ahol 2.5TL egy döner ekmek arası egy ayrannal. Reggelire meg némi olajbogyó kenyér és tea szintén olcsó megoldás. Azért ezekkel jól lehet lakni, de egy idő után nagyon unalmas. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Sajnos nem emlékszem a pontos árakra. Ezért lehet, hogy a 200 Tl nagyon mellé lett lőve.
   Azt mondják, ha Isztambulban vagy, és van 100 TL-d, akkor bármit megtehetsz, de ha van 1000 TL-d, akkor nem jutsz semmire. 🙂 És ez valamilyen szinten igaz is.
   Ha nem étteremben eszel, hanem magad főzöl, és nem Isztambulban vagy, ahol még a zöldség is drága, akkor nagyon olcsóan kijön az étkezés. 6 TL-ből talán nem, de ha ügyes vagy, sokkal több nem kell. Ami persze nem jelenti azt, hogy ennyi elég is..
   A tartózkodási engedélyhez éves szinten 6000 USD-t kell bemutatni. Az havi 500 USD, kb. 1200 TL, naponta olyan 35-38 TL. Ez az, mi az állam szerint a külföldieknek a minimum a napi megélhetéshez.
   A Sodexho a Big Mac menü alapján számol. Ott mintha napi 10.25 TL, vagy e körüli az ajánlott, amit egy dolgozónak lehet adni egy napi étkezésre.
   Tudom, ez most egy rakat szám, amivel nem tudtok semmit se kezdeni… 🙂 De azért leírtam, hátha mégis sikerül legalább megközelíteni. A Ramadán végére azért megtudom majd a pontos összeget.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .