Ramadán (Ramazan) 2014 – ébresztő program

A ramadáni (ramazani) reggeli olyan korán van az idén, hogy könnyű az időpontot átaludni (átbulizni).

Az esti vacsora pedig olyan későn van, hogy kopogó szemekkel könnyen elsiklunk mellette. És csak azt látjuk, hogy körülöttünk mindenki eszik, és nem értjük, mi miért nem látunk hozzá…

De hála a modern technikának, mobil telefonra (androidra) kitalálták a megoldást! A speciális ébresztő programot!

İmsakiye 2014
İmsakiye 2014

Kb. másfél milliárd muszlim él a Földön. Így nem csoda, hogy készült olyan telefonos program, ami az adott földrajzi koordinátára kiszámolja az imaidőket (egyik ilyen program).

De ezeket a programokat legtöbbször nem a törökök készítették. Már pedig a török számítások kicsit mások, amire már rájöttünk, hogy nem értjük, miért, miként, stb… A lényeg, hogy pár percnyi eltérés elég gyakran előfordul.

Ami általában nem olyan lényeges. De most, amikor ettől függ a reggeli és a vacsora, akkor jó, hogy végre egy török programot találhatunk. Ráadásul a fentivel ellentétben ez nem a földrajzi elhelyezkedés alapján számol, hanem a hivatalosan meghatározott időpontok adatbázisát tölti le az adott városhoz.

Ebből egyébként jó sok van. És nemcsak Törökországra, hanem pl. Magyarországra is több várost találunk. Itt van pl. Eger

Ramadán időpontok Egerben
Ramadán időpontok Egerben

A program a legfontosabb időpontokra van kihegyezve: a reggelre és az estére, melyek kiemelésre kerültek.

De ettől még nem lenne izgalmas, hiszen azt egy PDF-el is megtehetnénk. Sokkal fontosabb, hogy a program indításakor mindjárt egy visszaszámlálót láthatunk: ennyi óra és perc van még vissza a következő pohár vízig.

Ha ez a szám túl nagy, akkor… nos ezen a ponton simán el is ájulhatunk…

Ha már csak pár percet ((pláne másodpercet!) mutat, akkor lehet reménykedni.. 🙂

De mindemellett még fontosabb, az ébresztő funkciója: beállíthatjuk, hogy még a reggeli befejezte előtt mondjuk 1 órával ébresszen fel minket. Így biztosan nem fogjuk átaludni a legfontosabb időszakot, és nem kezdjük a napot éhesen.

Mindez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy a vacsora kezdetekor megszólal a müezzin. Mégpedig a zsebünkben. Ettől persze mindenki ki fog akadni a környéken. Ami érdekes, hogy a virtuális és a valódi ezán pontosan egyszerre kezdődött. És még pontosan ugyan azt, és ugyan úgy énekelték. Elvileg persze ennek így kell lennie, de mivel az ezánt mindig hús-vér emberek éneklik, kisebb-nagyobb eltérések mindig vannak (ilyen az, amikor több müezzin hív imára egyszerre).

De mindez vacsoraidőben van. Ilyenkor azért az ember számít egy kis zajra. Főleg, ha 17 órája csak ezt várja…

Ezzel szemben a reggeli ébresztő! Az élethű hangulat kedvéért hajnali 2-kor a ramadán dobosok szólalnak meg a telefonon. Ez persze nagyon hangulatos. Éjszaka alvás közben olyan, mintha kétszáz macska bulizna a fémkukák között. De a lényeg ott van: felébred rá az ember. Nem árt, ha egy defibrillator is van a közelben. A bazárban persze ez is kapható. Van olcsó kínai is, meg olyan is, ami működik.

A harmadik riasztó pedig az, amikor kezdődik a nap, ameddig a reggelit be kell fejezni. Az előzőhöz képest sokkal lágyabb. Érdekessége, hogy ez viszont már nem egyezett meg a helyi müezzinnel. A miénk még bekapott pár falatot, mielőtt belekezdett az ezánba (egy másik pedig rendszeresen 15 percet késett, és lehetett hallani, ahogy kevergeti a teáját).

Nem tudom, mennyire ér az utolsó pillanatban a program földrajzi helyét megváltoztatni, és így nyerni még pár percet. Valószínűleg nem túl etikus megoldás.

No tehát van egy program, ami figyelmeztet minket az evések időpontjaira, és biztosítja azt is, hogy hajnalban még időben felkeljünk (megfelelő hangerő esetén az egész kerülettel együtt). Íme,  innen lehet letölteni!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2014 – ébresztő program, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

One Reply to “Ramadán (Ramazan) 2014 – ébresztő program”

  1. Azt kell mondjam, hogy az egri müezzin az egy lusta disznó. A családom már több, mint száz éve ott él, de eddig még senki nem hallotta, hogy imára hívott volna valakit.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .