Ramadán (Ramazan) 2014 – akciók

A Ramadán (Ramazan) bizonyos szempontból a muszlim Karácsony/Húsvét, a legnagyobb ünnep, amit az egész közösség ünnepel.

Tehát ez egy jó indok a törököknek, hogy nagy akciós kampányokat tartsanak az üzletekben. No nem mintha nagyon buzdítani kellene őket akciók kitalálására…

Van egy oldal, ahol a kedvezményes kampányokat láthatjuk egy listában. Természetesen ez nem az összes, ami Isztambulban található (hiszen ilyenkor még a fodrász is olcsóbban kaszálja a sövényt a fejünk búbján), de azért jó körképet ad, hogyan is képzelik el ezt a 30 napot a marketingesek.

A Ramadán (Ramazan) egy részről az evésről szól. Persze még inkább annak hiányáról. De ez utóbbiban nincs sok marketing érték. Így ameddig az ünnep tart, főleg az étkezéssel kapcsolatos termékeknél találkozhatunk akciókkal.

Kezdjük mindjárt az elején: a vacsorát valamin el kell készíteni. No, nem a gáztűzhelyek és a sütők akciósak (ott most teafőző és hajsütő hajszárító időszak tombol), hanem a konyhai edények. Ez mondjuk szerintem kicsit kockázatos, hogy pont akkor próbáljunk ki egy új sütési technikát, amikor a böjt miatt nem lehet megkóstolni a készülő ételt. De persze ha az a mondat kerül elő, hogy Drágám, estére átjönne anyukám pár ismerősével, akkor jól jöhet a TV-ben látható 600 fős akciós étkészlet.

Vagy a kedvezményes kuponok az külföldi utazásra…minél messzebb…de erről majd kicsit később.

Szóval vacsora. És Ramadán. És akciók.

A nagy élelmiszerláncok a szokásos ajándék bögre-pókember-kávéfőző-húszlitertej-csirke-mosógép-ipad mellet rengeteg terméket kedvezményesen árulnak. No és persze a pontgyűjtést is felpörgették. Ehhez még kapcsolódnak a különleges bankkártyás vásárlási akciók-pontgyűjtések-kuponok-stb. is, no meg a más honnan származó kereszt akciók, klubkártyák, tagságik, és a csókolom-vettem-negyven-kiló-fejes-káposztát-melyik-boltban-tudom-az-ajándék-traktort-átvenni kampányok.

Mindebből már egyértelműen láthatjuk, hogyha kiürítünk egy papír-írószer boltot és húsz napon és húsz éjszakán keresztül számolunk, akkor tíz évre előre roppant olcsón be tudunk vásárolni. A megspórolt pénzből meg veszünk egy hűtő konténert.

És ilyenkor mondják egyesek, hogy a matematika nem fontos tantárgy… Éppen most nyertünk egy egész hűtő konténert!

Természetesen nemcsak a konyhai dolgokat és az élelmiszereket lehet most olcsóbban megvenni. Hanem szinte mindent. Főleg a Ramadán (Ramazan) után következő háromnapos Cukor Ünnep az, mi ajándékozási időszaknak számít, és így a marketingesek is erre koncentrálnak. Így telefontól kezdve a pólón keresztül az ajándék pótkerékig mindenhol találunk valami extra, csak most, csak itt, csak önöknek kedvezményt, ami a Ramadánnak együtt ér véget (utána majd más néven folytatódik).

Apropó, pótkerék és ajándék benzines utalvány! Fönt már előkerült az utazás. A Ramadán (Ramazan) időszakban háromféle utazáson szoktak az emberek millió résztvenni. Sőt! Szinte mindeni utazik (kivéve Ayşe nénét, aki csak a sarokra megy le a macskákért és a friss hírekért, mert ott van Defne anyuka, aki tud twitterezni). Csak éppen máshova.

 • A hagyományőrzők hazamennek, vidékre
 • Akik viszont már tudják, mi vár rájuk, ők inkább máshova mennek. Minél messzebre
 • És van, aki kihasználja, hogy a többség a böjt alatt otthon van, a nyaraló helyek meg üresek.

Az utazási irodáknak viszont teljesen mindegy, csak menjenek. És minél messzebbre, mert úgy a drágább (tényleg, miért nincs olyan, hogy Elküldelek a fenébe Travell?). Így ők is készülnek mindenféle akcióval, pontgyűjtéssel, krumpli mellé ajándék repülőjeggyel, stb…

A legszebb mégis az, amit mi már megszoktunk Törökországban, hogy az akciók természetesen összevonhatóak. Nemrég egy fényképezőgépet árultak a következő ajándékokkal:

 • 1000 TL kedvezmény
 • kétszemélyes repülőjegy
 • ajándék táska
 • ajándék objektívek
 • ajándék pontok a klubbkártyára
 • speciális részletfizetés (0%-os hitellel természetesen)
 • pár száz ingyenes sms az X szolgáltatónál
 • meg volt még valami fontos, amit elfelejtettem. De mindegy is, mert nem tetszett a gép: rózsaszín volt..

Csak egy dolog nem értek ezekben az akciókban: ajándék dob miért nincs sehol?? Pedig hogy örülne neki Árpi!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (6 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2014 – akciók, 9.5 out of 10 based on 6 ratings
 

3 Replies to “Ramadán (Ramazan) 2014 – akciók

 1. Elég sok blogot olvasok minden nap, és azt kell hogy mondjam, a teljes mezőnyből Te blogod messze kiemelkedik, tartalomban, mókában és aktivitásban egyaránt.! Igencsak kiválóra sikeredik nap mint nap!

  Köszönet a szórakozásért, kitartást és sok sikert kívánok!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
   1. Osztom a véleményét, a blogod tényleg szórakoztató és érdemes mindennap ránézni. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .