Ramadán (Ramazan) 2014 – Vége

Hivatalosan 27-én, vasárnap ér véget a Ramadán (Ramazan). De néhányan (pár millióan) már tűkön ülnek, is inkább már most gyorsan elmenekülnek Isztambulból

A harmincnapos ramadáni böjt után kezdődik a Cukor Ünnep. A neve abból ered, hogy mivel most már napközben is lehet enni, a gyerekek járnak házról házra és kérnek cukrot. Nekik egyébként is Karácsonyuk van, mert ilyenkor szoktak kapni ajándékot is.

Valójában az ünnep lényege a rokonlátogatás. Mint minden Iszlám ünnep, ez is a családról, ismerősökről, és a közösségről szól. Márpedig a törököknek nagyon fontosak a családi kötelékek. Minden ünnepnapon hatalmas családi látogatások zajlanak.

A szabály pedig ez, hogy mindig a fiatalabb megy az idősebbhez. Ez azért szép szokás. Csakhogy van vele egy apró probléma.

Isztambul hivatalos lakossága 13 millió. Ebből 11 millióan olyan családból származnak, akik az elmúlt 60 évben érkeztek a világ egyik legnagyobb városába. Vagyis jó eséllyel él még a nagyszülő. Valahol…vidéken…a hegyek között…

Mindez pedig azt jelenti, hogy ebből a 11 millióból legalább 10 millió (pl. Magyarország teljes népessége) hazamegy. Legtöbben az ezer km-e levő Sivas tartományba (kb. 1 millióan). Jah, és igen, csak 1 út vezet ki Isztambulból.

Nem, nem lehet elképzelni azt a dugót. Inkább berakok egy képet.

Ünnepi dugó
Ünnepi dugó – Forrás: ensonhaber.com

A kép 2012-ben készült, amikor éppen 12 km hosszú volt a dugó. A kocsik kb. 12 órát álltak. Jah, és igen, akkor éppen augusztus volt. Mint a képen is látható, a hónak esze ágában sem volt esni…
Ilyenkor viszont jól jön, hogy az ember 30 napon keresztül gyakorolta az evés-víz hiányát.

Időnként a helyzetet azzal javítják, hogy ahol csak lehet, ott az autópálya szembelevő sávját is megkapják az elmenők. Csak persze egyszer annak a szakasznak is vége van, így a dugó nem szűnik meg, hanem csak eltolódik.

Mindez majd érdekesen átalakul, amikor az őshazában élők kihalnak…

Idén pedig az a különleges helyzet alakult ki, hogy a Cukor Ünnep hétfőn kezdődik. Ehhez hozzácsapjuk az előtte lévő hétvégét, és hozzárakunk pár nap szabadságot, akkor több, mint 1 hetes nyaralást lehet összehozni (a rokonok pedig kapnak majd egy üdvözlő lapot jókívánságokkal).

Vagyis egész Isztambul menekül. Ki merre, ki vidékre, ki nyaralni, ki külföldre, ki pedig mindegy, csak minél messzebb. Ilyenkor jó lesz itt maradni ebben a csendes városban… 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2014 – Vége, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .