Ramadán (Ramazan) 2014 – Cukor Ünnep

Véget ért a Ramadán (Ramazan)!

30 nap után végre bármikor lehet enni!

30 nap után végre bármikor lehet inni!

30 nap után végre lehet aludni. Egyébként is ünnepnap van! 🙂

Árpi! Menj vissza aludni! Még csak hajnali 6 van!!

A Ramadán (Ramazan) hónap végével a böjt is véget ér. Mindez pedig azt jelzi, hogy korlátlanul lehet enni. Ezt sokan azzal ünneplik, hogy esznek. Megfordítva a böjtöt: napkeltétől napnyugtáig. Mások beérik annyival, hogy csak simán az elvesztegetett kalóriát pótolják, cukor formában. Innen is ered a török név: Cukor Ünnep.

Persze a kulturáltabb változatban a cukrot csak a gyerekek kapják, akik ilyenkor, mint a húsvéti locsolók, háztól-házra járnak. Míg a felnőttek amolyan szolid ebédre-vacsorára hívják át az ismerőseiket. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet cukorral beteríteni az érkezőt.

Cukor Ünnep
Cukor Ünnep

Viszont aki rendesen végigcsinálta a böjtöt, úgy ahogy kell, nem igazán igényli a sok evést. Hiszen a 30 nap hosszú idő. Ez nem olyan, mint az olcsóbb utazás egyhetes tábor, amit majdcsak kihúzunk valahogy pár szelet szelet kenyérrel és egy váltás fehérneművel. A jól végezzük a feladatot, akkor a szervezet átáll egy sokkal, de sokkal takarékosabb módba. Meglepő, de tényleg elég lesz egy kis leves, és egy szelet kenyér egész napra.

A Ramadán (Ramazan), ahogy többször is visszatértünk rá, egy tréning, amivel átszokunk egy takarékosabb módra. Kevesebb étel is elegendő, és persze jobban odafigyelünk azokra a bizonyos morzsákra, amelyek lepotyognak a földre. No meg azokra a vízcseppekre is, melyek kifröccsennek a pohárból. Pár napja mindez még nagy kincs volt!

Idővel persze visszatérünk majd a pazarló életmódra, de addig még sok nap, hét telik el…

Cukor Ünnep
Cukor Ünnep

No, és a Cukor Ünnep!

Mint minden ünnepnek, ennek is a központjában a család áll Törökországban. Ez jó ok arra, hogy lássuk a távoli rokonokat, összevesszünk velük, vagy éppen kibéküljünk. Attól függően hol tart éppen a szappanopera. De azért már itt is van változás. A fiatalok inkább a másik irányba mennek. Lehetőleg minél messzebb. Az eredmény pedig az, hogy Isztambul kiürül. Persze jön ide pár millió turista, de ők megelégednek azzal, hogy a történelmi belvárosban tévednek el. Nem bolyonganak mindenfele. Míg aki pedig itt maradt, annak esze ágában sincs reggel felkelni.

Szóval az utak üresek. Teljesen üresek.

Emlékszem, pár éve éppen ezen a napon taxiztunk. Egyszer volt csak, hogy 130 alá lelassított a sofőr, és az se piros lámpa miatt, hanem véletlenségből. Sűrű bocsánatkérések közepette.

Cukor Ünnep
Cukor Ünnep

Tehát az élet teljesen leállt ma Isztambulban. Az üzletek is zárva. Még friss tej sincs, mert a tehén is fűben ül ma egész nap. Persze máskor is, de most mindezt komolyabban teszi.

Hasonlóan a macskák is. Ők a változatosság kedvéért alszanak…

Majd valamikor kora délután kezd megindulni a forgalom. De a mai nap még nem lesz komoly. Inkább a Cukor Ünnep második és harmadik napja az, amikor egyre több bolt megnyit. A bankok persze nem.

De mire beindulna a tényleges élet, itt a hétvége. Így most egy csendes laza hétnek nézünk elébe. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (6 votes cast)
Ramadán (Ramazan) 2014 – Cukor Ünnep, 8.7 out of 10 based on 6 ratings
 

One Reply to “Ramadán (Ramazan) 2014 – Cukor Ünnep”

  1. Én idén voltam először úgy Isztambulban, hogy a ramazant és a cukor ünnepet is kint töltöttem és úgy mondva bámulatos, érdekes volt azt látni, hogy a kerület (Avicilar) központi sétálóutcája egyik nap zsúfolásig tömve, másik nap, mikor a cukorünnep elkezdődött, teljesen üressé vált! 🙂 Így ki is használtuk az alkalmat török párommal egy kis Isztambuli városnézésre, bár így is jó sok turista volt a városban, ez ugye egyenlő a hosszan tartó sorban állásokkal, várakozásokkal, de a jó kapcsolatoknak (hál’ istennek) köszönhetően, szinte várakozás nélkül jutottunk be a főbb látványosságokhoz! 🙂

    U.I.: A boltban kapható csokik/cukrok (mint a fenti képeken) isteni finomak! 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .