Hopp on Boszporusz hajótúra

A népszerű hop on hop off buszok mintájára végre a Boszporusz túránál is lehetőségünk van a hajóra visszaszállni.

Ugyanis leszállni eddig is lehetett, de akkor már csak integethettünk a hajónak, majd pedig törhettük a fejünket (jobb esetben másnak a fejét), hogy mégis, hogy a bánatba jutunk vissza. E miatt érdemesebb volt a hajóról nem leszállni. Akkor viszont sok izgalmas kalandból kimaradtunk.

A hop on hop off kifejezés azt jelenti, amikor a városnéző buszon nemcsak ülünk, mint a moziban, hanem ha meglátunk valami érdekeset (és megálló is van ott), akkor leszállhatunk. Majd amikor pedig az érdekességet jól megérdeklődtük, megnéztük, lefotóztuk, sarki büfében jóllaktunk, macskákat megsimogattuk, akkor egy hoppanással visszaszállhatunk a buszra, és mehetünk tovább.

Persze ha a busz is éppen ott van, akkor azért mindez sokkal könnyebb…

Mindehhez még hozzájárul az, hogy a jegyek általában 24/48/36 órásak, így egyáltalán nem kell rohanni. Sok esetben a helyi közlekedés helyett is ezeket a buszokat használhatjuk.

Természetesen hop on hop off buszok Isztambulban is régóta vannak. De most már hajón is lehet hoppolgatni! 🙂 Eddig csak a csobbanás opció volt lehetséges.

A hajók egy kiadós reggeli után, 12:45-kor indulnak a Kabataş megállóból. Pontosabban kikötőből. Odáig szerencsére számos módon eljuthatunk: pl. villamossal. Minden órában egy hajó indul, egészen 17:45-ig.

Ha nem szállunk le sehol sem, akkor kb. 1 óra 45 perc múlva ismét a kikötőben találhatjuk magunkat. De persze így nincs benne semmi kaland, izgalmasabb, ha útközben le is szállunk!

Az első megálló Beşiktaş. Hm… lássuk csak, mi is található itt!

Hivatalosan Ortaköy, de ez a valóságban azért messzebb van. Persze török szemmel tényleg ott van a sarkon, mert csak 20 percet kell gyalogolni hozzá. Sajnos Ortaköy-ről az utóbbi időkben nem érkeznek kellemes hírek. A tapasztalatok azt mondják, elvesztette a régi hangulatát. Persze a kumpir (főtt krumpli megtömve finomságokkal) még mindig finom, de olyat mindjárt Beşiktaş kikötőben is találunk. Így esetleg bolyonghatunk egyet a Beşiktaş piacon, és beülhetünk a Beşiktaş focicsapat rajongói étterembe köftét enni.

A következő megálló viszont már jóval messzebb van. A második híd után, Emirgan-ban. Itt fordul a hajó is visszafele. Ez még messze nem az a hely, ahol fel lehet menni a várba, és integethetünk a Fekete-tengernek. Ha megkérdezitek, mit lehet Emirganban csinálni, azt mondom, hogy fogalmam sincs. Persze van itt egy park szép virágokkal, egy két cukrászda, halat is lehet enni, sétálni a villa negyedben (és nézegetni a beton falakat), de olyan igazán itt érdemes kiszállni látnivaló nem jut eszembe.

Úgyhogy megyünk visszafele, át az ázsiai oldalra: Küçüksu! A legtöbb látnivaló a vízfelölői oldalról látható. Ha viszont nem hoztunk magunkkal fürdő ruhát, akkor inkább a hajóról fényképezzünk. Látványos még a túloldal is, az Európai Erőd. A száraz oldalon pedig az Ázsiai Erődöt nézhetjük meg. Szerencsére a bejutás eléggé egyszerű, mivel mindkét oldalt hatalmas lukat vágtak a falba, hogy a menetrendszeri csuklósbusz elférjen. Az erőd mögött van néhány utca tradicionális és féltradiciónális faházzal.

A következő, és egyben utolsó (majdnem, mert Beşiktaş-ban is megáll a hajó) megálló Beylerbeyi. No, itt már tényleg érdemes körbenézni! Maga, a Beyleryi Palota is érdekes, de a közeli faházak sem rosszak. E mellett a kikötői éttermek is nagyon jók. Főleg a fekete-tengeri (karadeniz), ahol finom a pide.

Nem mellékesen, ha bírjuk lábbal, akkor jobbra, a Híd alatt elsétálhatunk Kuzguncuk-ba, ahol tényleg szép tradicionális utcák és házak vannak (onnan akár tovább mehetünk Üsküdarba), vagy pedig balra a közeli Çengelköy-ig mehetünk, ahol lehet egy jót teázni, böreket enni, stb…

Jelenleg (2014 nyara) a jegy ára 15 TL fejenként. Pontos információk, menetrend itt található. (ha éppen működik)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Hopp on Boszporusz hajótúra, 10.0 out of 10 based on 6 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .