Boszporusz túra a levegőből

Itt van a nyár, amikor tengerre száll a nép!

Még akkor is, ha mindenki ugyan arra az egy hajóra szeretne felférni. Bár hajóból van több is. Sőt! Ali bácsi egy szilvapálinkáért cserébe csónakkal is bevisz a Boszporusz közepére. Közben azért esküdözik, hogy ő bizony alkoholt nem iszik. Így az út végén visszaadja az üveget. Üresen…

Boszporusz túra
Boszporusz túra

Mi viszont inkább megelőzzük a tömeget, és a levegőből nézzük végig a Boszporuszt.

Bár aki repülővel érkezett Isztambulba, annak volt lehetősége egy kis ablakon kikukucskálni, és felülről ránézni a városra. A mostani túra azért mégis más!

Isztambul a levegőből
Isztambul a levegőből

A SeaBird Airline minden nap dél körül (tehát nem kell korán kelni) az Aranyszarv-öböl partjáról indítja a hidroplán gépeit. Mindez azt jelenti (mármint a hidroplán), hogy bárhol a vízre le lehet szállni vele. A kérdés csak az, hogy sikerült-e a pilótát meggyőzni (török lévén ez lehetséges). Így valahol útközben megállhatunk fagyizni is.

De igazándiból a lényeg az, hogy a Boszporuszt felülről nézzük meg. Fagyizni ráérünk később is. És mivel a repülőgép befogadó képessége jóval szerényebb, mint a hajóé, garantáltan lesz egy szabad ablak, ahol kiláthatunk. Ha mégse, elég egyetlen emberrel verekednünk.

A levegőből való integetést egy kétmotoros hidroplán gép biztosítja, melybe max 19 fő fér be a pilótán kívül. Persze csak akkor, ha mindenki kihagyta a kebabot a legutóbbi ebédnél, mert összesen max 5670 kg-al tud repülni. A maximális sebesség 280 km/h, amivel simán lehagyja a lenti hajókat és Ikarus buszokat.

Ebből már kikövetkeztettető, hogy a Boszporusz feletti túra nem tart egész napra. Az út kb. 25-30 perces. Így bőven jut még időnk másra. Pl. felmászhatunk a Galata-toronyba és összehasonlíthatjuk a kilátást a repülőgépével, vagy lemehetünk az Elsüllyedt Palotába, és megállapíthatjuk, hogy a levegőből tényleg másképpen néz ki Isztambul, mint a föld alól…

Árak sajnos most éppen nincsenek a cég weboldalán… Legutóbb, amikor számoltuk, akkor egy hasonló 20 perces túra 100 TL volt. Összehasonlításképpen a hosszú Boszporusz hajótúra 25 TL, a Galata-torony pedig 6,5 Euro (egy jól megrakott kebab pedig 15-20 TL), annyira nem is drága.

Mindehhez pedig hozzájön, hogy tényleg Isztambul összes nevezetességeit (és fontosabb stadionjait) láthatjuk a levegőből. Ezen a címen elérhető egy fényképes beszámoló az útról .

Ajánlott oldal: Seabirds Airline

Seabirds Airline
Seabirds Airline – forrás: flyseabird.com
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (4 votes cast)
Boszporusz túra a levegőből, 8.5 out of 10 based on 4 ratings
 

9 Replies to “Boszporusz túra a levegőből

 1. A levegőből a következő látható:

  Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist.

  Óóóóóóóóóóóó……………

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Nekem már 3 program figyeli, és javítja a hejesírásomat. De mint láthatjuk, nem sok reménnyel.
   Bár annyi előnyöm van, hogy ráfoghatom: külföldön élek, ezért nem tudok se magyarul se törökül.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
   1. Ne fájdítsd a szívem… 🙁 Tudod, hogy bármikor útra kelnék Isztambulba, ha tehetném. 🙂

    Majdnem ugyanezt a hatást azért el lehet érni dronekról készült képekkel is. 😀

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .