Taxi ár számoló

Íme egy jó kis program, amivel kiszámolhatjuk, mennyibe fog kerülni a taxizás Isztambulban.

Isztambulban könnyű eltévedni. Éppen ezért minden hotelben kapunk egy úgynevezett eltévedés kártyát. Ez az, amit a taxisnak oda lehet adni, ő pedig visszatalál a hotelbe.

Ez azért is fontos, mert Isztambul akkora (több, mint 25.000 km út), hogy még a taxisok sem tudják fejben tartani. Így általában mi navigálunk neki, hogy mikor merre forduljon. Ha viszont még újak vagyunk a városban, jól jön a hotel kártyája, ahol az ajánlott  rövidebb utak is fel vannak tüntette.

A helyzet még izgalmasabb, amikor viszont egy konkrét helyre szeretnék eljutni. Egy olyanra, ami távolabb van a megszokott turista utaktól. Ilyenkor nem árt előre tudni, hogy tényleg mennyibe fog kerülni az út.

Szerencsére már van olyan weboldal, ami segít minket a kalkulációban.

Ez a taxióra számláló program elvileg megmondja nekünk, mennyibe is fog kerülni az út A pont és B pont között.

A jobb oldali részen mindjárt át is állíthatjuk angolra, és öööö… nem történik semmi. Na mindegy.

Szóval a Nereden térképbe azt írhatjuk, hogy honnan szeretnénk menni, míg a Nereye részbe azt, hogy hova szeretnénk kikötni. Ez lehet akár kikötő is

Ha ez megvan, akkor a Taksü Ücreti Hesaplama gombra kattintva mindjárt meglátjuk, mennyi a táv km-ben, és lírában.

Sőt! Még egy térképet is kapunk, alatta pedig az utasításokat, amiket fel lehet olvasni a taxi sofőrnek, garantálva ezzel az eltévedést. Nem beszélve arról, hogy nekem magyarul írta ki az útvonalat. Ez további kalandokat eredményezhet, ha ezt szeretnénk felolvasni.

De összességében jó kis program.

Persze egyetlen program sem helyettesíti az embert, úgyhogy ezt is csak ésszel használjuk!

Nem árt tudni pár apróságot.

Egyik ilyen, hogy a program mintha 2 TL/km-el számolna. Egy másik 1.7 TL/km-t számol. Nem tudom, melyik áll közelebb a valósághoz. Vagy távolabb. De az mindenképpen biztos, hogy más a nappali és más az esti tarifa.

És ez ugye csak a km. A kocsiba beülve 2.1 TL-t fizetünk mindjárt (készenléti ár, vagy mi a hivatalos neve). A Hídért is kell fizetni (bár néha nem), ami mintha 3 TL lenne. És akkor még mindig úgy gondoljuk, hogy a taxi csak megy, megy megy. Pedig Isztambulban a kocsik meglepően sok időt töltenek állva. Mármint a dugóban állva, nem pedig két kerékre állva..

Ha kifogunk egy jó kis péntek esti dugót, vagy csak a szokásos hídas dugót, az 1-2 órával meghosszabbíthatja az utat. És persze tovább emeli az árakat.

A másik pedig, hogy a program a Google térképét használja. És így a Google útvonal keresőjét. Viszont Isztambulban nem ennyire egyértelmű az A pontból a B-be jutás. Taxival pl. gyakran átmegyünk a H ponton is, ami ezt jelenti, hogy Hirtelen bemegyünk egy kisutcába, szembe a forgalommal, és mindenki azt kiabálja, hogy Hülye állat. De ez nem hallatszik a dudálástól.

Egy vérbeli isztambuli taxi sofőr legalább 14 rövidebb utat tud. Még akkor is, ha csak a 2 utcát akarunk menni. A célpontot általában nem tudja, de azt igen, hogy van rövidebb út is. A Google viszont semmit sem tud a rövidebb útról.

Tehát mindent összevetve a nagyon is jó számoló program. De a végeredményhez adjunk hozzá még legalább 20 TL-t. Csak a biztonság kedvéért.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.2/10 (5 votes cast)
Taxi ár számoló, 8.2 out of 10 based on 5 ratings
 

2 Replies to “Taxi ár számoló

 1. És azzal mi a helyzet, hogy ahány térkép (google, yandex, bing, képes brossúra) annyi neve van ugyanannak az útnak 😀 Sűrűn nevezik át a közterületeket? 😀 Na meg még az is szupi, hogy egy kisebb körzetben is vagy 3 egyforma nevű utca van 😀 Nincs könnyű dolga a taxisoknak…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Olyan nagy átnevezések itt nincsenek. egyszer volt egy nagy utcai átszámozás, jó régen, de a házakon azóta is kint vannak a régi számok (régi kék, új piros).
   De én is többször találkoztam ilyennek. Eddig utcanevekben a Yandex tűnik a legmegbízhatóbbnak. A Google sokszor félremegy, és nemcsak utcákban. A Microsoft Bing előtti térképe pedig az egész Boszporuszt 1 km-el délebbre tolta.
   Ilyenkor azért megkérdezném, honnan is veszik az adatokat…

   Eddig egyetlen egy olyan utcát sem találtunk, amiből csak 1 db lett volna. Mondjuk egy ekkora városban ez nem is csoda. A gond viszont az, hogy a navigációs programok mind nyugat-európai fejjel gondolkoznak, hogy kérik az irányító számot a kérdés tisztázásához. Ilyet viszont a törökök nem tudnak adni. Az utcánkban pl. jó ha 5 ember tudja, mi az irányítószám. Ráadásul a Google szerint a miénk nem is ott van (8 km-el odébb), míg a céges nem is létezik (az isztambuli posta szerint viszont ez a jó). Nálunk mindenki a kerület és terület nevét használja. Mindenki.
   Jó lenne, ha a navigációs programok nemcsak török nyelvűek lennének, hanem törökösök lennének. Mert így utcanévre keresve az ég világon semmit nem lehet megtalálni…….. 😛

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .