Törökország történelme dióhéjban

Ideje egy kicsit megismerkedni Törökország történelmével.

Azt nagyjából tudjuk, hogy Törökország lényegében a Kis-Ázsia elnevezésű földnyelven helyezkedik el. Ezt másképpen úgy hívják, hogy Anatólia. A blogban is mi így hivatkozunk rá. Egyrészt mert a törökök is így hívják, másrészt mert egyszerűbb leírni.

Csakhogy Anatólia történelme egyáltalán nem egyszerű! Itt éltek az akkádok, az aszzírok és a hettiák. És itt volt Phrügia és Lüdia is (ahol a pénzt feltalálták). Itt ásták ki a világ az első városát, Çatal Hüyük-t is. E mellett a búza is valahonnan innen ered.

És akkor még csak a helyeikről, és az ókorról beszéltünk. Ott vannak még a turisták, mint a perzsák, az egyiptomiak, vagy a görögök, akik később le is telepedtek…

Anatólia történelme az idő homályába veszik. Jól jellemzi mindezt az, hogy minden történet úgy kezdődik, hogy befejeződött egy másik történet. És ha a kertben ásunk, minden kő alatt találunk valami még régebbit (ezért is tartott olyan sokáig a Marmaray építése). És ez az oka, amiért még a legegyszerűbb mai kérdésre is nehéz válaszolni, mint pl. kié ez a föld?

Egyébként kb. az egész közel-kelet így néz ki…

Anatólia földrajza és éghajlata lehetővé tette, hogy számos helyen – különböző adottságoknak köszönhetően, mint pl. tengerpart, folyó, ásványkincs, növény, termék, vagy csak birka (mai Ankara) kisebb-nagyobb közösségek alakuljanak ki. Ezek pedig, az adottságnak köszönhetően gyorsan birodalommá nőttek.

Ami érdekes, hogy ezek a birodalmak nem néhány évtizedig tartó percállamok voltak, hanem több száz, sok esetben ezernél is több évig fennálló jelentős erők voltak, akiktől rettegtek a szomszédok. Persze csak a kis szomszédok. A nagyok inkább megpróbáltak a kardélre hányni.

Mármint nem az ebéd volt rossz, hanem a szomszédokat próbálták lekaszabolni. Ez pedig olyan gyakori esemény volt, hogy lényegében Anatólia egész történelme a háborúzgatásról szólt.

Tehát lényegében a történelmet röviden így lehetne összefoglalni:

Volt A, ki tudja honnan jött. De szintén a kitudjából jött B és megtámadta A-t. Az egyik nyert. De a mi szempontunkból lényegtelen, hogy ki, mert jött C. Meg D. És E, F, G, H, I, J, K no meg L és Ly is… Ma egyébként a T köztársaság található a területe.

Így röviden inkább egy ki kicsodát érdemes írni, a hosszú, több ezer oldalas történelem könyv helyett. Mégpedig időrend szerint:

 • Çatal Hüyük – az első város. I. e. 7. évezred.
 • Hattik. Ők nem a hettiták, bármennyire is hasonlít a nevük. Meg a lakhelyük, és minden egyéb. Akkor sem ugyan az. Ők az asszírokkal kereskedtek.
 • Asszírok. Kereskedő és nyilazós nép volt hatalmas birodalommal. Egyiptomtól a mai Irak, és dél-Törökországig érő tartományuk jelentős hatással volt a kereskedelem kialakulására.
 • Hettiták. Ők harci lovas szekerekről nyilazgattak. Még Egyiptommal is harcban álltak (elvileg az egyiptomiak tőlük tanulták el a harci szekereket). Fő jelentőségük a sok egyéb mellett, a vas és a lovas harcmodor bevitele a történelem könyvekbe.
 • Aztán jöttek az indoeurópaik, akik elsöpörtek mindent.
 • Phrügia. Az indoeurópai vándorlás hatására letarolt birodalmak helyén jött létre. Midasz király (kinek a kezétől minden arany lett) itt uralkodott. Persze ez a birodalom is megbukott.
 • Lüdia, aki Phrügia után tudott felemelkedni. A világ legrégebbi, egységes méretű és súlyú pénzérméit itt készítették.
 • Az asszírok még egyszer visszajöttek.
 • De végül a perzsák is megérkeztek. Ők már az egész Kis-Ázsiát az uralmuk alá hajtott.
 • Jah, és a görögök is ott ültek már a partokon. Ők még az indoeurópai népvándorláskor érkezte.
 • Utána jött Nagy Sándor, és leigázta az egész Perzsa Birodalma. Ő nem mellékesen makedón volt.
 • Azt várnánk, ez után már nyugalom lett, de pont az ellenkezője történt: Nagy Sándor halálával a birodalom sok kisebb államra hullott szét, ami további háborúkat jelentett, amiknek csak a rómaiak tudtak véget vetni.
 • Rómaiak: Páncélosok, bökdösővel felszerelve. Kiváló taktikájuknak, és állami berendezkedésnek köszönhetően hatalmas birodalmat hoztak létre. Aminek megvolt a saját gyengéje, így ez is széthullott egy idő után. De előtte:
 • Bizánci Birodalom. A Római Birodalom keleti része. Mondhatnánk, hogy az államformájuknak, és a hadseregnek köszönhetően ezer évvel élték túl Róma bukását. És bár a kezdetekben sokat hódítottak, lényegében csak elkerülték a fő háborús övezeteket. Mindemellett Anatóliában is a kisebb királyságok egymás püfölésével voltak elfoglalva. Bár az arabok többször is bepróbálkoztak. Mígnem
 • Szeldzsukok. Muszlim törökök. Az oszmánok elődei. Anatólia zömét meghódították, és a Bizánci birodalomból is jelentős részt elfoglaltak. De végül a saját területéről került ki a fő ellenség.
 • Oszmánok. Oszmán törzsfő leszármazottai, akik végül egy hatalmas birodalmat hoztak létre. Kevesen tudják, hogy hajszál híján múlott, hogy ne esett szét ez a birodalom idő előtt. Timur Lenk, a mongol vezér 1402-ben a mai Ankara mellett legyőzte a törököket, a szultán pedig kalitkába rakta, és hazavitte. A utódok pedig természetesen egymással viaskodtak. De persze csak egy maradhatott.
 • 1453-ben II. Mehmed elfoglalta Isztambult, és ezzel véget ért minden. Főleg a Bizánci Birodalom. Később I. Szulejmán majdnem maximalizálta az Oszmán Birodalmat. És meghozta a Békét Anatóliába.
 • Persze nem, mert azért voltak lázadások jó sokszor.
 • A I. Világháború pedig ismét felborított mindent. A végeredmény a Török Függetlenségi Háború, és a mai Törökország megalakulása lett.

Tehát itt tartunk ma.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.4/10 (5 votes cast)
Törökország történelme dióhéjban, 9.4 out of 10 based on 5 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .