Hatalmas Atatürk képpel készültek a Győzelem Napjára

Augusztus 30. a Győzelem Napja Törökországban. 1922-ben ezen a napon történt a sorsfordító csata, ami a görögök vereségével végződött. Bővebben itt.

Erre készülvén 6000 ember állt össze egy hatalmas Atatürk képpé Ankarában.

Atatürk kép - Forrás: Cumhurriyet
Atatürk kép – Forrás: Cumhurriyet

Már 90 év is eltelt a nagy győzelem miatt, így egy csapat azt a célt tűzte ki, hogy kicsit feleleveníti az eseményeket, és augusztus 30-ig különféle ismertetőkkel és látványosságokkal emlékeztetik az embereket a nagy eseményre.

Elsőnek mindjárt egy hatalmas Atatürk portrét készítettek 6000 önkéntes segítségével.

A helyszín természetesen Ankara, az Atatürk Mauzóleum, az Antıkabir. 10:30-tól lehetett jelentkezni résztvevőnek. Sok feltételt nem szabtak, csak annyit, hogy mindenki legyen fekete pólóban.

Itt jegyezzük meg, hogy augusztusban, Ankarában finoman fogalmazva is rettentő meleg van. Idén pedig még a megszokottnál is nagyobb a hőség (bár ezt minden évben elmondják), így nagy bátorság kellett, hogy valaki talpig feketében a tűző napon álljon.

Végül a portré, és egyúttal a rekordkísérlet is sikerült (az eredményt még el kell küldeni regisztrálásra, hivatalosan csak az után sikeres a rekordkísérlet – ismerve a médiát, az eredményről biztosan nem fogunk hírt kapni).

Ezzel együtt az Új szó napilap egy érdekes cikket közölt: Filmet készítenek Atatürk életéről. Mégpedig Londonban, a törökök és a magyarok közösen.

Atatürk Jack Fox, édesannya Daisy Bevan, İsmet İnönü pedig Julian Rhind Tutt lesz. Külön érdekesség, hogy Jack Fox nagyanja Atatürk angolnyelv tanára volt.

Alig várjuk, hogy elkészüljön a film! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Hatalmas Atatürk képpel készültek a Győzelem Napjára, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .