Magyar építész házai Milas-ban

Milas városában, az Atatürk Bulvari-n áll három ház (egyes hírekben négy – így aki arra jár, léci számolja meg!), amely annyira kilóg a sorból, hogy mindenki jó alaposan megnézi.

Milas önkormányzatának ezért már többször is odébb kellett tennie a közeli villanyoszlopot. A költségek csökkentése érdekében most a kipárnázásal próbálkoznak.

Ezeket a különleges házakat az 1920-1932-es években építették. És mindenki csak úgy hívja őket, hogy Macar Evleri, azaz a Magyar házai. Hiszen az építő magyarok volt.

Milas magyar ház - Forrás: Milas Önkormányzata
Milas magyar ház – Forrás: Milas Önkormányzata

Milas fiatalnak számít Anatóliában, hiszen még nem érte el a 3000 éves kort. Bár már csak 200 év, és ő is nagykorúvá válik. Az időszámítás előtti 7. században alapították, de mindjárt belevágott a sűrűjébe. Lyidiában éppen egy kisebb, ötkötetes trónok harca zajlott, amibe beleavatkozott egy Arselis nevezetű ember. Neki köszönhető, hogy az lett a király, aki lett (de hogy ki lett, azt most nem találom). Érdekesség, hogy a harcban Zeusz is részt vett. Igaz, csak szobor formájában, mégpedig úgy, hogy rádőlt valakire. De ez nem csökkenti azt a tényt, hogy az istenek is benne voltak a játékban. Sárkányok viszont nem.

Aztán i.e. 460-450 között a perzsák többször is látogatást tettek a városban, majd úgy döntöttek, hogy maradnak. Ezek után pedig már a szokásos anatóliai forgatókönyv szerint folytatódott minden: Nagy Sándor, Rómaiak, Bizánciak, majd az Oszmánok. És persze a keresztesek is benéztek. Vettek pár szőnyeget, majd folytatták az útjukat.

Milas eléggé messze esik a határoktól, így az Oszmán időszak kezdetével a béke is megérkezett. Kellemes hely lett: van tó, erdő, hegyek, stb… És persze olíva bogyó, mert mégiscsak az Égei-tenger közelében vagyunk. Éppen ezért ma a belváros tele van szebbnél szebb régi házakkal. Ezek között magyat is találunk.

1919-ben Milas város egyik fiatal prefektusa Rodoszra ment. Ott találkozott a magyar építészekkel (és valószínűleg egy jót pálinkáztak, de ez kimaradt a történelemkönyvekből), majd meghívta őt a városba. A helyi kormányzó, Fevzi Beler, szívesen fogadta őt. Az ő nevét nem találtuk meg. Mindenki csak a Macar Mimar-ként hivatkozik rá, azaz a Magyar mérnők.

Természetesen az első ház a kormányzóé lett. A második kettő pedig az ő jó barátai, Doktor Sevret Bey-é és Doktor Hilim Bey-é.  A szép házaknak különleges tetőszerkezetet készítettek, és a tető alatti fa díszítés sem mindennapi. E mellett nagyon elegáns erkélyeket kaptak. És még a kéményeik sem mindennapiak.

Milas magyar ház - Forrás: Milas Önkormányzata
Milas magyar ház – Forrás: Milas Önkormányzata

De a magyarok nem érték be ezzel a három házzal. Mivel mindenkinek nagyon tetszettek ezek az épületek, továbbiakat is kértek tőlük. Így egy mozi is, és a bazárban néhány épület. Sajnos ezeknek mára nyoma veszett.

1986-ban a kormányzó háza a felesége révén (akit Nedime Beler-nek hívnak, és akit úgy fordít le a Google, hogy Koszorúslányok lányszövetsége) lány kollégiummá alakították át. A másik két házat azóta eladták, de a tulajdonos vigyáznak rá.

2010-ben a Kanal B készített egy 30 perces dokumentumfilmet, melyben a magyar házakat belülről is megmutatják. Meg úgy a várost is. Nagyon hangulatos hely. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Magyar építész házai Milas-ban, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .