A dolgozó ember

Egy különleges bejegyzés hétfőre, az hét első munkanapjára:
Isztambulban még szobra is van a dolgozó embernek!


Pedig a töröknél nem túl gyakori a szobor állítás. Ennek oka állítólagos Korán értelmezés, mely szerint csak a Teremtő teremthet, így az embernek nincs joga ilyesmit alkotni. Hasonló gondolkodások többször előfordultak a keresztény vallás történetében is, így több isztambuli templom képeit hol a bizánci, hol a török időkben fokozatosan lefestették, vagy szedték elő a vakolat alól.

Jól látszik, hogy ebben a kérdésben az oszmánok is megosztottak voltak, hiszen pl. az elfoglalt magyar területek lelkesen lefestették a templomokat, míg a szultánokról számtalan festmény, miniatúra, stb… maradt fent. Egy nézet szerint, csak a szent helyeken tilos embert és állatot ábrázolni, más nézet szerint pedig a szent embereket tilos ábrázolni. Tehát találunk sok variációt.

Most viszont, a modern Törökországban semmi se akadályozza, hogy pl. köztéren szobrokat állítsanak. Egyre több, és több új szoborral találkozni. Itt van mindjárt a Fűszer Bazár közelében a Dolgozó Ember szobra.

A dolgozó ember
A dolgozó ember

Persze a valódi neve nem ez, hanem Hordár. Minden esetre kifejező a nehéz terhet cipelő munkás. És a szobor lábánál megpihenő munkások is, akik láthatóan éppen úgy minden erejüket beleadják a munkába, mint akinek az árnyékában megpihentek.

Erről nekem mindig az a jelenet jut eszembe, amit még régen láttunk Tunéziában. Ott a nők dolgoztak a földeken egész nap, míg a férfiak a kávéház árnyékában hűsölve beszéltek arról, hogy milyen nehéz is az élet. A képen kávé helyett teát isznak az aktív dolgozók.

Hasonló jelenséggel nem messze onnan, egy másik szobornál is találkozhatunk.

Méterárus
Méterárus

De azért ne gondoljuk azt, hogy a törökök egész nap csak teázgatnak. Mert bár sokszor látni olyanokat, akik kicsattannak a munkakedvtől (és persze a törökök is emberek, akik ha tehetik, inkább megússzák a munkát (főleg a gondolkodást)); a legtöbbjüknek 7-8 körül kezdődik a munkanapja, és legalább este 8-ig tart. Szombaton is, vasárnap is.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
A dolgozó ember, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .