Ilyen volt Isztambul évezredekkel ezelőtt

A történet szerint, amikor az első hajós meglátta a Boszporuszt, és a mellette elterülő erdőt, akkor az annyira lenyűgözte, hogy rögtön nekiindult a szárazföldnek. Miután a társai sikeresen kipiszkálták a tengerből, partra rakták, ahol mindjárt várost is alapított.

Ez még nem a mai Isztambul magja volt. És ő nem is az első kebab árus volt. Ők majd csak később jönnek.

Az tény, hogy ma Isztambul nem úgy néz ki, mint régen. Sőt! Nem is úgy néz ki, mint 100 éve. És nem is így, mint ahogy a turisták várják. Ők egyébként is be vannak terelve a központi félszigetre, mint valami terráriumba. Oda a török csak akkor megy, ha megunta a szőnyeget a nappaliban…

No de hogy is nézhetett ki Isztambul valójában?

Mit láthatott az, aki először tette a lábát erre a földre?

Szerencsére, még van olyan része Isztambulnak, ahol megtekinthetjük az eredeti természetet (a Csillagok Háborúja világában a központi bolygón egy külön elkerített rész található, ahol a turisták megérinthetik a bolygó utolsó olyan földterületét, ami még nem lett beépítve).

Mind az európai, mind az ázsiai oldalon egy kis kocsikázással eljuthatunk a várost körülvevő erdőkig. Itt láthatjuk, milyen is lehetett minden korábban, pár évezreddel ezelőtt.

Isztambul dombok
Isztambul dombok

A tájat úgy lehet elképzelni, hogy egy kb. 100-200 m magas fennsíkról van szó. Ezt vágja ketté a Boszporusz.

A Nagy Kettévágás kb. 7600 évvel ezelőtt történt (érdekesség, hogy a legrégebbi emberi maradványok kb. 8000 évesek). Ekkor szakadt át a Fekete-tengert és a Márvány-tengert elválasztó hegylánc. És ezzel megszületett a fő árok.

Isztambul tehát egy nagy sziklán fekszik. Ezt pedig számtalan kisebb patak, vízmosás szabdalja tovább részekre.

Mára már persze a patakok nagy része eltűnt, az út alá került. Legtöbb helyen csak a városrészek és az utcanevek emlékeztetnek  arra, hogy itt valaha víz csordogált. Ilyenek, mint -suyu, -dere. Leghíresebb talán a Gümüşsuyu, ami Ezüstvizet jelent. Ebben a városrészben jelenleg kiváló kocsmákat találunk. 🙂

Ezek a patakok pedig elég meredek völgyeket vágtak ki. Egészen addig nem is érzékeljük őket, ameddig nem próbálunk meg rajta felmenni. Akár gyalog, akár kocsival. Ennyi év alatt sem sikerült eldönteni, melyik a nehezebb.

A házak nagyon jól elrejtik, micsoda meredek emelkedők is lapulnak két párhuzamos utca között. De kint, az erdőben, ez sokkal jobban látszik. Bár lefényképezni azért nem sikerült.

Isztambul dombok
Isztambul dombok

A másik pedig a sok sok sok sok fa. Isztambult, meg úgy Törökországot sem úgy szoktuk elképzelni, mint ahol végeláthatatlan erdőségek lennének. Pedig valójában Isztambul valaha sok sok erdőből állt. Régi metszeteken még láthatunk ilyeneket.

Boszporusz látkép (Rumeli Hısarı) - 1845 - Forrás: http://arguvan34.tr.gg
Boszporusz látkép (Rumeli Hısarı) – 1845 – Forrás: http://arguvan34.tr.gg

Érdemes ezt a linket átnézni, ahol kb. 150-200 éves metszetek találhatunk a korabeli Isztambulról.

Láthatjuk azt is, hogy a Boszporusz partján milyen meredekek a hegyoldalak. Nos, ezek nem túlzások. Ma is ilyenek.

Mivel Isztambulban minden négyzetméterre szükség van, nem lehet kifogás az, hogy 45 fokosnál meredekebb a domboldal. Földmunkában nincs hiány. Ha kell, egy egész hegyen elvisznek (máshol úgyis szükség van a földre). Csak az utcákon marad meg az emléke annak, hogy itt valahol egy kaptató volt.

Ráadásul ha csak nem muszáj, akkor nem tesznek lépcsőt, egészen addig, míg a kocsi fel tud menni.

Ez egyébként érdekes szituációkat hoz létre, amikor ugyan ezen az emelkedőn jön lefele a kamion. Persze az úton csak 1 jármű fér el, és a macskáknak eszük ágában sincs felkelni a macskakövekről (ez ilyen rokoni miegymás, vagy hasonló), tehát őket is kerülgetni kell. Mindez vízszintes területen sem egyszerű, de így! Hogy a bánatba fogja meg a kézifék azt a hatalmas autót?..

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Ilyen volt Isztambul évezredekkel ezelőtt, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

4 Replies to “Ilyen volt Isztambul évezredekkel ezelőtt

  1. Ha belegondolsz, akkor a mi Alföldünk is hatalmas erdő volt egykoron, aztán szépen kivágtak itt és ott, majd még az utolsó ligetek is eltűntek. :S A skótok is tudnának erről mesélni… 😛

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  2. Hú, ezek a metszetek és festmények a linken csodaszépek…Pár ilyen minőségi reprintet szívesen vennék, a szőnyeg az már nagyon bitlisz 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .