Iskolai uniformis

Véget ért a nyár (egy látványos viharral). Szerencsére eddig az ifjúság oda volt kötve a számítógépekhez, így nem kellett őket az utcán kerülgetni.

Most viszont ki lettek hajtva a levegőre, majd be az iskolába. Mindent ellepett a színes iskolai uniformisba öltöztet gyerekhalom.

Törökországban nagy divatja, és hagyománya van az iskolai uniformisoknak, vagy más néven az iskolaköpenynek.  Így már messziről látszik, melyik gyerek, melyik iskolába jár.

De e mellett az iskolai uniformisnak számtalan másik előnye is van.

Eredetileg azt a célt szolgálta, hogy ne legyen látszólagos különbség a szegény és a gazdag gyerek között. Hiszen mindkettő ugyan olyan ruhában jár. Persze azért még itt is megmaradhattak az olyan különbségek, mint pl. a cipő.

Mára viszont már annyira elkülönültek az állami és magán iskolák, hogy minden magán intézmény csak azért is saját iskolaköpenyt gyártat. Ezeknek pedig a hátulján jó nagy betűkkel ráírják, hogy a csemete hova is jár pontosan.  Mellékelve pedig még egy telefonszámot is találunk.

Ennek köszönhetően az elkóborolt gyereket roppant egyszerű visszajuttatni. Elég csak egy bélyeget ragasztani a homlokára, és már fel is adhatjuk a közeli postán.

Árpi iskolájában még ennél is tovább mentek. Amikor a gyerekek terepre mennek, akkor egy speciális láthatósági köpenyt is kapnak. Ezen pedig tényleg minden adat rajta van, amivel a gyerek visszajuttatható a kiindulási pontra. Jóformán csak a GPS nyomkövető hiányzik. De talán még az is van benne.

Más iskolák ennél egyszerűbb, de praktikus megoldást használnak: A tanárnő egy hosszú kötelet húz maga után, erre vannak a diákok felfűzve.  Ez a módszer erősen feltételezi, hogy nem fordul elő kollektív lázadás, ahol az egész osztály egy irányba fog elrohanni, maguk után húzva a tanárnőt.
A mi időnkben azért ennyire még nem bízott bennünk a tantestület. Jól is tette!

Természetesen az állami iskolák továbbra is kitartanak az egyszerűség és az egyenruha mellett. Ennek köszönhetően pedig az egész országban  ugyan azok az iskolaruhák a kötelezőek. Ezeket pedig a sarki boltokban könnyedén be lehet szerezni. Ellentétben mondjuk a magán iskolával, ahol el kell ballagni a speciális üzletbe.

Az iskolai egyenruhát ne úgy képzeljük el, mint ami valaha régen Magyarországon is volt. Ez nem csak egy egyszerű köpeny, amit a ruha felé veszünk. Ez, iskolától függően, akár egy teljes ruházat is lehet: póló (ing), nadrág, cipő, de még sál és sapka is előfordulhat. Így pedig tényleg szép katonásan állhatnak a gyerekek.

A csengő megszólalásáig persze. Utána szétfut a sínes kavalkád…

Uniformis bolt
Uniformis bolt

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Iskolai uniformis, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

3 Replies to “Iskolai uniformis

 1. Szerintem nem volt olyan rossz ez Magyarországon sem, de ha visszahoznák, akkor abból is politikai hőbörgés lenne, mert mindenki annyira egyedi akar lenni, hogy Isten ments, hogy a gyerekük is másokkal hasonlóan nézzen ki… Angliában is egyenruhában mászkálnak a csemeték és amikor 2008-ban Törökországban voltam, akkor én is láttam a gyerekeket Edirnében. Legalább egységes, mint egy egyenruha, ráadásul a kendővel vagy nyakkendővel még egész elegánsak is voltak a gyerekek.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Mióta itt is összekavarták. hogy mi mitől micsoda, azóta én se tudom követni.
   A hely, ahol van, azt hivatalosan iskolának hívják. Mármint az épületet. De mivel még most lesz csak 4 éves, természetesen nem a betűket tanulja. Általában előiskola vagy ehhez hasonló neve van. Jövőre sem, lesz iskolás, de már nem is abban lesz, mint most. Bár ki tudja már… ki érti…
   Törökül mindenki iskolát mond inkább. Én óvodát. De az iskolabusz viszi el minden reggel. Törökül ez egyszerűbb, mert szerviz a neve (magyarul mondjuk inkább transzfer).

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .