Melyik busz?

Isztambulban eléggé kalandos dolog a közlekedés. Nem elég, hogy hatalmas a város, és a nyelv is idegen, a buszok is messzire mennek, azt is cikk-cakkban. Ráadásul a buszoknak nemcsak számozásuk, de betűzésük is van. És az se mindegy, hogy jobbra megy, vagy balra.

Ki látja át ezt az egészet?

A helyiek roppant egyszerűen megoldják a problémát: kérdezgetnek, és kérdezgetnek, és kérdezgetnek.

Nem mellékesen, a mai napig ez a legmegbízhatóbb módszer, hogy eljussunk a B pontba (az A ponttal ráérünk majd akkor foglalkozni, amikor szeretnénk visszajutni).

Az, hogy tényleg mennyire bonyolult is Isztambul tömegközlekedése, mi sem mutatja jobban, minthogy egyre több és több telefonos program jelenik meg, amelyik megpróbál segíteni nekünk.

Megpróbál.

A legtöbb általában beéri egy busz menetrenddel. Mondjuk ez se rossz dolog. Meg ez se, amelyik elmondja, hogy ebből a megállóból mely buszok, milyen irányba mennek. Csak persze a megállót kell a listából kikeresni.

Extrának pedig online térképen láthatjuk, hol jár a legközelebbi busz, amelyikre várunk.

Tehát összességében nem rossz. Megtudjuk, hogy van-e még időnk egy teát meginni, vagy jobb ha már két sarokról rohanunk.

Az ilyen típusú programok közül a leginkább hasznos szerintem ez: (csak Android).

Legfőbb konkurenciái ezen programoknak, a metrós változat. Ki tudja miért, a gyártók úgy érzik, hogy a metrón mindenki eltéved, így százával vannak metrós programok.

Tény, hogy jól el lehet veszni a metrón is. No de azért Isztambulban messze nincs olyan bonyolult hálózat, mint Londonban. Metróátszállások se nagyon vannak. Ráadásul a föld alatt a GPS nem működik (a mobil internet sem), így még csak nem is jelezhet a program, mikor kell leszállni. (technikailag azért megoldható lenne).

És tegyük hozzá, hogy a metró útvonala jól kiszámítható. Nem fog hirtelen balra lefordulni, hogy rövidebb úton közelítse meg a célt.

Tehát ezeknek a programoknak nincs sok értelműk. Aki már túlélte a kijutást a reptérről, az nagyon nem fog elveszni a metróban sem. Max 1 kicsit többet utazik.

No de, igazándiból ezek a programok csak félmegoldást nyújtanak. Olyan, ami tényleg segíthet, eddig csak egyet találtam. Ez pedig a Trafi Türkiye.

TRAFI Türkiye
TRAFI Türkiye

Ő viszont már tényleg egy szuper program. Lényegében az útvonal kereső. Megmondjuk neki, honnan, hova szeretnénk eljutni. Természetesen lehet térképre bökködni, GPS alapján saját helyet lekérni (persze nem a metróban). De még Foursqare/Facebook helyeket is tud. Így az Ali Bá Kebab Szalonjába is megkeresi nekünk az utat.

Mégpedig busszal! Metróval! Villamossal! És hajóval! Sőt! Az új verzió az olyan kvantumfizikai határozatlansági elven működő járműveket is ismeri, mint a dolmuş és a minbusz.

Tehát megadjuk neki, honnan hova szeretnénk eljutni, a program pedig kikalkulálja a legjobb útvonalat.

De beállíthatjuk neki, hogy nem szeretnénk hajóval menni (most ettünk), vagy hogy pont hajóval szeretnénk menni (ha már úgyis túl sokat ettünk, legalább a halak járjanak jól).

TRAFI Türkiye
TRAFI Türkiye

A program különlegessége, hogy az útvonalat az aktuális időpontra, azaz mostanra számolja. Így kapjuk meg a leggyorsabb, illetve a legolcsóbb utazási módot. Árat is ír.

De megadhatunk másik időt is, hogy pl. reggel 6-kor akarunk elindulni. Vagy este 8-re akarunk megérkezni a reptérre. Hétvégén, vagy hétköznap.

Ráadásul az időpontba belekalkulálja a gyaloglást is a megállóig, és az átszállásoknál is. Így ha nincs dugó (de van), akkor egészen pontosan belőhetjük az érkezési időnket. Vagy azt, hogy meddig maradhatunk a bulin, hogy ne kelljen a fél várost megkerülni, mire hazajutunk.

Ennek a gyaloglás funkciónak olyan előnye is van, hogy ha kitettek minket az éjszakába a buli után (vagy elfáradtunk a látnivalók nézegetése közben), akkor megtudjuk, melyik megállóba is érdemes menni. Még inkább, melyik irányba induljunk el. A többi program csak a legközelebbi megállót adja meg, ahonnan viszont nem biztos, hogy jó irányba fogunk menni.

Jah, és még valami! A program tud angolul is!

Letöltés : Android, iPhone

Jelenleg Isztambul, Ankara és Izmir városokban működik. De az ígéretek szerint hamarosan újabb török városok is felkerülnek az adatbázisba (tapasztalat szerint Bursa jó lenne).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Melyik busz?, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .