Isztambuli közlekedés éjszaka

Ha már kimaradt valahol estére, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy ott is maradunk, és ott várjuk ki a reggelt.

Ha már úgyis buliban vagyunk, minek elsietni, és hamarabb hazaérni, mint a nap felkel?

Csakhát az a hülye repülő nem hajnalban indul??

Mielőtt nekivágunk az éjszakának Törökország legnagyobb városában, érdemes tudni, hogy nincs klasszikus éjszakai közlekedés. Tekintve a város méretét, itt még azt se mondhatjuk, hogy nembaj, majd gyalog hazamegyünk! Mert nem reggelre fogunk megérkezni, hanem hétvégére. A következőre természetesen. Vagy az azt következőre…

Jah, és középen ott a Boszporusz. A történelemben eddig kevés embernek sikerült a vizenjárás (abból is az egyik nem volt teljesen ember, a másik pedig majdnem vízbe fulladt), így jó esélyekkel számíthatunk egy nagy úszásra.

Tehát Isztambulban nincs olyan éjszakai közlekedés, mint amit megszoktunk Budapesten, vagy más nyugati nagyvárosban. A buszok és hajók nem járnak éjfél után. De a legtöbbje már 20-21 óra után sem! Pl.  Kadıköy-Eminönü klasszikus járaton az utolsó hajó 20:40-kor indul indul az ázsiai oldalról. A reggeli első hajó pedig 7:00-kor.

Karaköy-Kadıköy vonalon már kicsit jobb helyzetben vagyunk. Ott az első hajó 6:10-kor indul Ázsiából (hétköznap), míg az utolsó 23:00-kor.

Szerencsére a Sabiha Gökçen repülőtérre járó E-10-es busz egész éjjel közlekedik, így már csak a vízen átjutást kell megoldanunk… Ezzel ellentétben viszont az Atatürk repülőtérre kijáró metró (M1 – piros) megintcsak 06-24 óráig jár.

Ezek után mit csináljon az, aki kicsit tovább maradt a buliban?

Nos, a törökök az egyszerűség kedvéért meg se próbálnak hazamenni. Nagyon is gyakori, hogyha valaki a vendégségben ottfejelti magát (egy kis noszogatás mindig van: olyan keveset ettél, egy 23. köfte még beléd fér, látom rajtad). Ráadásul a lakások többsége felkészült arra, hogy a vidéki rokon (azért se írom le, hogy anyós – jaj, leírtam!! )megjelenik, és pár napra ott marad pár napig. Így tartalék ágy, huzat, pizsama, stb… mindig van. Meg egy hely is. Jó időben az erkélyre is el lehet pár embert szállásolni (az egyik szomszédunk egész nyáron az erkélyen aludt, bár ennek családi okai is lehetnek). Így a törökök nem csinálnak problémát a hazajutásból.

Nekünk viszont egy komoly kihívás, és nagy kaland.

A szűk keresztmetszet a Boszporusz teljesen. Tudnunk kell, hogy éjfél után hajó nincs. A híres Üsküdar-Beşiktaş járat (mely a törökök szerint éjjel-nappal jár) sem közlekedik éjfél és reggel 6 között.

A metrobusz viszont garantáltan egész éjjel jár, mégpedig 20 percenként. És ő átvisz a másik kontinense. Ezen kívül még van 1-2 busz, ami éjszaka is előfordul (az egyik pl. megy 6 alkalommal nappal, meg 2 alkalommal éjjel). Ezek felderítésében, hogy éppen melyik, merre található, segíthet a korábban már ismeretet program.

Ugyan ezzel a programmal megpróbálgatunk éjszakai járatokat is keresni. De ne csodálkozzunk, ha azt ajánlja, hogy először gyalogoljunk 8 km-t… Bár az új verzióban benne vannak a dolmuş-ok és a minibuszok is.

Dolmuş-térkép a tumblr szerint
Dolmuş-térkép a tumblr szerint

És igen, a dolmuş-ok!

Ezek a furcsa, és izgalmas járművek a mi megmentőink, ha éjszakai kimaradásról van szó. Ugyanis a dolmuş-ok nem össze-vissza mennek (mármint persze, össze-vissza, de célirányosan), hanem egy komoly hálózatba rendeződnek. Mégpedig úgy, hogy nagyjából a várost lefedjék. A minibuszokkal együtt. Vagyis még ha sok gyaloglással is, de velük jó eséllyel éjszaka is haza lehet jutni.

A jó hír pedig, hogy nem olyan régen (a hír csak 2009-es) elkészült a dolmuş-minibusz térkép a Superpool gondozásában. Elvileg itt megvásárolható. Áráról azt írják, hogy 10 TL elég.

Ezzel felszerelkezve pedig már tényleg nekiindulhatunk az éjszakának. És bátran mondhatjuk, hogy valahogy most már tényleg hazajutunk. Nem biztos, hogy időre, de hazajutunk.

Igazi <a href=dolmuş és minibusz Isztambul térkép - Forrás: wowturkey" width="400" height="250" />
Igazi dolmuş és minibusz Isztambul térkép – Forrás: wowturkey
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Isztambuli közlekedés éjszaka, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

14 Replies to “Isztambuli közlekedés éjszaka

   1. Akkor azért vigyázni kell melyikre szállunk, mert az alján lévő fekete vonallal jelölt dolmus a Boszporusz közepén fejezte be az utat. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
      1. A „meleg” szóra a rendszer automatikusan spam-be rakta. Összesen 7 db-ot találtam belőlem. 🙂
       Az egyiket visszahoztam, és hamarosan válaszolok is rá. 🙂

       Köszi, hogy szóltál, mert naponta 700 spam érkezik, így nem tudom őket átnézni. Néha 1-1 hozzászólás benne ragad, de azt gyorsan lehet orvosolni. 🙂

       VN:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Bocs, de van két ide nem illő kérdésem.
      Talán még emlékszel rám, nekem ajánlottál még 2011-ben egy kissé túl „meleg” hamamot. Hogy ilyen fiaskó ne érjen /vagy hogy tudj speciális tanácsot is adni  /, ajánlom figyelmedbe a következő oldalt:
      http://www.istanbulgay.com/sauna-hamam.htm
      De ez nem vette el a kedvünket, most a Sofular hamamot néztem ki. Tudsz esetleg valamit róla?
      A másik: elhatároztam: egy életem , egy halálom, a kokorecet kipróbálom. Mi a véleményed?
      Október végére szervezkedem a baráti társaságommal.
      Talán egy kicsit rövidre van állítva a válaszra szánt idő, mert már kétszer eltűnt a mit lassan lepötyögtem

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
      1. Sok belső képet nem találtam, de ami van, az alapján kellemesen néz ki (érdekes, hogy a saját oldaluk is inkább a környéket mutatja).
       Én ott még nem voltam (ellentétben a másikkal), viszont a TripAdvisor-ban eléggé leírják a tapasztalatukat. Az alapján egy közepesnél jobb hamamnak néz ki, viszont annyival nem olcsóbb.

       Nálunk legfontosabbnak a tisztaságot mondja mindenki. Itt nem ír senki negatív példát, de azért erősen ajánlott minden hamam után otthon is alaposan tisztálkodni egyet.

       VN:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       1. Ó tényleg, az kimaradt…

        Mindenki azt mondja, hogy nagyon finom. Nem éppen diétás étel. Az íze pedig mint a csirke.
        Ha nem tudnánk, mi az, sokkal többen próbálnák ki.

        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 1. Még egyszer köszi.
  Még találtam valamit: A térképeknél a buszos nem működik.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Az „Isztambul buszmenetrend és buszmegállók”-ra kattintva válaszolja azt, hogy „Ez a weboldal nem érhető el”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Jah, hogy ott!
     A linket javítottam, de az az oldal mostanában eléggé furcsán viselkedik. Valószínűleg frissítik…
     Legjobb, ha beírod a google-be, hogy hova akarsz menni, meg azt, hogy otobüs. Ezzel találsz olyan oldalakat, ahonnan megtudhatod, melyik busz megy oda. Ha már tudod a buszt, akkor megint google, és saatler. Pl. E-10 otobüs saatler. Ebből pedig megkapod a menetrendet. 🙂

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .