Fodrász

Sokszor előjön, hogy Isztambul olyan, mint egy nagy család.

Egy nagy család, 13 millió gyerekkel, akik nem félnek a dudát használni, ha autóba ülhetnek.

Ennek a családi állapotnak különleges hangulata lesz, hiszen az utcában mindenki ismer mindenkit. Eléggé alaposan.

Ott van pl. a férfi klub, akik este inkább kint ülnek a zöldségesnél, minthogy hazamennének, ahol a család melege helyett inkább a tűzforró hangulat várja otthon. És persze megvan a női klub is, de ők nappal gyűlnek össze, míg a férj el van zavarva dolgozni.

Ezek a klubbúhelységek valamelyik fogyasztói ponton alakulnak ki, mint pl. a zöldséges, a teázó, a sarki közért, vagy a fodrász. Nem véletlen, hogy külön vannak a férfi és a női fodrászok. Mert ott aztán minden történik, de még hajvágás is.

Míg a zöldséges és a közértes elvan azzal, hogy friss legyen a paradicsom vagy a tojás, addig a fodrász egy igazi maffia. És még kés is van nála. Nem is akármilyen! Borotváló kés!

Őt pedig nem lehet megkerülni. Nemcsak azért, mert néha lezárja az utat a száradó törölközőkkel, hanem mert előbb-utóbb mindenkinek el kell mennie hozzá. Így ő tud mindenről.

Sőt! Igazándiból akkor is kell hozzá menni, amikor más dolgunk van a hajvágás. Ő amolyan lokális Google, aki minden kérdésre tudja a választ. Legyen az akár vízvezetékcső beszerzésének a lehetősége (természetesen tippekkel, hogy melyik a jó), kenyérsütési technika, vagy akár az Euró aktuális árfolyama. Cserébe csak oda kell dugnunk a buksinkat, hogy egy kicsit vágjon belőle. Mármint a buksit fedő szőrzetből, nem a fülünket fogja összegyűjteni.

De – ellentétben a Google-el –  nemcsak keresési találatot, időjárás jelentést, aktuálpolitikai híreket, útvonalkeresést (közben interaktív StreetView-al, hiszen mutogatás közben bárkinek a hajába belevágja az utcaképet), és levelezés meg csomagmegőrzést (pénzes utalást is) vállal egy kis ollózásért, hanem még olyan dolgokat is el tud intézni, mint szabad parkoló hely találása, vagy akár még falusi tojást is be tud szerezni. A tyúkkal együtt (várom már, hogy a Google is gombnyomásra házhoz szállítsa a tyúkot, kecskét. Utóbbit meg is fejje).

Úgyhogy kijelenthetjük, hogy a sarki fodrász igazán multifunkcionális. És bár sem előlapi, sem hátlapi kamerával nem rendelkezik, mégis jóval többet nyújt, mint bármely okos telefon.

Csak hát, mint említettük, minden dolognak ára van. Az én esetemben 10 cm hajnak.

A későn jövőknek:
Egy rövid időre (pár óra) megjelent ez a cikk, még mielőtt lett volna benne tartalom. Csak minimális jegyzet szerepelt benne. Ennek a vidám eredménye található az első néhány hozzászólásban.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Fodrász, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

5 Replies to “Fodrász

 1. Most nem tudom, hogy ez a legrövidebb bejegyzésed, vagy én nem látok valamit. Mint ahogy nem láttam képeket az iskolai egyenruhás bejegyzésnél sem. Meg kell keresnem az elgurult gyógyszeremet? 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Nahát, minden erőlködésem ellenére, mégiscsak idő előtt kiment ez a bejegyzés…
   Még csak jegyzeteltem bele, ezért „üres”.
   De most inaktívvá tettem, így meg nem látjátok, mit válaszoltam…. Na majd ha készen lesz a bejegyzés!

   A képfeldolgozással több probléma is van.
   Az a jó kis modul, amivel könnyedén lehetett flick képeket bedobálni, az nem működik… A telefonról töltött képek pedig feltöltődnek, de aztán mégse…
   Így most a képek roppant macerásak. De remélem, ez csak átmeneti állapot! 🙂

   Jah, az uniformishoz utólag beraktam 1 képet.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. A fodrász továbbá olyan, mint az utcanév tábla Budapesten. Még sose kaptam isztambulban olyan útbaigazítást, amiből hiányzott volna, hogy a kuaförnél fordulj balra. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .