Fiú/lány kollégium

Én úgy emlékszem, hogy még Magyarországon is volt olyan, hogy fiú és lány kollégium. Pontosabban volt fiú és lány részleg.

Jó esetben ez az állapot akár délig is kitartott. De másnap reggelre már egészen biztosan összekeveredtek a fiúk és a lányok a szobákban.

Törökországban mindez elképzelhetetlen. Itt kő keményen a külön épületük van a fiúknak és a lányoknak. De nem is akárhogy!

Isztambul Beşiktaş kerülete jó eséllyel pályázhatna a diák kerület névre. Egymás mellett mindjárt 3 egyetem is található. De még elég sok könnyen elérhető. Nem véletlen, hogy ezek után a fiatalok itt próbálnak meg fél évre tábort verni.

Mindez persze vonzza a diákokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat, mint a fénymásoló szalon és a kocsma. Ez pedig még több fiatalt vonz. Így Beşiktaş tényleg Isztambul tanulóközpontja lett.

Ezzel pedig az jár, hogy a legtöbb lakást a diákoknak adják ki.

Én úgy emlékszem a 90-es évekre (ekkor voltam diák), hogy – fogalmazzunk finoman – a fiatalok inkább is a tanulásra koncentráltak, mint az olyan apróságokkal, hogy a hűtőben már nemcsak a saláta pusztult el, hanem az őt elfogyasztott baktériumok. Meg valójában a hűtő is. De igazándiból nem is hűtésre használták, hanem lefektetve +1 személynek sikerült egy ágyat létrehozni. Egy saját privát ágyat, amelyikben magára csukhatta az ajtót.

Szóval az egyetemisták már csak ilyenek, hogy nem marad idő mindenre figyelni, így elfelejtik, melyik is a saját ágyuk, kell-e ketchup a tejbe, stb… Főleg, ha dolgozik bennük az alkhol, a vizsgastressz, akkor már a lakáskulcs megtalálása is nehézségeket okozhat.

Tehát a fentiekből láthatjuk, hogy a tanuló ifjúságnak időnként eléggé egyszerű lakásokat is megfelelnek, amennyiben megvan a négy fal és a tető. Hiszen mindenki a tanulásra fókuszál. Az se baj, ha sokan vannak, mert együtt jó a hangulat.

De pont ilyen helyeken van, aki mégiscsak úgy gondolja, hogy a tanulóknak olyan helyük legyen, ahol tanulhatnak. A szlogenjük is az, hogy mintha csak otthon lennél.

Fiú kollégium
Fiú kollégium

Vagyis itt nem kell törődni olyanokkal, mint fűtés, mert az központilag van. Lakáskulcsot sem kell magunkkal cipelni, mert az ajtó ujjlenyomatos. Egy vizsgastresszes nap végén elég ha nekiesünk az ajtónak, majd csak kinyílik.

Ha jobban megnézzük ezt a fiú kollégiumot, mert most erről van szó, akkor tényleg egészen komoly komfortod nyújt. Közte ilyenek, mint takarítás, kábel-TV, közös kávézó, internet, buszos transzfer, stb… Még egy hangulatos piros szőnyeg is jelzi, hogy a vizsga után ide kell beesni, nem a szomszéd fodrászhoz. Ráadásul az ajtó is mindig tárva-nyitva áll.

Külön érdekesség az ortopedikus (így árják magyarul?) ágy. Ami egy jelzés, hogy ne tessék a földön aludni, amivel zavarják a takarító nőt hajnalban.

Minden összevetve, abszolúte jó helynek tűnik fiúk részére. Látszik, hogy komoly tesztelések és tapasztalatok előzték meg a szolgáltatások összeállítását.

Ezzel szemben a lánykollégium egy külön világ. Egy külön zárt világ.

Lány kollégium
Lány kollégium

A piros szőnyeg itt sem maradhat el. De míg a fiúknál csak amolyan jelzés értékű, itt a dívák útját teljesen végig kíséri. Ráadásul míg a fiúknál elég csak beesni a kapun, majd valahogy rádőlni az ujjlenyomatos ajtóra, addig a lányoknak egy lépcsőn kell felmenniük a várba.

Mert bizony, ez a lánykollégium egy komoly vár. Egy többszörösen védett erőd. Mindjárt 2 biztonsági őr áll a kapuban (a képet sikerült akkor készíteni, amikor őket egy fekete macska helyettesítette), majd pedig kétszeres ellenőrzésen keresztül lehet eljutni a biztonsági forgóajtóhoz. De az is olyan sűrű, hogy a réseken még egy fiú egér sem tud bejutni. E miatt pedig csak találgatni tudunk, hogy mi van tovább…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Fiú/lány kollégium, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

7 Replies to “Fiú/lány kollégium

 1. Még egy technikai kérdés. Attól, hogy a fiúk nem mehetnek be, mégis mivel akarják megakadályozni, hogy a lányok se menjenek ki? Napközben is bármikor “baleset” bekövetkezhet a vallás ellenére is… Szóval így mi értelme is a sok tiltásnak? 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Nálunk Magyarországon is úgy volt, hogy a fiúk nem mehettek a lányokhoz. Fordítva nem. Úgyhogy a lányok mentek…

   Én láttam már, amikor a kollégiumba belépés előtt 1 sarokkal a sörös üvegeket rejtették el a lányok a táska mélyén… 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. JÚLIA
    Hogy jössz be hozzánk, mondd nekem s miért?
    A fal magas, megmászni is nehéz
    S halál e hely – hiszen tudod, ki vagy -,
    Ha rokonaim rád találnak itt.

    ROMEO
    Szerelmem könnyű szárnyán szálltam által:
    Kőgát sosem riasztja a szerelmet,
    Mit megtehet, meri is a szerelmem,
    Nem szeghetik utam rokonaid.

    JÚLIA
    De hogyha észrevesznek itt, megölnek.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. AZ utolsó sort ideje modernizálni:

     JÚLIA@verona.it
     De ha itt észrevesznek, akkor feljelentenek, beperelnek, elzálogosítják a házadat, frank hitelt vesznek fel a szüleid nevére, de még a Facebook oldaladat is teleposztoljak a meztelen képeiddel.

     VN:F [1.9.22_1171]
     Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .