Isztambul maraton 1 hónap múlva

Véget ért a dög meleg nyár Isztambulban. Most már jeges szelek fújnak, a hőmérséklet is lement 20 fok alá (jelenleg 19,9), hétvégén hó is eshet (valahol 500 km-es körzetben). Így nincs is jobb dolgunk, mint kimenni egyet kocogni ebbe a fantasztikus időbe.

És ha már futunk, fussunk át a másik földrészre! 🙂

A jelentkezésig már csak pár nap van vissza!!

Futás a másik földrészre!
Futás a másik földrészre!

Az Eurázsiai Maratont 1978-óta minden évben megrendezik, mióta egy csoport német turista belátta, hogy ez a víz még nekik is hideg, így úszás helyett futva mentek át a másik kontinense. Azóta pedig egyre több és több ember vág neki ennek az egyedi futóversenynek. Hiszen hol lehetne még így, egyik földrészről a másikra átfutni.

Még inkább leülni középen, kiteríteni a kockás plédet, és elfogyasztani a reggelit.

A teljes táv természetes a történelmi 42,195 km. Az indulás az ázsiai oldalon történik,700 m-el a Boszporusz-híd előtt (ez a történelmi start). Majd pedig az AyaSofya előtt ér véget. Közben persze sokat kell futni. Jó sokat. De szerencsére a terepben sok emelkedő nincs. Legmagasabb pontja a Boszporusz-híd, ami 90 m-nél magasabb a tengerszintnél.

Közben pedig a futók megnézhetik Beşiktaş, Kabataş, Karaköy, Eminönü, Unkapanı, Balat, Eyüp (hopp egy fordulás), Aksaray (Valens-vízvezeték), Yenikapı, Zeytinburni és Bakırköy kerület főbb útjait.

Eurázsia maraton
Eurázsia maraton

Akinek ez kicsit sok lenne, az indulhat a 15 és 10 km-es félmaraton, vagy a 8 km-es Vicces Futáson. Ez utóbbit egyik évben Népi Menetelésnek hívták, tekintve, hogy itt már senkinek nincs kedve futni. Csak egy kicsit levegőzni mentek ki az emberek.

Hiszen egy fantasztikus lehetőség, hogy végre gyalog is felmenjünk a Boszporusz-hídra. Az év többi napján ez szigorúan tilos. De most, de ma! Felmehetünk, és leülhetünk a két kontinens közé. A kilátás szuper!

Kilátás a Boszporusz-hídról
Kilátás a Boszporusz-hídról

Persze, ha nincs hóvihar…

Időpont 2014. november 16, 09:00. Régebben október elején volt a nagy futás, de akkor gyakran szakadt az eső. Novemberben általában jó idő van. Néha egy száll pólóban is lehet futni. Néha pedig ajánlott a jurtát is magunkkal cipelni…

De viszont legalább élelmet nem kell vinni, mert – lévén ez itt Isztambul – egészen biztosan találunk ennivalót a közelben.

Mobil simit-árus
Mobil simit-árus

A nagy futásokra természetesen regisztrálni kell (határidő szeptember 30!!!!), hiszen így kapunk számot. De az utóbbi években a kicsi Móka Kocogásra is be kell jelentkezni. Ez utóbbi úgy tűnik, ingyenes, míg a rendes futásnak komoly ára van.

Régebben nem volt kötelező a Móka Futásra a regisztrálás (november 1-15 között, ameddig még van szabad hely), te tavaly már nagyon szigorúan figyelték, kit engednek be, kit nem. Én azóta se tudom, hogy sodródtam be a futók első sorába…

Üdv Európában!
Üdv Európában!

Tehát egyik részről futás, ami egészséges, és jót tesz mindennek, még a lobogó hajnak is, így csak ajánlani lehet. Másik részről egy remek lehetőség, hogy a világ egyik egyedülálló helyén sétáljunk egyet. Fényképezkedjünk az Üdv Európában! tábla mellett, vagy a Boszporusz-híd tetején, vagy valamelyik másik érdekes helyen.

Jó buli az egész. De tényleg! Van zene, tánc, és még kebab is!

A Start
A Start

Találkozunk a startnál! 🙂

Eurázsia maraton térkép
Eurázsia maraton térkép

Regisztráció, meg minden technikai infó, merre lesz a süteményes buli (futás előtt kalóriát kell venni) és minden más itt, a szervezők oldalán.

Ezt csak Feyyaznak írom: több Beşiktaş nevezetesség előtt is elfutunk. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Isztambul maraton 1 hónap múlva, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

6 Replies to “Isztambul maraton 1 hónap múlva

 1. Remek,tehát akkor gondolom épülő İnönü (Vodafone) stadion,a Çarşı,a felhőkarcoló méretű Kartal Yuvası bolt…stb. 🙂
  De a kerület ugye Unkapanı,és nem Unkapı? Ha Unkapanı,akkor tudom,mert ott már voltam,onnan “ered” az Atatürk-híd.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
 2. Szia Cybermacs!
  Mi a helyzet akkor ha egyszerű mezei turistaként szeretnék pont azon a napon átsétálni a hídon?
  Ha nem regisztrálok holnapig akkor lehet nem mehetek át rajta ha éppen véletlenül arra lenne dolgom november 16-án? Erre nem találtam választ a maraton oldalán de lehet csak elkerülte a figyelmem.
  Üdv, Gabi

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. A sétálók kevésbé dinamikusan futók november 1-15 között tudnak regisztrálni. Nekik még ilyenkor sem kell rohanniuk. 🙂
   Nem tudom, mennyire veszik szigorúan a belépésnél a regisztrációt (törököket ismerve semennyire). Tavaly eléggé visszatartották az embereket, de lehet hogy azért, mert korán érkeztem, és nem akarták, hogy az igazi futókat megzavarják a Tesco-s zacskókkal mászkáló piknikezők.

   Egyébként Isztambulban minden kapun be lehet menni, ha az ember kellően kitartó és sokat beszél. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .