Magyar jogosítvány Törökországban – 1. rész (Állampolgárosodunk sorozat, második évad)

Sikerült a házassági papírokat elintézni Törökországban!

Megszereztük a török állampolgárságot is!

Ideje, hogy valami igazán komoly feladatra vállalkozzunk! Kell nekem egy török jogosítvány is!

Az nem is kifejezés, hogy mennyire fontos lenne egy szépen lekerekített fényképes okmány!

Hivatalosan a magyar állampolgárok csak Nemzetközi jogosítvánnyal vezethetnek bármilyen dudálos-kerekes-gázpedálos járművet Törökországban. Ezt a nem éppen kis méretű, több nyelvű (törökül azért nem) papírt pár perc alatt bármelyik önkormányzatnál be lehet szerezni.

Ez tulajdonképpen egy lexikon, ami elmagyarázza, hogy melyik rublika mit jelent a jogosítványon. Lehetőleg olyan nyelven, amit az EU-ban beszélnek, ahol egyébként is jó az EU szabvány jogosítvány. De végül is mindegy, eléggé régi találmány, de ezt kell használni. Vita nincs.

Vagyis tőlem még csak egyszer kérték a jogosítványt Törökországban (török rendszámú a kocsi), és amikor az EU kártya mellé a nemzetközi kiskönyvet is odaadtam, a rendőr inkább keresett egy törököt a kocsiban, és tőle kérte a jogsit. Sema éppen hátul ült, de a jelek szerint akkor mégiscsak ő vezetett…

Tehát a helyzet eléggé egyszerűnek tűnik, mert van egy EU-szabvány jogosítvány és egy többnyelvű kiskönyv. E mellé még berakjuk a török személyit (kimlik), és irány a rendőrség, hogy megtudjuk, ennyi cucc elég lesz-e vagy, kezdjünk megint apostile-zni, fordítgatni, stb…

Természetesen nem vártam, hogy elsőre sikerülni is fog. Úgy tudom, legközelebb csak a 470 fényévre levő lila csápos lényekkel benépesült bolygón lehetséges, hogy a valamilyen papíros adminisztrációt egy csapásra, azonnal elintézzünk. De legalább lesz valami kiindulási alapunk.

Úgyhogy felpakoltam a fenti papírokat, meg egy könyvet, és a napfényes, sirályos tengerparti úton (ezt azért írom, mert tudom, hogy otthon szakad az eső) elkocogtam a sarki kapitányságra. Ott pedig alig 2 fejezet elolvasása után sorra is kerültem. És kaptunk egy szakszerű választ arra a kérdésre, hogy lesz nekem ebből a sok papírból egy török jogosítványom.

öööööööööööööööööööööööööööööööööööööööö

Itt igazándiból nem tudtunk meg sok mindent. Csak azt, hogy menjünk Gayrettep-e, a nagy központba. Régen ott mondtak ítéletet a sorozatgyilkosok felett. Ma már kicsit barátságosabb a helyzet.. azt mondják..

Na jó, az viszont nincs a sarkon (de túl messze sincs), így ideje, hogy körbenézzünk egy kicsit az interneten.

Az egyik oldal (ahol a külföldiek arról beszélgetnek, hogy sikerült a kocsijukat összetörni Törökországban) jött fel találatként a Google-ben, amelyik erre a címre küldött át. Ez külföldieknek ad praktikus tanácsokat Törökországba.

Mindjárt jött az első, és legmegdöbbentőbb információ:

Aki 6 hónapnál régebben van Törökországban, köteles török jogosítványt csináltatni!

Azt azért a szerző is elismeri, hogy ezt csak a legritkább esetben kérik, de pl. baleset esetén mindenképpen. Akkor viszont egyébként is van elég bajunk, nem túl jó, ha a tetejében még legális jogosítványunk sincs.

Úgyhogy állampolgárság ide, meg oda, egy ilyet SOS csináltatni kell!

Utána pedig kapunk egy szépen kidolgozott listát. Ez kicsit otthonossá teszi a kérelmet, mert nagyon hasonlít a korábban megszokottakhoz:

 • Fénykép. Legalább 5 db. (kb. 10 TL)
 • Egy dosszié, amibe az összes kacatot bele lehet dönteni. A szerző szerint legyen kék. (2 TL). Lehet, hogy egy Verdás jobban megfelel (10 TL)..
 • EK-18-as jogosítványkérő nyomtatvány – jelenleg itt tartunk, ennek nézünk utána most, hogy tényleg mi az, hol lehet beszerezni, stb… de ez majd a 2. részben.
 • Jelenlegi jogosítvány – apostile? fordítás? noter?
 • Közjegyzőnél (noter) fordítani és hitelesíteni a jelenlegi jogosítványt– áááá, megnyugodtam, minden a szokásos! Bár apostile-ről nem ír. (100-200 TL)
 • Egészségügyi papírok alkalmasságról – ez is még egy nagy kérdés, pontosan mit is, hol, noter, apostile, micimackós bélyegyűjtemény, stb…
 • Vércsoportkártya – ???
 • Tartózkodási engedély – ez nálam a török személyit fogja jelenteni.
 • Útlevél – ne gondoljátok, hogy noter és fordítás nélkül menni fog. Nekem nem kell (hahaha, na persze…)
 • Közjegyzőnél (noter) fordítani és hitelesíteni az útlevelet – tudtam én, hogy ezt nem ússzuk meg! (100-200 TL)
 • És még jön a jogosítvány ára: 400-500 TL
 • Erről pedig igazolás, hogy befizettük. Kivételesen nem kell noter, apostile, stb…

Ezek a kiindulási alapok. Mint látjuk, sok benne a kérdés, amelyekre majd a 2. részben kapunk válaszokat (remélhetőleg). Meg ahogy már megszokhattuk Törökországban, mindenkinek személyreszabott adminisztrációs szituációja van, így tőletek teljesen mást is kérhetnek.

Annyi azért már biztosan látszik, hogy kb. 1000 TL lesz ez a kaland. Mint ahogy látni fogjuk mindjárt a fenti költségek még növekedhetnek.

A blog szerzőjead néhány jótanácsot is, mint pl. vigyünk magunkkal egy törökül tudó embert (ez ismét a standard török adminisztrációs eljárás része, hogy pénz+fotó+török mindig legyen nálunk!). Majd pedig kb. 1-5 hét, mire elkészül a jogosítványunk.

Mielőtt átvesszük, erősen ajánlott az adatokat átnézni (nálam a Tóth-al mindig bajok vannak. Jelenleg éppen Tuth vagyok, előtte pedig Ioth voltam, várom a 2015-öt), főleg a kategóriát, milyen autót is vezethetünk. Majd pedig a laminálás még 30 TL-be került a szerző szerint.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Magyar jogosítvány Törökországban - 1. rész (Állampolgárosodunk sorozat, második évad), 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

5 Replies to “Magyar jogosítvány Törökországban – 1. rész (Állampolgárosodunk sorozat, második évad)

  1. Hmmm.. úgy gondolod, hogy egy török teszt török nyelven megírása a török kresszről, az könnyebb? 😉
   Ráadásul kézzel kell megírni!!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
     1. Azt mondtad, hogy rugalmasan értelmezik a KRESZt. Vagy a jogsi megszerzése feletti öröm felülírja és véglegesen kitörli az összes addig megtanult vezetéssel kapcsolatos szabályt? 😀

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .