Şandor Hâdi nyomában – 3. rész (Milli Reasürans Kompleksi)

Nem sok munkával, de annál nagyobb lelkesedéssel keressük a Törökországban sikeressé vált magyarokat.

Egy újabb morzsa került elő. Igaz, komolyan meg kell érte küzdenünk, mert három egész utcával kellett odébb menni ehhez.

Fókuszban tehát Şandor Hâdi, magyarosan Hadi Sándor. Kiről csak annyit tudunk, hogy Kastamonu tartományból származik, és erősen magyargyanús. Két gyereke van: Tülin és Imre. Mindkettő építész. Tülin Hâdi eléggé ismert is. Meg is van a telefonszáma, így egyik nap biztosan felkeressük őket. 🙂

Majd.. holnap…

Milli Reasürans Kompleksi
Milli Reasürans Kompleksi

Visszatérve Şandor Hâdi-ra. A legismertebb épülete Isztambulban áll. Mégpedig Nişantaşı (legmenőbb) városrészben. Ennek neve pedig Milli Reasürans Kompleksi (Nemzeti Viszontbiztosító Komplexum, vagyis irodaháza).

Ezt Şandor Hâdi feleségével együtt, Sevinç Hâdi-el tervezték 1985-1987 között. Ebből a felmérés-tervezés-rajzolás tartott pár hónapig, az önkormányzati engedélyeztetés 2 évig. 1992-re pedig el is készült az épület. A költözés még eltartott egy darabig (egy biztosító, pardon viszontbiztósító sok papírral jár, azokat ábécé sorrendben átszállítani, ismét sorbarakni, sok idő). Így 1993-ban nyitotta meg a kapuit.

Milli Reasürans Kompleksi
Milli Reasürans Kompleksi

Az épület különleges. Az építészeti egyetemeken sokszor hozzák fel példának, hogy a szabályok betartása mellett is lehet valaki kreatív, és miként lehet nagyot álmodni (a modern török építkezés általában fordítva történik: minimális kreativitás a szabályok betartása nélkül).

Két díjat is nyerek vele. Mindkettőt az Országos Építészeti Díjátadáson (Ulusal Mimarlık Ödülleri). Egyiket a tervezésért (1992), míg a másikat a kivitelezésért (1994).

Érdemes megnézni az épület érdekes előterét: egy ötemeletes csarnokot találunk. Nemcsak kellemes hangulatot ad, de még egy kisebb parkot is ide lehetett csempészni.

Sajnos az épületet tilos fényképezni. Bármennyire is próbáltam a biztonsági őrt meggyőzni, hogy valahol rokon az építész, hajthatatlan volt. Képek is csak azért készültek, mert a hülye esőben beázott a kamera és magától fotózott…

Milli Reasürans Kompleksi
Milli Reasürans Kompleksi
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Şandor Hâdi nyomában – 3. rész (Milli Reasürans Kompleksi), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

2 Replies to “Şandor Hâdi nyomában – 3. rész (Milli Reasürans Kompleksi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .