1956-os megemlékezés Isztambulban

Az 1956-os forradalomról tartanak megemlékezést október 24-én Isztambulban, a konzulátus szervezésében.

Lesz megemlékezés (mégiscsak megemlékezés), és tánc! Mégpedig néptánc!

Régi hagyomány, hogy a magyar ünnepekről az isztambuli magyar közösség – a konzulátus szervezésében – megemlékezik.

Idén is lesz ’56-os ünnepség. Mégpedig október 24-én, 19:00-ás kezdéssel.

És ahogy minden alkalommal, most is egy különlegességgel, valami magyarossal várnak minden érdeklődőt. Ezúttal a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fog fellépni!

 Honvéd Együttes – Magyarország legrégebbi, 1949-ben alakult művészegyüttese – több tagozatú művészeti intézmény. Részei: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes – Budapest (volt Honvéd Táncszínház), amelynek egységei a Tánckar, a Zenekar és a Színészkar;valamint a Honvéd Férfikar.

Az egyedülálló művészi közösség páratlan műfaji sokszínűségével látványos produkciókat kínál a hazai és külföldi közönségnek. A 130 tagú társulat az elmúlt évtizedekben mintegy 26 ezer előadást tartott, s 53 országban 400 alkalommal vendégszerepelt. Irányításában mások mellett Görgei György karmester és Novák Ferenc koreográfus játszott meghatározó szerepet.

A társulat érdemeit Magyar Művészetért Díjjal, Magyar Örökség Díjjal, valamint legutóbb – 2011-ben – Prima Primissima-díjjal ismerték el.

A Honvéd Együttes és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas, kiváló művész.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország legnagyobb létszámú (20 pár), hivatásos néptánc együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc kincse, amelyből a nagy-formátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklór műsorokig a rockoperáktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága. A Táncszínház elnyerte az EuroPAS magyar Táncdíjat.

A Zenekar a Kárpát-medence régi paraszti zenéjének kutatására és megörökítésére vállalkozott, és Hegedős együttes néven önállóan is fellép; vezetője: Papp István Gázsa prímás. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenei vezetője: Szabó Dániel.

A Színészkar alapvető feladata a honvédségi műsorigények kiszolgálása. A repertoáron a társadalmi ünnepekhez, nemzeti-történelmi eseményekhez kapcsolódó zenés-irodalmi összeállítások épp úgy megtalálhatók, mint a szórakoztató operett-sanzon-musical műsorok, vagy az interaktív gyermekprodukciók. A Színészkar önálló darabokat is bemutat, kortárs dráma és mesejáték egyaránt megtalálható repertoárjukon. A Színészkar szakmai munkáját művészeti tanácsadóként Csizmadia Tibor Jászai-díjas rendező segíti.

A világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar, Európa egyetlen hivatásos férfikórusa, amely gazdag és változatos repertoárral rendelkezik. Műsorrendjén egyaránt megtalálhatók a világhírű oratorikus művek, népszerű operák és örökzöld operett dallamok, valamint a férfikari „a cappella” kórusirodalom legjobb alkotásai. Művészetének színvonalát a Bartók-Pásztory-díj jelzi.

A Férfikar karigazgatója Strausz Kálmán karnagy, Liszt-díjas művész.

Forrás: honvedart.hu

Helyszín: İş Sanat Kültür Merkei, İş Kulesi, Levent, İstanbul

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
1956-os megemlékezés Isztambulban, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

2 Replies to “1956-os megemlékezés Isztambulban

 1. Kedves Szerkesztő! 24-én épp Isztambulban leszek a családommal. Ha úgy alakulnak a dolgaink, szívesen részt vennénk mi is az ünnepségen. Érdeklődöm, hogy nyitott-e a rendezvény? Köszönettel: Simon Zsuzsanna

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Kedves Zsuzsanna!

   A konzuli rendezvények mindig nyitottak bárki előtt. Főleg a magyar állampolgárok előtt. Legtöbbször csak egy előzetes jelzés szükséges, hány fő érkezik, hogy a szerint tudjanak kalkulálni. De jelen esetben még erre sincs szükség.
   Így csak javasolni tudom a részvétet! 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .