Jön a hó Isztambulba (majd valamikor)

Minden ősszel nagy izgalmak között várjuk az év legjelentősebb eseményét, amikor kiderül, hogy az idén sem marad el a tél.

Most végre megjött a nagy hír! Havat láttak Törökországban! Elkezdődött tehát!

Isztambultól 2000 km-re (a rövidebb úton), tehát Budapesttől kb 3300 km-re leesett a hó. Mondjuk ennyit nem kell menni ha hóembert szeretnénk építeni, hiszen az osztrák Alpokban is könnyedén találni havat. De itt most az a lényeg, hogy Törökországban is! Hó van! Hó! Hó! Hó!

Vagyis már csak idő kérdése, és Isztambulba is megérkezik.

Leesett a hó Yüksekova-ban - Forrás: CNNTürk
Leesett a hó Yüksekova-ban – Forrás: CNNTürk

Yüksekova város, melynek a neve is azt jelenti, hogy magas felföld, 1950 m-el a tengerszint felett helyezkedik el. Nem meglepő tehát, hogy itt korábban esik a hó. Az októberi átlaghőmérséklet egyébként is 10 fok, ami éjszakára simán lemegy 4-re. Így pedig néha becsúszhat egy-két mínusz is.

De mi azért lepődjünk meg, hiszen a média iránymutatása is ezt javasolja. Ők legalábbis mindenképpen meglepődtek, hogy az idén is van hó. Pláne most! Pláne itt!

A helyszín annyiban tényleg meglepő, hogy általában Erzurum tartomány szokta elvinni az én első hava díjat. Olyankor mindig kiküldenek a helyszínre egy olyan riportert, aki a déli tengerparton nőtt fel, és havat eddig még csak Facebook-on látott.

Ez minden évben nagy móka!  🙂 A riporter a boltban kapható legnagyobb bundában didereg a főtéren, miközben nyitott kabátos gyerekek dobálják hógolyókkal. Külön élmény, amikor az ilyen egzotikumokat is lefilmezik, mint pl. a jégcsap.

Majd ugyan ezt 1-2 hónap múlva megint eljátsszuk, amikor valaki kiposztolja a Twitterre, hogy Isztambul közelében (valamelyik erdőben) havat vagy jeget látott. Ilyenkor nagy erőkkel, és sapkákkal, sálakkal kivonulnak, és megkezdődik a kutatás. Ki talál mélyebb havat, ki talál jeget. Majd mindezt nagy izgalmak közepette leközvetítik. Az est fénypontja, amikor a riporter megpróbálja a befagyott patak jegét feltörni. Először bottal bökdösik, majd kövekkel dobálja. De mikor egyik sem hoz eredményt, akkor megpróbál ráállni. Ennek általában (legalábbis a korábbi években mindig) kapálózás és nagy puffanás az eredménye. Az ilyet fűtött szobából és pattogatott kukoricával érdemes nézni.

Tehát szeptember közepétől kezdve várjuk már az első havas élményeket nagyon!

És igen! Végre megérkezett az első. Bár eddig még csak sima havas hírek jöttek (20 cm hó, közúti zavarok, 50 falut és 100 tanyát nem lehet megközelíteni, stb…). De hamarosan érkeznek a kalandosabb videók is. Addig pedig…
Megnyugodhatunk, az idén is minden rendben van. Nem hiányzik egyetlen évszak sem a négy közül. Egyik sem gurult el a szekrény alá! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Jön a hó Isztambulba (majd valamikor), 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .