Şandor Hâdi nyomában – 4. rész (Aptullah Kuran Könyvtár)

Folytatjuk a nyomozást Şandor Hâdi után.

Csak így, fotelből, kényelmesen. Hiszen odakint olyan hideg van…

Tehát Şandor Hâdi építész volt. És minden jel szerint magyar származású. Egyik munkáját már megtaláltuk, a Milli Reasürans Kompleksi-t. Így most nézzünk meg egy másikat!

Szintén a feleségével, Sevinç Hâdi-val együtt terveztek. Ez pedig a Boğaziçi Üniversitesi (Boszporusz Egyetem) Aptullah Kuran Könyvtára.

Aptullah Kuran Kütüphanesi, Boğaziçi Üniversitesi
Aptullah Kuran Kütüphanesi, Forrás: Boğaziçi Üniversitesi

A könyvtár története egészen 1963-ig nyúlik vissza, amikor is a Harvard egyetem Dr. Cyrus Hamli-nak, a Robert Kolej tanárnak 200 könyvet ajándékozott. Mivel tudta, hogy ha ennyi könyvvel állít be haza, az már nemcsak válási ok. Könnyen valamelyik fazékban végezheti. Hagymákkal és krumplikkal együtt. Így egyenlőre berakta őket egy régi házba a Bebek kerületben. Ezzel a cselekedetével pedig a tudtán kívül ő lett az első könyvtáros a hosszú listában. De még a könyvtár alapjait is letette. Rá pedig egy halom könyvet pakolt.

Cyrus Hamli módszerén további két professzor is felbuzdult és összesen 2000 USD értékben könyveket halmoztak fel az asszonyok figyelő szemeitől elrejtett régi épületben. Így az irományok is megvoltak, meg otthon sem kellett rendet rakni.

Mire 1871-ben a mostani helyére átszállították a gyűjteményt, a könyvek száma meghaladta az 5000-et. Ekkor már kezdett kiderülni, hogy nemhogy otthon, de az iskolában sem fér el ennyi könyv egyszerűen. Ráadásul a könyvek nem egy helyen voltak elhelyezve, hanem ahol helyet találtak neki: irodákban, polcokon, a sarokban, a kávéfőző tetején, Béla asztalán míg ő elment nyaralni, stb… Szerencsére 1892-ben épült egy új szárnya az egyetemnek, az Albert Long Hall. 1897-ben, a frissen diplomázott, és mindjárt könyvtárosnak kinevezett Kasap Tüygil jól látta, hogy a helyzet átláthatatlan. Nem véletlen, hogy egy újoncra bízták a könyvek őrzését, és felkutatását. De ő nem hagyta magát! Átverekedte akaratát a múzeumba való professzorok között, de még a falon is. Sikerült az új Albert Long Hall első emeletén egy könyvtárat kialakítani. De még 1920-ig kellett várni, míg mindenki belátta, hogy a könyvek helye a könyvtárban van, nem a szomszéd asztalán.

Most viszont, hogy a könyvek a helyükre kerültek (meg a tanárok is végre le tudtak ülni valahova, hiszen a székekről eltűntek a könyvtornyok), hamar kiderült, ennél jóval nagyobb teremre lesz szükség. 1931-ben fogtak hozzá a Van Millingen Hall építésének, ahova 1932-ben költözhetett be az első könyv.

Aptullah Kuran Kütüphanesi, Boğaziçi Üniversitesi
Aptullah Kuran Kütüphanesi, Forrás: Boğaziçi Üniversitesi

Az épületet már eleve úgy tervezték, hogy mind a könyvek, mind az olvasók jól érezzék magukat. Persze inkább a könyveknek kedvezzen, mert a hangoskodó fegyelmezetten diákokat bármikor seprűvel, vagy más eszközzel el lehet kergetni. Belőlük jön majd újabb. Míg a könyvek pótolhatatlanok. Ezért hangulatos olasz reneszánsz stílusú, belső udvaros épületben gondolkodtak. A falat pedig kék márvánnyal tervezték beborítani, amitől a könyvek is jobban érzik magukat, és a hallgatókra is nyugtatólag hat, így kisebb az esély, hogy ámokfutásba kezdenek valamilyen matek vagy irodalom óra után.
Összesen 5 emelet készült, melyből 3 a föld alatt található (itt tudnak a könyvek a diákok zaklatásától távol nyugodtan aludni).

A 75.000 dolláros beruházás felét John S. Kennedy  elnök (nem keverendő John F. Kennedy-vel) özvegye által alapított alapítvány adományozta (mennyi aaaaaaaaaaaaaa).

A könyvtár nevét a bizánci műemlékek professzoráról, Alexander Van Millingen-ről (1840-1915) kapta, aki a végrendeletében az összes könyvét, és még 1000 angol sterlinget hagyott a könyvtárra. Az ő gyűjteménye képezte a későbbi Közel-Kelet részleg alapjait.

Így, hogy végre lett egy rendes helyük a könyveknek, és nem a tanárok asztalairól, lakásairól kellett összegyűjteni, már gyorsan gyarapodtak. 1952-re már 40.000, majd a Boğaziçi Üniversitesi (Boszporusz Egyetem) alapításának 1971-es évére a 100.000 példányt is meghaladták.

Ezzel viszont megint eljutottak az eredeti problémára: a hely kevés lett. Ráadásul az egyre népszerűbb újságok és magazinok (tudományos folyóiratok, és lenge öltözetű lányok anatómiáit és biológiáit bemutató színes lapok) kezdték a tanárok munkáit akadályozni azzal, hogy belepték az asztalokat, székeket, kávéfőzőket. És még a Bélának sem volt ideje elmenni nyaralni, így az ő asztalát sem lehetett telepakolni. Így új és nagyobb könyvtárra lett igény, ahova a folyóiratokat is be lehetett tenni.

Aptullah Kuran Kütüphanesi, Boğaziçi Üniversitesi
Aptullah Kuran Kütüphanesi, Forrás: Boğaziçi Üniversitesi

1983-ban (más források szerint 1979-ben) kérték fel az akkor már ismer és híres Şandor Hâdi-Sevinç Hâdi párost, hogy egy modern, praktikus és kellemes helyet építsenek mind a könyveknek, mind az olvasóknak.

Sajnos a néhány előnytelen képen kívül semmilyen információ nem található az épületről. Nem tudjuk, hogy hány könyv befogadására tervezték, de még azt se, hogy valójában hány emeletes. Az viszont biztos, hogy ez után a könyvek száma egyre csak bővült és bővült. 1990-ben 231.000, 1995-ben 285.000 míg 2004-ben már 452.000 könyvet böngészhettek át az olvasók. Mindezt segíti az 1995-óta bevezetett számítógépes nyilvántartás.

1999-ben kisebb felháborodás volt, mert a könyvtár nem növekedett a várt mértékben. Így azóta különböző forrásokból és támogatóktól próbálnak ritka gyűjteményeket beszerezni:

  • Nadir Eserler (Ritka Könyvek) Kollekcióból kb. 20.000 könyv a XVI-XX. századból
  • Több, mint 100.000 könyv, amit külföldiek írtak Törökországról és a Közel-Keletről
  • Kb. 2500 könyv az USA történelméről a XVIII. századig. Ez egyedülálló gyűjtemény egész Törökországban.
  • Törökország leggazdagabb Braille-írásos gyűjteménye is itt található.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Şandor Hâdi nyomában – 4. rész (Aptullah Kuran Könyvtár), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .