Új személyigazolványok lesznek Törökországban

2015. végéig minden török állampolgárnak új, chip alapú személyi igazolványkártyája (smart card) lesz.

Ezzel lecserélődik az 1976-ban bevezetett papír alapú személyi kártya.

Az új török e-személyi - Forrás: ekds.org
Az új török e-személyi – Forrás: ekds.org

A Törökországban jelenleg elfogadott személyi igazolvány (kimlik) bőven kap kritikát. Legfőképpen a hamisítás-védelem teljes hiánya jellemző rá, amit mi sem mutat jobban, hogy Isztambulszerte sok helyen találunk kis kocsikat, ahol pár perc alatt bárkinek bármilyen adatot tartalmazó személyi igazolványt állítanak elő. Sőt! Fiú kérhet lány személyit is, és fordítva is. Vagy akár kedvenc macskánknak is csináltathatunk egyet.

A jelenlegi személyi lényegében egy színes papír, amire egy sima nyomtatóval kerül rá az olyan információ, mint pl. személyi szám (itt állampolgári szám a neve, és egyben van a személyi és a személy igazolvány száma). Mindezt pedig egy laminált vékony műanyag tok védi az idő vasfogától. A mérete pedig olyan, hogy zsebbe belefér, de máshova már nehezebben. Mindehhez hozzájön még az is, hogy a török személyi nem jár le. Születéstől elmúlásig ugyan azt a papírdarabot hordhatjuk, kivéve ha megházasodtunk. Fényképet is tinédzser korban kap rá az ember, aztán úgy marad.

Török személyi igazolvány (Kimlik)
Török személyi igazolvány (Kimlik)

Ami viszont jó volt 1976-ban, az már messze nem felel meg 2014-ben. Főleg ha a cél az e-kormányzat.

Éppen ezért az új kártya nemcsak, hogy olyan műanyagból lesz, amit 10 évig is bírja a strapát, de még egy 1 GB-os chippet is tartalmaz.

Érdemes tudni, hogyha nem HD film letöltéséről vagy Facebook-ozásról van szó, akkor az 1 GB rengeteg adat. Egy 500 oldalas könyv, ami csak adatot (azaz betűt) tartalmaz kb. 2 Mbyte. Az ilyen adatot pedig jól lehet tömöríteni, akár az eredeti 20% is lehet. Vagyis az 1 GB-os kártyára, ha fényképen kívül minden más csak nyers adat (de akár kód is lehet), akkor egy olyan 250 ezer oldalas könyv fér fel. Tömörítve pedig elérheti az egymilliót is. Tömörítés nélkül ez a papírhalom 180 tonna és 35 ezer m² lenne, míg tömörítve 900 tonna és 180 ezer m².

Mindez lesz benne egy kb. 85×55 cm-es néhány grammos kártyában.

Tehát ebbe bőven belefér az ember teljes adata. Nemcsak az olyan állampolgári, mint a születési hely és dátum, hanem iskolai, orvosi, közlekedési, katonai, adózási de még bírósági adatok is. Ilyenkor persze oda kell figyelni a biztonságra is, hogyha megállít a rendőr az úton, akkor ne lássa azt, hogy 4.-es koromban osztályban focizásért 2db intőt kaptam, az orvos pedig gyógykúrára utalt be súlyos internet függőség miatt.
De, jól szervezve, ugyan ennek előnyei is lehetnek, ha rendőr számára is fontos információkat kap más területről. Pl. a sofőr tényleg kezelés alatt áll, és olyan gyógyszert szed, amivel nem lenne szabad vezetni. Megint a szokásos kétélű fegyver lesz a kezünkben, ami éppen úgy lehet hasznos, mint káros.

Az új kártya neve EKDS lesz, ami az Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi rövidítése (Elektronikus Hitelesítő Rendszer). Tartalmaz majd PIN és PUK kódot is, de akár ujjlenyomattal is aktiválható lesz. Ez védi a biztonságot. És mintha valahol azt is olvastam volna, hogy az adatok kódoltak lesznek, hogy házilag ne lehessen piszkálni őket.

Az új e-személyi (EKDS) - Forrás: .ekds.gov.tr
Az új e-személyi (EKDS) – Forrás: .ekds.gov.tr

Mint láthatjuk, az új e-személyi elsődleges célja az azonosítás. Az állami kártyák (személyi, adó, jogosítvány, stb…) helyet ez az egyetlen lesz. És még elektronikus aláírásra is használhatjuk. Sőt! Ez lesz az útlevél is!

E mellett az oktatási intézményekben cseréli le a beléptető, könyvtári, stb.. kártyát, az egészségügyben a biztosító kártyát, a kereskedelmi cégeknél pedig a hűség kártyákat.

És ez csak az azonosítás. Ott van még az adat, ami a kártyában van (pl. milyen gyógyszereket szedünk, milyen könyveket vettünk ki a könyvtárból, milyen vizsgákra jelentkeztünk), amivel szinte korlátlan lehetőségünk van, amennyiben ezeket ki is használják. Elvileg semmilyen hivatalos és formai papírt nem kellene magunkkal vinni, mert minden ott van a kártyán.Pl. az orvosnak nem kell receptet felírni, hanem áttölti a kártyára, majd a gyógyszertárban leolvassák. De ugyan így a biztosító láthatja, hogy hány alkalommal lettünk megbüntetve gyorshajtásért (ezt egyébként most is látja)

Így kapcsolja össze a különböző területeket az e-személyi - Forrás: haberler
Így kapcsolja össze a különböző területeket az e-személyi – Forrás: haberler

A kártya alkalmas még e-kereskedelemre is (erről nincs több infó, mit is értenek rajta pontosan), de akár a bankkártyák kiváltására is (itt pedig kérdés, hogy mit szól hozzá pl. a VIZA, vagy a helyi bankok, akik úgy szeretnek kártyákat osztogatni). Az Istanbulkart helyett viszont biztosan nem lesz jó a teljes rendszer cseréje nélkül, mert az teljesen más technikát használ. Bár nem lett volna nehéz az EKDS-t NFC technológiával is felvértezni.

Az új személyit 18 TL értékben kaphatják meg a török állampolgárok. Azt még nem tudjuk, miként lesz a csere.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük