Isztambul történelmi vízvezetékei (akvaduktok)

Sokan szeretik a kőből épült vízvezetékeket, latinos nevén akvaduktokat (míg mások ránézni sem bírnak – ők találták ki a földalatti vízvezeték-hálózatot). Így ők örömmel látják, hogy Isztambulban is látható egy.

Csakhogy Isztambulban nemcsak egy kőből készült “római” vízvezeték található. Az összesen 250 km hosszú, nagyrészt oszmán építésű vízhálózatnak ma is 33 felszín feletti formációit tekinthetjük meg.

De ezekhez sokat kell sétálni. Nagyon sokat.

Valens-vízvezeték
Valens vízvezeték

Kétség nélkül a legismertebb vízvezeték-szakasz a Valens vízvezeték, amely 368-ban készült el. Valens császár (kit az utolsó igaz római császár néven emleget az utókor) építette, 29 m magas és 971 m hosszú.

Legfőbb tulajdonsága, hogy közel van. Akár gyalog is könnyen megnézhetjük, körbejárhatjuk. Az extrém turisták pedig Ikarus busszal is áthajthatnak alatta. A bevállalósak pedig a közeli bicikli bazárban mindjárt el is tévedhetnek.

A vízvezetékek szerelmeseinek viszont érdemes mindjárt bakancsot húzniuk, majd beugraniuk egy terepjáróba, és kihúzniuk a zöldbe. Pontosabban a Belgrád erdőbe, ami Isztambul fő vízkészletének a forrása. Itt ugyanis rengeteg régi vízvezetéket láthatunk, fotózhatunk. De még akár alá is beállhatunk!

Bár tábla nem figyelmeztet erre (mindenki saját felelősségre esik le), azért nem ajánlott, hogy valamelyikre is felmásszunk. Bármennyire is jó móka (mert tényleg az).

Evvelbent Kemeri (Evvelbent akvadukt) - Forrás: Caner Cangül - burada istanbul var
Evvelbent Kemeri (Evvelbent akvadukt) – Forrás: Caner Cangül – burada istanbul var

A vízvezetékek kedvenc helyei az erdők. Főleg a völgyek, ahova keresztbe olyan jól le lehet hídalni. Na, ott terülnek el és legelészne az akvaduktok. Pl. Kemerburgaz (Vízvezeték vár, a német burg szóval keverve) közelében. Ott is az Alibey Barajı nevezetű mesterségesen duzzasztott tó mellett láthatjuk a legtöbbet. De az erdőben kóricálva is többet fellelhetünk, ha jól belevágunk a sűrűjében.

http://www.istanbulium.net/2011/10/istanbulun-su-kemerlerini-gezelim.html
Mağlova Su Kemeri, Alibeyköy Baraj Gölü – Forrás: Caner Cangül – burada istanbul var

Persze lehetnek olyanok is, akik azt mondják, hogy oké, eljöttem idáig, de én ki nem szállok a kocsiból, mert mondjuk szakad a hó, vagy a jégeső, vagy mindkettő. Ők is megtalálhatják a maguknak való vízvezetéket. Sok ugyanis az út közelében, mellett található. De olyan is van, amelyik keresztezi az utat. Így aztán tényleg kényelmesen, járműből is meg lehet szemlélni az egykori kőhidakat. Még izgalmasabb lehet felülről, drónokkal is körberepülni egyiket-másikat.

Igaz, ha itt leesik a hó, akkor azt komolyan is gondolja. Legjobb, ha gyalog megyünk haza. Még jobb, ha mindjárt építünk egy iglut.

Eğri (Kovuk) Kemer, Kemerburgaz - Forrás: Caner Cangül - burada istanbul var
Eğri (Kovuk) Kemer, Kemerburgaz – Forrás: Caner Cangül – burada istanbul var

Most már csak az a kérdés, hogy találjuk meg ezeket a szép és izgalmas akvaduktok Isztambul környékén? Nincs esetleg egy weboldal, ahol mindez szépen, rendezetten, esetleg térképpel együtt megtalálható?

Dehogyisnem! A mostani bejegyzés is onnan indult, és a képeket is onnan kértük kölcsön. A nagyon szuper weboldal (minden más isztambuli történelmi épülettel kapcsolatban is) a burada istanbul var nevezetű. Csak ajánlani tudom!

Nemcsak frissen készült képeket, hanem archívokat is láthatunk. E mellett most még egy remek térképet is kaptunk, aminek a segítségével kereshetjük fel Isztambul történelmi vízvezetékeit is. Ráadásul kis ügyeskedéssel a térkép átrakható mobil telefonra, ami nagyban segít majd eltévedni az erdőben.

ui: a hiedelemmel ellentétben Isztambul erdejeiben nincs kebab árus. Ezért vigyünk magukkal tartalék élelmet. És extra adagot is, amit oda tudunk adni a medvének.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Isztambul történelmi vízvezetékei (akvaduktok), 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .