Eurázsia-alagút (Avrasya Tüneli) – Közel 1 km készen van.

Az idősebb testvér, a Marmaray mellett szinte hang nélkül épül a másik alagút a Boszporusz alatt. Holott szerintem ez tényleg csökkenteni fogja a dugókat Isztambulban (több évtizedes Sim City, Railroad Tycoon és Transport Tycoon tapasztalattal mondom).

Úgy látszik, most mégis kezdi a média felvenni, mert szépen lassan jönnek elő újabb és újabb hírek. Sőt! Még néhány fejes is bemászott a gigászi lukba.

Nagy emberek (Davutoğlu) a még nagyobb alagútban - Forrás: Milliyet
Nagy emberek (Davutoğlu) a még nagyobb alagútban – Forrás: Milliyet

Egy szeptember 13-ai hírben 920 m-t írtak, ami elkészült a tengeralatti részből. Azóta bizonyára haladtak (naponta 8-10 m-t), így valahol 1 km környékén járhatnak. Ez pedig a teljes szakasz 1/5-1/6-a környékén lehet.

Ez Eurázsia-alagút (Avrasya Tüneli) a Maramaray társa. De míg az ifjabb egy vonat/metró alagút, addig az újabb már a járműforgalmat fogja kiszolgálni. Ez pedig tényleg hatalmas lépés lesz, hiszen végre Isztambul közepén lesz összeköttetés a két földrész között.

Marmaray és az Eurázsia-alagút" src="http://icube.milliyet.com.tr/YeniAnaResim/2011/02/26/marmaray-in-iki-yakasi-bulustu-avrasya-tuneli-icin-start-verildi-1170035.Jpeg" alt="A Marmaray és az Eurázsia-alagút" width="566" height="295" />
A Marmaray és az Eurázsia-alagút – Forrás: Milliyet

Jelenleg egy 25 km-es kerülőúton tudnak az autók átjutni Európából Ázsiába (vagy vissza), ami az új alagúttal 18 km-re fog rövidülni (persze számít, ki honnan és hova fog menni). Nem is az a kb. 7 km lesz a fontos, hanem hogy ezt a 25-t lépésben, a város közepén teszik meg most az autók. Az új útvonal viszont tényleges alternatívát fog adni azoknak, akik a Márvány-tenger felől érkeznek, így nem keverednek a város másik részéről jövő autókkal. Ezáltal tényleg kisebb lehet a dugó a Boszporusz hidaknál. Aztán majd meglátjuk. 🙂

Ízelítő Isztambul dugójából (2013 október)
Ízelítő Isztambul dugójából (2013 október)

Ezen a térképen jól látható, hogy a Boszporusz-híd miatt egészen az Atatürk reptérig (22 km) bedugul a város, hogyha éppen úgy alakul. Pl. mert péntek van.

Néhány technikai adat:

 • Kazılıçeşme (Európa) és Göztepe (Ázsia) között épül. Jelenleg ezt a távolságot 100 perc alatt lehet megjárni. A tervek szerint mindez 15 percre fog csökkenni.
 • A teljes projekt 14,6 km. Ebből a Boszporusz alatti rész 5,4 km (Marmaray: 1,4 km)
 • Kétszer két sávos út lesz, két szinten, ami egy kb 8-10 m átmérőjű csőben fog haladni. A csövek hossza 14,5 m
 • Legmélyebb pontján 106.4 méterre lesz a tenger felszínétől.
 • Biztonsági okokból a kamionok, buszok, motorok, és hasonló kétkerekes járművek (Mari néni biciklivel, simit árus, stb…) ki lesznek tiltva. A kamionközlekedés egyébként sincs megoldva az európai kijáratnál.

Az Eurázsia-alagút (Avrasya Tüneli) érdekessége, hogy a szokásos 2+szerviz alagutak helyett, most csak egyet fúrnak. Ebben lesz a kétszintes forgalom.

Eurázsia-alagút (Avrasya Tüneli) metszetterve. Forrás: www.avrasyatuneli.com.tr
Eurázsia-alagút (Avrasya Tüneli) metszetterve. Forrás: www.avrasyatuneli.com.tr

A felszíni rész is érdekes, mivel nemcsak az alagutat kell megépíteni, hanem a forgalmat oda el is kell vezetni. Márpedig az európai oldalon erre nincs sok hely (az ázsiain se sok). Szerencsére a régi jól bevált technikát itt is lehet alkalmazni: majd elvesszük a tengertől.

Ez nem is olyan ritka jelenség Isztambulban. Pl. a Yeni Cami helyén is egykor tenger volt. Mint ahogy a Dolmabahçe  Palota és a Nusretiye Camii helyén is. Érdemes az alábbi képet megnézni.

<a href=Fenerbahçe régen" width="575" height="349" />
Fenerbahçe régen

A kép jobb oldalán látható világító torony mellett ma más látható: autópálya, Fenerbahçe stadion, stb… a tenger pedig jócskán odébb van (térképen ma, régen pedig így).

Úgyhogy ameddig a Boszporusz el nem fogy, addig a törökök nem problémáznak a tengerek feltöltésével. Ennyivel is nő az ország négyzetmétere! 🙂

Az Eurázsia-alagút (Avrasya Tüneli), és a hozzá tartozó felszíni részeket 2015 közepén fogják átadni. Kíváncsian várjuk, minként fogja megváltoztatni Isztambul közlekedését!

Addig is érdemes a videót megnézni. És nemcsak szakmabelieknek. Nekem az a rész tetszik, amikor megérkezik a fúrófej. Jól látszik a mérete.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.7/10 (3 votes cast)
Eurázsia-alagút (Avrasya Tüneli) - Közel 1 km készen van., 7.7 out of 10 based on 3 ratings
 

6 Replies to “Eurázsia-alagút (Avrasya Tüneli) – Közel 1 km készen van.

 1. „Az Eurázsia-alagút (Avrasya Tüneli), és a hozzá tartozó felszíni részeket 2015 közepén fogják átadni.”Naponta haladnak 8-10 métert, hátra van 4-5 km, ami 4-500 nap. Nem túl optimista az átadáasi időpont, alig több, mint fél év?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. erre azt szokták válaszolni : ez Törökország, itt minden lehet. sőt tovább megyek van egy olyan is : Ez itt Istanbul itt minden lehet. 😀

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  2. Jaj, hát persze, hogy kész lesz 2015-ben! Hiszen jönnek a választások! 🙂
   De hogy használható is lesz-e…. a Marmaray sincs még kész, de át lehet vele menni a tenger alatt.
   Egy másik metrót meg úgy adtak át, hogy csak 1 alagút volt, abban is lépésben haladt a szerelvény. Óránként 1 db járt ugyan azon a sínen oda-vissza. A biztonság kedvéért csúcsidőben nem is járt. De volt metró. Csak ember nem volt, aki használta volna. 🙂

   Nem tudom, hogyan fogják megoldani. Az biztos, hogy a politikusok át fognak rajta autózni. Talán félúton átszállnak majd hajóra, vagy valami.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Igen, az 5 év reálisnak tűnik.
   De itt is az van, mint a Marmaray-nél: nem a tengeralatti rész a nehéz, hanem a szárazföldi. Az ázsiai oldalon minden adott, nem lesz különösebb gond (leszámítva azt a pár száz hajót-templomot-megkövesedett kebab árust, ami majd megint előkerül). Az európai részen viszont sokkal nehezebb. Ott útban van a város…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .