Támad a Karácsony II.

A huszonnégyfokos meleggel együtt beköszöntött a Karácsonyi időszak is.

Miközben az újságírók már hetek óta Isztambul határában várják az első havat (étlen-szomjan vagy egy kebab szalonba bezárkózva), addig egyre inkább úgy tűnik, hogy nálunk a bikini lesz a fő karácsonyi ajándék. Így egy-két angyalkás nóta eléneklése után mindjárt rohanhatunk is a tengerbe.

Na de hát Karácsony!! Egy muszlim országban??

Nem muszlim, hanem csak Iszlám többségű. Ez a többség kb. 99.8%-ot jelent, ami elég magasnak tűnhet (talán mert az is), de abba a maradék 0.2%-ba nagyon is sokminden belefér: párszáz templom és zsinagóga. Ráadásul ahol már 500 éve szabad vallásgyakorlás van (némi tereléssel), ráadásul egy Rómától független saját rendelkezésű keresztény ág központja található, na ott aztán tényleg minden megtörténhet: római katolikusok, ortodoxok, örmény keresztények (ebből is az összes fajta). De találunk itt még anglikánokat és őskeresztényeket is. No meg ezeknek a keverékét, mint pl. a krími tatár-anglikánokat.

És hogyha Karácsonyról van szó, akkor az ugye december 24-én este történik?!

No nem! Az aztán nem!

Karácsony Isztambulban
Karácsony Isztambulban

Minden vallás természetesen az igaz időben tartja a megemlékezést Jézus születésnapjáról. Az már nem a mi problémánk, hogy a többiek rossz időpontot, ne adj Isten, rossz naptárat használat.

Az örmények szerint január 6.-án történt ez a fontos esemény. És ebben igazándiból mindenki egyet is értett. De aztán jött a politikai terelés, meg nehogy már, pont mint az örmények, meg egyébként is, átrakták december 25-re. Ezzel ugye elértük, hogy nálunk hamarabb van Karácsony, mint az örményeknél. Bibibeeee 😛

Ki tudja hogy, miért, hogyan, mikor a magyarok még ezt is megtoldották, és mindjárt december 24-én ünnepelnek. Megelőzve ezzel mindenki mást, bármelyik időzónában is legyen.

Csakhogy a rómaiak és a bizánciak összevesztek. És úgy döntöttek, hogy a másik bármit is csináljon, az csak rossz lehet, és ők egészen biztosan nem úgy fogják csinálni. Ez a kezdetekben nehezen ment, lévén, hogy még csak nemrég vesztek össze, így a hagyományok még egyformák voltak. De aztán az idő mindent megoldott.

Ugyanis az a naptár, amit Cézár (ki nem volt rest magáról a júliust elnevezni) készített, hibás volt. Az időjárás szemmel láthatóan felborult. A nyugatiak ezt egy kis kompenzálással (február 29.) megoldották. De a keletieket kötötte az ősi eskü, így hallani sem akartak arról, hogy ők is módosítsák a naptárt. Hogy a naptárprobléma ne tűnjön fel, időnként műhóval beszórták az alattvalókat a nyár közepén, télen meg műkacsákat reptették az égen.

Végül ők is megigazították a naptárat, gondosan ügyelve, hogy még véletlenül se hasonlítson az eretnek nyugatira. Így a Karácsony átcsúszott január 7-re.

Árulás!! Az nem január 7, hanem december 25!! Csak a ti elavult béna naptáratok mutatja januárnak. A mi modern hithű naptárunk mutatja a pontosat!!

Na ennyit a Karácsony dátumáról. És arról, hogy mindenki akkor tartja Isztambulban, amikor jól esik. Dolgozni meg úgyis kell, mert dec 25-26 nem szünet.

Ez amúgy érdekes hoz.

Ugyebár otthon decemberben az őrültek háza van. Nem elég, hogy ajándékot kell venni, de csak fél hónapot dolgozunk. Ennek ellenére ugyan úgy 1 hónapnyi munkát el kell végezni. Sőt! Mivel jön az év vége, pláne a pénztár is zár, mindent, ami egész évben kimaradt, azt is most kell megcsinálni. És még a Béláéknak is kell karácsonyi üdvözlőlapot küldeni, különben megint téglát tesznek majd az ügyfél pizzájába.

Ezzel szemben Törökországban egy teljesen átlagos hónap zajlik. Ami persze nem jelenti azt, hogy itt kisebb lenne az őrület. Csak itt a többi hónap is ilyen. Úgyhogy fel sem tűnik.

Mikulásról:

A Mikulás török. És szán helyett szőnyegen közlekedik, amit az ünnepek után elad, így gyalog megy haza. Ezért nem látjuk az év többi napján. Róla bővebben egy korábbi bejegyzésben olvashatunk.

A Mikulás török neve Noel baba. Maga a Noel a Karácsonyt jelenti. Ezzel szemben a karácsonyfa török neve Yılbaşı ağaçı, ami viszont újévi fát jelent. Az újéve pedig ugyebár január 1-én kezdődik. Lehet, hogy a törökök a sok karácsonyi dátumplroblémát kikerülve választottak egy közbülső napot?

Karácsony Isztambulban
Karácsony Isztambulban

Dehogy is!

A törököket nem érdekli a Karácsony. Sokkal inkább az a sok minden, ami hozzá tartozik: a villogó színes égők, díszek, stb… Az ilyet minden török szeretik.

Ezért is vannak tele az utak közlekedési lámpákkal. Nem azért, mert bárki kíváncsi lenne a mondainnivalójukra.

Nekem egy színes lámpa ne mondja meg, mit csináljak!!

Így aztán nem is az a lényeg, hogy mikor van a Karácsony, hanem hogy van. Mert akkor végre ki lehet tenni a Mikulásokat az ablakba, tele lehet pakolni az üzletet égősorokkal, stb… Ráadásul ezen szemlélet miatt nem kell mindent már január elején eltakarítani. Ráér az majd májusban is. Mert olyan szép, meg olyan aranyos!

Mindehhez még társul a marketing. Az év végi hajrá valamilyen szinten azért jelen van. A Karácsony pedig egy jó ok, hogy eladjuk azokat a dolgokat, amelyek miatt a raktárba nem fér be több kacat. Ezért különleges Év végi akciók vannak mindenhol. Nem Karácsonyi, ami csak december 24-ig tart, hanem év végi, ami december 31-én ér véget. Majd január 1-én folytatódik más néven. Mindegy, csak vigyék a cuccot, mert a dömper már hozza a következő adagot…

No, ez az, ami elkezdődött: Minden tele van lámpával, fenyőfával, Mikulással és akcióval. A bazár egy része ilyenkor átalakul Karácsonyi bazárrá, ahol a sprektrum összes színében tündökölnek az eladásra váró Karácsonyfák, és más érdekességek. Ha lesz rá időnk, az idén is bekukkantunk oda. 🙂

Karácsony Isztambulban
Karácsony Isztambulban
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Támad a Karácsony II., 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .