Érezzétek otthon magatokat!

Ó! Hát itt vagytok? Mind a kétszázan?

Fáradjatok beljebb, és érezzétek otthon magatokat!

De tényleg, mintha csak otthon! Nyugodtan kapcsoljátok be a tv-t. És persze a konyhát is használjátok kedvetekre!

Nem tudom, Magyarországon amikor valaki a vendégeket fogadja, és azt mondja, hogy Érezzétek magatokat otthon!, akkor azt mennyire gondolja komolyan. Esetleg meglepődne, ha a vendégek ilyenkor pizsamára öltöznének át?

Törökországban egészen biztosan. De ezt leszámítva az Érezzétek magatokat otthon! kijelentést tényleg szó szerint kell érteni. Még akkor is, ha a törökök ilyet nem is mondanak.

Mindjárt két részre kell bontani az egészet.

Egyik rész a konyha, amire teljesen más szabályok vonatkoznak, mint a lakás többi részére. Ide a vendégségbe érkezett nők szoktak bejönni. Míg a férfiak messze elkerülik. Ami jobb is, tekintve, hogy a sokuk (jellemzően a tradicionális irányból érkezők, hiszen pl. az egyetemisták megtanulták, hogy mindenből és mindenhol lehet ételt készíteni. Még a linóleumból is) ilyet még sose látott közelről, így valószínűleg komoly károk keletkeznének, ha egy megjelenne ott.

Másik terület pedig az összes többi, ami nem konyha.

Míg Magyarországon megpróbálunk ilyenkor viselkedni, és még a kisebbekre is rászólunk, hogy “Vendégségben vagy! Rendesen ülj az asztalnál”, addig a törököknél pont fordítva van. Ilyenkor a vendégek tényleg, mintha csak hazatértek volna.

Ez így elsőre eléggé ijesztőnek hangzik (másodikre még inkább, a valóságban meg pláne!), de ne feledjük, hogy ez kulturális különbség. Ráadásul, amikor mi megyünk vendégségbe, akkor ugyan ez a szabály ránk is vonatkozik, azaz elengedhetjük magunkat.

Kívülállóként, vagy friss törökként nehéz megtalálni azt a határt, ami ilyenkor ott lebeg mindenhol. Mert határ természetesen van: mégsem lehet pizsamában rohangálni, vagy ütvefúróval a falban ablakot vágni. De azért rengeteg olyan dolog szabad, ami otthon már illetlenség lenne.

Ez házigazdaként azt jelenti, hogyha a vendég kér valamit (pl. meglát egy jó bort a polcon és szeretné megkóstolni), akkor azt nem illik visszautasítani.

Ha viszont mi vagyunk a vendégek, akkor pedig … ööö… hát próbálkozni kell, meddig lehet elmenni. A végén még mindig ott a lehetőség, hogy “bocs, én külföldi vagyok, nem tudtam”, amivel el lehet kerülni az olyan kínos magyarázkodást, mint pl. hogy miért is akartuk a házigazda nyuszis papucsát nyárson megsütni. De az, hogy az ember bemegy a hálószobába, és alszik egyet, semmi felháborító nincs (és nem is olyan rossz ötlet).

Mindamellett még vendégként is vannak veszélyek, amelyekre nem árt odafigyelni!

Létezik egy monda (urban legend) egy szerény anatóliai népről, amelyik már szétszóródott Törökországban. Állítólag, ha náluk vendégeskedünk, akkor nagyon vigyázni kell, mire nézünk. Sőt! Legjobb, ha mindjárt zsákot húzunk a fejünkre! Ugyanis, ha valamit jobban megnézünk, vagy akár a kezünkbe veszünk, akkor mindjárt a következő párbeszéd csapdájába eshetünk:

– Tetszik? – kérdezi a házigazda.
– Igen, nagyon szép – mégis, mit lehetne válaszolni??

– Akkor tessék! Neked adom!

Azaz az ilyen helyeken nagyon kell vigyáznunk, ha nem akarjuk még a kakukkos órát is hazavinni, mert a visszautasítás roppant sértő!Mint a bevetőben kitértünk rá egy rövid időre, a konyha egy teljesen más terület. Erre teljesen más szabályok érvényesek.Kezdve ott, hogy a vendégségbe érkező nők – főleg a rokonok – kiveszik a részüket a konyhai munkában. Ilyenkor lehet taktikázni azzal, hogy a későn jövőnek már nem marad feladat, de az is lehet, hogy neki kell majd 30 ember után takarítania.Ilyenkor a háziasszony a karmester. Ő leginkább a háttérből irányít. Hatalmának jelképe pedig a hatalmas, négyszáz személyes fakanál. Ezt lóbálva terelgeti az embereket a sütőhöz illetve a hűtőhöz. Szükség is van a vezérlésre, mertha minden háziasszony a saját ízlése szerint tenne bele 1-2 extrát a levesbe, akkor valószínűleg felrobbanna.Mindeközben vidám női klub alakul ki, ahol is a szobában gyanútlanul ülő férfi társaságot lehet kibeszélni, hiszen garantáltan nem mennek még a konyha közelébe sem. Pedig ha hallanák, miről szólnak a hangok odabent, alaposabban megvizsgálnák a kávéjukat, mielőtt beleisznak!Természetesen mindez fordítva is igaz. Ha mi vagyunk a vendéglátók, akkor bízhatunk benne, hogy nem egyedül kell az egész sereget ellátni, hanem számíthatunk segítségre is.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Érezzétek otthon magatokat!, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

4 Replies to “Érezzétek otthon magatokat!

 1. Elég pozitívan közelíted meg a dolgot (hogyha vendégségbe jönnek, akkor legalább segítenek).
  Emiatt a vendégeskedés miatt (sem) tudtam megmaradni Egyiptomban. A nap bármely szakaszában beállíthatnak. Éjszaka vagy hajnalban a mosolyom nem volt őszinte, bevallom. (Sajátos az alváshoz való hozzáállásuk.) Ráadásul inkább nem kértem a segítségből, mert inkább idegesített, a kulturális különbségek miatt. Aztán meg ott van, hogy túl kell szárnyalni a vendéglátót, többszörösen kell visszaadni az ő nagylelkűségét. Majd azt vetted észre, hogy a fizetésedet elnyelte a cirkusz. Ez a bekezdés nem festett jó képet rólam, de smucig vagyok és antiszociális.
  Nem tudom, hogy mennyire vagy otthon a mágiában. Az arab mágia kapcsán tanultam, a szem hatalmáról (szemmel verés, rontás stb.). Ajánlatos a szemet nem sokáig legeltetni valamin, illetve mielőtt áradozna valaki valamiről, úgy kezdeni masalláh ( a törököknél van ilyen?), hogy mit nem akar Isten. Ez egy védő formula.
  Ha ezt nem használod, és belépvén a házba megjegyzed, milyen szép ez a kristály csillár, akkor ne csodálkozzunk, hogy vele távozzunk, mert úgy vannak, vele, hogy megrontottad, és nem lesz benne örömöm. Félnek az írigységtől, stb. Itt nem igazán nagylelkűségről van teljesen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
  1. Sok olyan dolog van, hogy vagy viccesen/pozitívan fogjuk fel, vagy pedig sikoltozva haza rohanunk. Én egyenlőre a maradás mellett döntöttem, és a tervek szerint ez nem változik. 🙂 Akkor viszont marad a pozitív hozzáállás 🙂
   Nos, a törököknél nagy divat a szemmel verés, de éppen ezért van ellenszere is: a kék szem. Ilyet lehet nyakban hordani, meg szokás az ajtóra kirakni. Ezt az ajtót lehet úgy is értelmezni, hogy a szem megvédi a bentieket a szemmel veréstől és átkoktól (más vonatkozásban és vallásban találkoztam olyannal, hogy otthon szellem). De persze lehet egy olyan üzenet is, hogy ” ne bámuld be a lányokat, különben olyat kapsz!” 🙂
   Nem tudom, mennyire hat. De volt egy problémás szomszédunk. Miután kitettem az ajtóra egy 130 cm átmérőjű kék szemet. Ezután elhallgatott. De lehet, hogy csak megértette a célzást.
   De itt is mélyen benne vannak a mágiában. Főleg, minél vallásosabb valaki, annál inkább. Holott a kettő üti egymást.. de hát…
   És igen, itt is van maşallah meg inşallah. Ez utóbbit én úgy fordítom, hogy “majd ha Allah akarja, akkor ő megcsinálja, de én bizony nem”. Mert amire inşallah-t mondtak, az még soha el nem készült.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Köszönöm az infót!
    Elnézést kérek, az előző hozzászólásom miatt, de Egyiptomban tényleg kikészítettek ebből a szempontból. Elégé elszakadt a cérna. Más arab ország viszont sokkal tűrhetőbb volt. Csak sajnos máshol a kiadások is jóval magasabbak.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .