Ali Pasa, a teknős története

Cser talált egy jópofa képes könyvet a törökországi (Dardanellák) I. világháborús történetéről. Pontosabban a történet egy érdekes főszereplőjéről: egy teknősről.

A könyvet Michael Foreman készítette. Az eredeti itt található (ha valakinek esetleg nem tetszene az én fordításom 🙂 ).

Ali Pasa
Ali Pasa

Az én könyvem, Ali Pasa, egy igaz történetet mond el a fiatal tengerészről, Henry Fristonról, aki a pokoli tűzharcok közepén kötött szokatlan barátságot. Tehát ez egy hihetetlen történet Ali Pasáról…” – írja a szerző.

Ali Pasa
Ali Pasa

Henry a helyi iskolába járt, abba a kicsi Suffolk nevű faluban, ahol születt. De ő egy olyan álmodozó volt, aki gyakran a büntető sarokban töltötte az idejét. De ő ezt egyáltalán nem bánta, mert ilyenkor a hatalmas térképet nézegette, és még inkább álmodozott. Henryt ámulatba ejtette, hogy milyen sok ország volt rózsaszínre festve – ezek mind a Brit Birodalom részei” – írja tovább az író lelkesen.

Ali Pasa
Ali Pasa

Egy lövész a HMS Implacable (Könyörtelen), melynek a fedélzetén végül Henry találta magát. Ők biztosították a Gallipoli-nál (magyar történelemírás Dardanellák néven hivatkozik az eseményre, míg a török megkülönbözteti a szárazföldi (Gallipoli) és a vizi (Çanakkale) csatát – a (f)ordító hozzá(f)ordítása)” -írja a lelkes író még lelkesebben.

Ali Pasa
Ali Pasa

Henry és a többi többi tengerész legénység sorban csónakkal mennek a partra, a végső támadáshoz. Rengeteg katonát még azelőtt lelőttek, hogy egyáltalán elérte volna a partot” – folytatja a szerző kitartó lelkesedéssel.

Ali Pasa
Ali Pasa

Amikor leszállt az éj, akkor Henry és társainak volt az a hátborzongató feladata, hogy a testekkel teleszórt mezőn a még élőket keressék” – írja tovább a szerző, most már láthatóan szomorúbban.

Ali Pasa
Ali Pasa

Amikor leszállt az éj, akkor Henry és társainak volt az a hátborzongató feladata, hogy a testekkel teleszórt mezőn a még élőket keressék” – írja még egyszer a szerző, most már egész biztosan szomorúbban.

Ali Pasa
Ali Pasa

Ahogy a csata haladt, a britek egyesítették az ausztrál, új-zélandi és indiai csapataikat. Henry pontosan úgy érezte, mint az iskolai térképen: “minden rózsaszín” összefogott, hogy együtt harcoljon a Birodalomért” – folytatja újraéledt lelkesedéssel az író.

Ali Pasa
Ali Pasa

Amikor a háború őrülete tovább folytatódott, egyszer csak Henry lába megbicsaklott és belesett egy bombakráterbe. Nemsokkal utána egy bombának látszó tárgy érkezett mellé. De kiderült, hogy ez egy teknős páncél! És abból ítélve, hogy a kilógó lábak mennyire kalimpáltak, igencsak valószínű, hogy még élt a teknős a páncélban. Henry, ahogy az a vidéki fiúknál már csak szokás, úgy döntött, hogy nem kellene még egy ártatlan áldozatot feláldozni egy ostoba háború miatt.” – írja tovább a szerző, akinek már ennyi is elég volt a háborúból. Az okok érthetőek..

Ez eredeti angol szöveg érdekessége, hogy a bomba krátert, a bombát és a teknős páncélját is ugyan azzal a shell szóval írja le. Úgy egy kicsit izgalmasabb a történet. 🙂

Ali Pasa
Ali Pasa

Henry betette a teknősbékát a zsákjába, majd később elrejtette az egy rekeszbe a HMS Implacabe lövegtornyába. A teknőst Ali Pasának nevezte.
Miután a Gallipoli csata véget ért, a hajó a Szuezi-csatornánál járőrözött. Henry-nek eszébe jutottak a vasárnapi iskolában mesélt történetek, így Ali Pasa mindig kapott friss gyümölcsöt.” – folytatódik tovább a történet a lelkes írónak köszönhetően.

Ali Pasa
Ali Pasa

Karácsony este van. A HMS Implacabel Egyiptom vizein tartózkodik. Mindenkin papírcsákó és körben a csillagok. “Vajon otthon is ugyan ezeket a csillagokat láthatjuk?” – töprengett Henry. “És vajon időben megérkezett a karácsonyi üdvözlőlapom?” “ – folytatja egy megható karácsonyi pillanattal az író.

A csillagok kérdésre akkor tudunk felelni, ha tudjuk, hogy Henry honnan is érkezett. Hiszen éppúgy jöhetett Ausztráliából és Új-Zélandról, mint Indiából, Angliából, de még akár Dél-Afrikából is. Ha a déli féltekéről érkezett, akkor a csillagok nem ugyan azok. Ma viszont van Google, így egy pillanat alatt megtudjuk, hol is van a Suffolk nevű helyiség. És ezzel el is dőlt a kérdés. 🙂

Érdekes, hogy Henry a XX. század elején, távol mindentől, a háború közepén azon aggódik, hogy vajon időben megérkezik-e a karácsonyi lapja. Ma, a XXI. század elején, békében és modern technikával körbevéve azon aggódunk, hogy egyáltalán valaha is meg fog érkezni a karácsonyi lapunk (a válasz természetes az, hogy nem, ugyan már!).

Ali Pasa
Ali Pasa

Szikhek (kb. 27 milliós indiai nép) és ausztrál alakulatok tevés hadtestekkel védik Henry-t és a többi tengerészt, akik a sivatagban építenek erődöt. Henry mindig friss falatokat hoz Alinak” – és a történetnek még mindig nincs vége, így folytatja a lelkes írást a lelkes író.

Ali Pasa
Ali Pasa

“További kalandok után, Henry és Ali hazaérkeznek. Elmennek a falu iskolája előtt, és Henry elgondolkozik rajta, hogy vajon a nagy világtérkép még mindig ott található-e, amelyik kitöltötte a képzeletét régebben” – folytatja az író nosztalgiázással.

Nemcsak az a kérdés, hogy ott volt-e még a térkép. Hanem hogy az most már mit ábrázolt! Ha valamikor is, akkor az I. Világháború után igencsak átalakult a világ felosztása. És a sok szép rózsaszín folt, ami a történet elején a Brit Birodalmat ábrázolta, igencsak megfogyatkozott.

Ali Pasa
Ali Pasa

A háború után Henry, a felesége és a fiával együtt egy vasúti kocsiban éltek, ahol Ali Pasát mindig friss zöldség és gyümölcs vette körül, amint azt a teknőcök csak kívánják” – készíti elő a finálét az író. Továbbra is lelkesen.

Ali Pasa
Ali Pasa

Henry boldogan élt nyolcvanéves koráig, és Ali Pasa még tíz évvel tovább, akit Henry fiat, Don gondozott. Ő segített ennek a könyvnek az összeállításában is” – fejezi be az író, majd teszi le a tollat lelkesen.

De ennyivel még nem úsztátok meg. Én se a fordítást. Vannak még dolgok! Olvassátok tovább lelkesen!

Ali Pasa
Ali Pasa

Ali Pasa 1968-ban a Tail-Wagger’s Club tagja lett. Ráadásul örökös tagja! Ez egy sérült kutyákat segítő klub. Ma már macskákat is ellátnak (vagy csak a bajukat látják el), de az egyetlen nem kutya/macska ebben a klubban Ali Pasa volt. – írom ezt már én lelkesen.

Ali Pasa
Ali Pasa

Henry katonai utazóládája. Minden tengerésznek volt egy ilyenje. Legfölül látható a naplója. – írom még mindig én lelkesen.

Henry és Ali Pasa
Henry és Ali Pasa

Igen, jól látjátok! Nem az új kvantumfizikai magreaktoros csillagközi űrhajó szerepel a képen, hanem Henry és Ali Pasa. No meg az örökös klubtagsági kártya. – írom még mindig én, miközben kezdem úgy érezni, elég lesz már a cikkből..

HMS Implacable csoportképe
HMS Implacable csoportképe

A HMS Implacable csoportképe. Hátul-középen található Henry. Ali Pasa ilyenkor még nincs a képen. – írom még mindig én, miközben arra gondolok, most már tényleg vége lehetne..

Henry, a fia Don, és Ali Pasa - 1950
Henry, a fia Don, és Ali Pasa – 1950

Henry, a fia Don, és Ali Pasa – 1950 – írom én. Na elég lesz már ennyi!

Ali Pasa az újságokban (1986)
Ali Pasa az újságokban (1986) – klikk a képre a nagyobb méretért!

Ali történetét lelkesen megírták a német, angol, ausztrál és új-zélandi lapok.

Az eredeti Ali Pasa könyvet itt lehet lelkesen megvenni. Mindenkinek lelkes olvasgatást hozzá! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Ali Pasa, a teknős története, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .