A Karácsonybazár

– Csókolom! 25.000 darab Mikulást kérek!
– Hoppá! 26.000 lett… maradhat?

Ez az a hely, ahol kicsiből is lehet nagyot kérni.
Ez az a hely, ahol a nagyból (pl. 160 cm-es fenyőfadísz-golyó) is lehet keveset kérni.
Ez az a hely, ahol a kínálat és a kereslet két olyan ország kultúrájában jelentkezik, amelyikben nincs Karácsony.
Ez ahol Kína és Törökország összefut, ahol Európa és a Karácsony kezdőik. Isztambul, a Karácsonybazár.

15 fok van, süt a nap. Nincs is jobb program ilyenkor, mint Mikulást keresni. Sietnünk is kell, mert le vagyunk maradva. Ki tudja, miért, az idén nagyon nagy divat lett a Karácsonyfa állítás. És aki komolyan gondolta, az már december 1-én kész Karácsonyfával virított. Így mi nagyon le vagyunk maradva, hogy a hónap közepén még egy feldíszített páfránylevelünk sincs!

Úgyhogy irány a Karácsonybazár!

Karácsonybazár
Karácsonybazár

Az Isztambulban a Fűszer Bazár mögött található. Hétköznapi nevén Papír bazár, ami ilyenkor beöltözik Mikulásnak. Valójában 300 m-es szakasz.

Érdemes tudni, hogy a bazár nem turistáknak lett kitalálva. Persze ők is jól eljátszadoznak azzal, hogy vesznek 1-2 apróságot, pár gramm fűszert, stb… De valójában ez az a hely, ahova a hajók és a szárazföldi karavánok beérkeztek. És itt az alap mértékegység a tonna, a konténer, a raklap, stb… Az már csak a törökök jósága, hogy nem hajtanak el minket, amikor kiskanállal pakolgatjuk a fűszert, miközben körülöttünk mindenki bálákban beszél.

Karácsonybazár
Karácsonybazár

Ugyan ez igaz a Karácsonybazárra is. Aki idejön, az általában néhány ezer Mikulást szeretne, hogy az egész utcát feldíszítse. Ne csak a sarokban a törpe fát.

Választék pedig enyhén szólva is van bőven. Kezdve mindjárt azzal, hogy bármilyen színű fenyőfát vásárolhatunk: zöldet (ebből a létező és nem létező összes árnyalatot), fehéret, rózsaszínt, narancssárgát, vöröset, stb… csakhogy menjen a cég arculatához, vagy a nagymama függönyéhez. És természetesen nemcsak sima fát, hanem más-más anyagból készültek között válogathatunk. De akár félig, vagy teljesen készet is vehetünk. Nem is beszélve az éneklő-zenélő-villogó verziókról…

Karácsonybazár
Karácsonybazár

De hasonló helyzet van gömbökből is. Ott is minden szín és minden méret megtalálható. Egészen a 160 cm-es méretig is. Ilyenből elég csak kettőt rakni a fára (azért nem egyet, mert akkor a fal valószínűleg eldől). Az egyik helyen elég egyszerűen oldották meg a kérdést, hogy ki milyet szeretne: az üreset lehet megvenni, aztán mindenki kedvéére kiszínezheti.

Karácsonybazár
Karácsonybazár

És persze az ajándékokat valamivel csomagolni is kell. Így mind szalag,

Karácsonybazár
Karácsonybazár

mind pedig kész doboz bőven kapható.

Karácsonybazár
Karácsonybazár

Meg vadászpuska is. Ez még nem derült ki, mire is ajánlják az eladók. Bár a falon rénszarvas-recepteket véltünk felfedezni…

Minden évben megvannak a szokásos alapvető érdekességek. Azt hiszem a fő kategóriát nyugodtan nevezhetjük liftező Mikulásnak: felfele mászó kommandós Mikulások, meg lefele ejtőernyőző szintén kommandós Mikulások. Most már elemes verziót is találtunk.

No meg a másik, a felfújható Mikulások, rénszarvasok, hóemberek. Csak kár, hogy nagyon drágák…

Aztán persze minden évben van egy sláger termék. Ezek általában valami fura Mikulások-Karácsonyfák-Hóemberek. Mintha egy kínai konténerhajó zátonyra futott volna, és pont a bazárba borult volna ki a több millió ajándék. De az idén valami egészen mást találtunk:

Pénzt lehet venni! Na ez aztán az igazi ajándék a Karácsonyfa alá!!

Vegyél pénzt kilóra!
Vegyél pénzt kilóra!

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
A Karácsonybazár, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

One Reply to “A Karácsonybazár”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .