Karácsony Isztambulban, a plázákban.

Évről évre egyre zöldebb a Karácsony Törökországban.

No nem csak azért, meg a hó már a tv-ben sem esik (jelenleg is süt a nap, és 14 fok van), hanem mert egyre inkább divat lett a Karácsony. Főleg a plázákban, ahol a különleges év végi akciók várják a vásárlókat. Főleg azokat, akik nem az akciót keresik, hanem a kijáratot.

Annak ellenére, hogy Törökországban nincs Karácsony, és az egész ünnepség egy újévi reklámkampányba van áttraszformálva (azaz december 31-én van a nagy buli. Az üzletvezető szerint), a dekoráció időnként nagyon kreatív.

Más helyeken meg letudják a tavalyival. Ez mondjuk akkor kicsit furcsa, ha már tavaly is a tavalyit használták. És tavaly előtt is, meg az előtt is, meg az előtt is.

Metrocity, ahol a Karácsony mit sem változott az átadás óta
Metrocity, ahol a Karácsony mit sem változott az átadás óta

Aki még nem ismeri Törökországot, annak elmondom, hogy itt az akciókat, főleg az ünnepi akciókat komolyan veszik. Ami azt jelenti, hogy a dolgok nem állnak meg 5-10%-os leértékelésnél. Egy rendes, Mikuláspocakos akció 40%-nál kezdődik. Amihez természetesen hozzájön, hogy az akciók összevonhatóak. A mivel is?

Hmm… melyikkel kezdjük? A kuponokkal? A mobil egyenleggel? A törzsvásárlóival? A kreditekkel? A szomszédboltbanvettünkegyhűtőtakcióval? Inkább a bankkártyával!

Ugyanis ha akció van, akkor a bankok is akcióznak. A különféle bankok különféle boltokkal kötnek szerződést, ha ilyenkor, ünnepekkor nálunk költekezünk az Ő kártyájukkal, akkor jelentős kedvezményt kapunk. Az akción felül persze.

Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy miután órákon keresztül kiválogattuk, melyik ruhát is szeretnénk megvenni, odamegyünk a pulthoz, és még egy órán keresztül matekozunk, hogy a kuponok, kedvezmények, stb… hadain túl melyik bankkártyával is érdemes fizetni.

Természetesen ilyen kártya van nálunk, hiszen minden töröknek legalább 7-9 kártyája van (akkor is, ha nincs pénze). Így vásárlás előtt rohanunk a pláza ATM sarkába, hogy kivegyük a pénz a másik számláról, majd berakjuk erre a bankkártyára. Ezután pedig megyünk vissza vásárolni. Természetes az ATM használat után 0 másodperccel (és 0 kezelési költségéért) a pénz máris a számlán van, és csak arra vár, hogy elköltsük.

Az ATM központ
Az ATM központ

Aztán persze, ha átmegyünk másik boltba, akkor ott már másik kártyát fogunk használni, így az ATM sarkot gyakrabban látogatjuk, mint a mellékhelyiséget.

Három bankkártya ragyogjon a cipős dobozok tetején
Hét bakkártyát nemesfémekre használok majd, mint cifra lánc, gyöngy és persze gyémánt.
Kilencet halandó dolgokra használok majd, mint mozi, kifli, zokni és diszkó lámpa.
Egy kártya legyen már, mind felett! Egy, mely minden boltba jó!
De hopp! Bezárt a pláza, sötét van már, sűrű árnyak mászkálnak.
Hogy a nazgûlok vigyék el Mordorba! Jövőre majd az interneten vásárolok
Ott a bitek földjén, akciók mezején…

Persze a kártyákkal koránt sem értünk a dolgok végére! Sőt! Ez csak a kezdet! Hiszen ott vannak még a kuponok, amiket ki tudja hol gyűjtöttünk. Vagy az előző vásárából származó kreditek. Vagy a törzsvásárlói kártya, amelyen vagy kedvezmény van, vagy korábbról gyűjtött pontok. Esetleg mindkettő. De ott lehet az akciós kártya, mert a szomszédban vettünk egy mosógépet, ezért ajándékba olcsóbban vehetünk cipőt/kenyeret/motoros fűrészt/stb.. És persze a mobil kuponokat se feledjük, amiket a mobil szolgáltató szokott ajándékba adni. Bár az okostelefonok elterjedése óta ez utóbbi visszavonulóban van. Helyette ajándék FB megabájtokat osztogatnak…

Jah, és persze ott az automatikus 0%-os 24 havi részletfizetés is. De ennyire most tényleg ne menjünk bele!

Ez csak egy kis ismertető azoknak, akik még nem próbálták élőben. Lényeg, hogy a pultosnak igencsak ismernie kell a felsőfokú matematikát. De az se baj, ha a kvantumfizikához is ért egy kicsit. (vajon miért akarja a helyesírás-ellenőrző programom a kvantumfizikát mindig asztrológiára átírni????)

Kitérő vége.

Ilyenkor Karácsonykor a plázák elég sokat beleadnak. Isztambulban rengeteg van belőlük: 112. Törökországban pedig összesen 342. Ha hozzávesszük, hogy a boltok (tehát a kiadható helyek) összesen 9.955.785 négyzetméter, ööö… hát akkor az nagyon sok! E miatt pedig sok pláza csinosítgatja ki magát, hogy inkább hozzá menjenek a vevők. Ez sokszor egészen jóra sikerül. Kedvencünk a Capitol volt 2011-ben, ahol egy hangulatos Mikulásfalvát sikerült felépíteni.

Mikulás-falva (Capitol AVM)
Mikulás-falva (Capitol AVM)

Mások pedig a boltok kirakatában alkotnak valami felejthetetlen. Listánkon a nyertes kitartóan a Capitol, és kitartóan a 2010-es Turcell bolt.

Turkcell kirakat (Capitol AVM 2010)
Turkcell kirakat (Capitol AVM 2010)

Persze a török plázákban minden előfordulhat. Még olyan is, hogy mozgó Karácsonyfákba botlunk. 🙂

Mozgó Karácsonyfák
Mozgó Karácsonyfák
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Karácsony Isztambulban, a plázákban., 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

4 Replies to “Karácsony Isztambulban, a plázákban.

 1. Szia Kedves István, először is Boldog Karácsonyt kívánok Neked és a családodnak. Abban a szerencsében lesz részem, h az év utolsó hetében 4 napot Istanbulban tölthetek. Tudnál segíteni abban, h a tömegközlekedést hogyan lehet a legolcsóbban megoldani ? Előre is köszönöm: Ildikó

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Köszönjük! 🙂
   Nektek is Kellemes Karácsonyt és Új Évet!

   Közlekedésben a legjobb, ha mihamarabb vesztek Istanbulkart-ot, mert akkor eleve olcsóbb a jegy, az átszállás után pedig még kedvezmény is van. Ha sokat utaztok, érdemes minden személynek külön venni. Egy kártyát többen is használhatnak, de akkor csak 1 ember kapja az átszállási kedvezményt.
   Jó mulatást Isztambulban! 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. A nyáron Bursában én sem értettem,hogy egyszerű focis boltban,miért van a pultra felsorakoztatva 5 db bankkártya lehúzó!?

  Szintén Bursában,a Carrefour SA AVM-ben olyan ATM központot láttam,ahol 11 db (!) ATM volt egymás mellett! Nem tudom,a te képeden van-e annyi!? Mert ha nincs,akkor én nyertem! 🙂 😉

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .