Wifi a Török Légitársaság gépein

Most, hogy jön a téli utazási időszak, meg a Karácsony, így valahogy belebotlottam egy hírbe. Nem éppen friss, de ha repülünk, akkor aktuális.

A hír pedig az, hogy 2014 februárjától (ez az, ami nem tegnap volt), a Török Légitársaság (egyes?) gépein van wifi. Azaz lehet internetezni repülés közben!

Már pedig nincs is jobb, mint 10.000 m magasan azt megosztani a FB-kon, hogy megint láttunk egy felhőt!

Budapest és Isztambul között csak 2 óráig tart az út egy repülővel. Ennyit azért ki lehet bírni internet nélkül (én személy szerint az alvásra szavazok). Így egyenlőre nem is ezekre a gépekre, hanem a hosszútávúakra vezették be először a vezeték nélküli internetet.

Azaz az utasok a levegőben nyugodtan Facebookozhatnak, YouTube-ozhatnak, vagy blogot írhatnak. Bár izgalmasabb lenne valami olyat játszani,a mibe a többi utast is bele lehet vonni 🙂 Legalább egy csoportos selfie-re össze lehet állni.

A technológiát az tette lehetővé, hogy a THY (Török Légitársaság) még 2011-ben a Boeing-től 11 példány B777-300ER típusú gépeket vásárolt. Ezek pedig már a PLANET GCS rendszert tartalmazzák. Ez szükséges ahhoz, hogy a gépen ne csak helyi hálózat legyen, hanem internet. Azaz ha pl. egy virtuális lövöldözős játékkal játszunk, akkor ne csak a gép utasaival, hanem az otthon maradottakkal együtt szórakozhassunk.

Ugyanis 10.000 m magasan egyenlőre nem sok rádióhullám található. Pl. a mobil telefon sem működik. Bár ha minden jól megy, hamarosan a Google ballonjai fogják szórni az internetet az égből. És az már egy egészen új szituációt fog teremteni.

No de addig is itt van ez a 11 repülő, ami alapból fel van szerelve ezzel a technikával. Ami lényegében egy jó nagy antenna, meg egy hozzá való jó nagy akkumulátor (2 góliát elem nem elég). Legalábbis remélhetőleg nem a gép fő elektromos rendszerét szívja, mert azt pár órányi YouTube rendesen le tudja meríteni.. Pláne, hogy közben a laptop/tablet is nyeli az áramot..

A többi gépre szépen, lassan, 1-1 teázást beiktatva szerelik fel a rendszert. 2017 végéig 62 gépen szeretnék a korlátlan internetet.

Ami egyébként nincs ingyen!

Mindez úgy működik, hogy a TTNET kell wifi hozzáférést venni. Ennek a neve TTNET WiFi Fly. Óránként 10 USD (9.999). De ha nem bírunk magunkkal, vehetünk 24 órás csomagot is, ami így már nem is kerül olyan sokba. Mert az 15 USD (14.99). Úgy pedig már végig lehet Facebook-ozni egy Peking-Los Angels utat. Mondjuk minden időzónában felrakni egy selfie-t, hogy otthon a rablók tudják, van még idejük a tv-t is elcipelni.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
Wifi a Török Légitársaság gépein, 8.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .