Piros szilveszter

Már csak pár óra maradt hátra az évből.

Ez pedig az az idő Isztambulban, amikor mindenki titokban pirosba öltözik…

Isztambulban él egy hagyomány (mely se nem ősi, se nem török), miszerint az ember lánya ezen a napon pirosba öltözik, és úgy lép át (vagy esik át, attól függően ki milyen alkoholtartalommal rendelkezik éjfélkor) az új évbe. Mert akkor a jövőre szerencséje lesz.

Természetesen az ilyen szerencse meg kívánság dolgok csak akkor teljesülnek, ha az ember lánya ezt titokban tartja. És hol is lehetne jobban titokban tartani egy öltözetet, mintha felveszünk rá valamit. Ha pedig nem akarunk egész nap kabátban lenni, akkor legjobb a fehérneműt pirosra cserélni.

A fenti tézis persze nem teljesen igaz. Hiszen ha valakinek az minden vágya, hogy fiút fogjon, akkor egy y kromoszómával dúsított helyen a piros alsónemű megmutatása garantáltan a kívánság teljesülését okozza. Csak aztán győzzünk majd válogatni/futni!

No tehát, ma éjfélkor véget ér a piros szezon. De addig is még zajlik az egy hónapos vásárlási láz utolsó hajrája. Míg máshol a december a Karácsonyi ajándékok vásárlásával telik, addig Isztambulba ez a vérvörös fehérneműk válogatásával történik.

Azaz a világ egyik legnagyobb városa szépen-lassan lecserélte a boltok polcainak a tartalmát: pirosra. Van itt minden!

Piros napos ünnep
Piros napos ünnep

Kezdve mindjárt az alsó kategóriával, azoknak akik tényleg csak erre az egy éjszakára akarják felhúzni. Vagy azoknak, akiknek nem baj, ha az este végéig nem marad egyben az öltözék. A turkáló ruhák igazán olcsóak. Van, ahol 2 TL (220 ft) darabja! Itt aztán mindenki kedvére bogarászhat.

Érdekesség, hogy mindig ez a kupac körül szokott a legnagyobb tömeg lenni. Néha kisebb verekedés is kialakul az egyébként szolid és visszafogott kinézetű nénik között.  Meg azoknál, akikből az ember a legkevésbé nézné ki. No de mindegy, jön az új év, mindent bele kell adni!

Piros napos ünnep.
Piros napos ünnep.

Aztán persze ott vannak a télanyós/tél nénis/tél leányzós ruhák is. Mégiscsak tél van. Meg a törökök szerint a Mikulás is december 31-én jön. Persze nincs Mikulás, mert az másik vallás, de azért jöjjön. Vagyis ne! Dehogy is! Kinek kell szakállas pocakos ember? Olyan van bőven Törökországban. Inkább csinos pirosba öltözött Miku lányok jöjjenek helyette. Vagy akármi is a nevük. Egy bizonyos szoknyaméret alatt egyébként is nem mindegy, hogy hívják?

Mikulásnéni öltözet a piros napra.
Mikulásnéni öltözet a piros napra.

Ennél a képnél felhívom a figyelmet a háttérben látható férfiaknak/fiúknak szánt öltözetre is… Bizony, szilveszter este ők se maradhatnak normálisak (vagy ők mindig ilyenek??), de erről majd a cikk végén lesz szó bővebben. Menjünk csak tovább a sorban!

Piros napos ünnep.
Piros napos ünnep.

Ugye a szilveszter arról is szól, hogy elkergetjük a régi évet, mert már elegünk van belőle. Ezt tehetjük beöltözve meg hangoskodva (pl. trombitával). Így a régi év jól megrémül, és elmenekül. A piros boltok viszont láthatóan a dolog másik felét próbálják megfogni. Márpedig, hogy a beöltözéssel az új évet csalogassák magukhoz. Ehhez pedig különböző marketing eszközöket lehet használni. Pl. ha már piros, akkor Piroska. A farkasról most inkább nem említünk szót, mert a végén még ki kell tenni a 18-as karikát.

Piros napos ünnep.
Piros napos ünnep.

De aztán olyan is van, ami már … áh, erről inkább nem írok semmit. Mert a végén még otthon előkerül a sodrófa…

Piros betűs ünnep
Piros betűs ünnep

No, és ahogy már fent szóba került, a fiúk se maradhatnak ki belőle. Hát nekik nem lehet szerencséjük? Ők se maradhatnak ki semmi őrültségből. Persze a fiúknak más jellegű az öltözetük. Ők nem a kecsességgel kacérkodnak, ahogy az náluk már megszokás. Itt a képen egy szolidabb választék látható. Az utcai árusoknál egészen durvák is találhatóak. Igen, van elefántos is!

New Year red underdress for boys

Mindenkinek jó bulizást és Boldog Új Évet! Meg piros ruhát! 😉

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Piros szilveszter, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .