Isztambul készül a hóra

Két irányból is támad a tél. És már 1 hópelyhet is láttunk.

Ezt a cikket még tegnap írom. Mire elolvassátok, lehet, hogy belep minket a hó.

Törökország legismertebb képei a déli tengerpari nyaralókat mutatja. Pedig van itt hegy is bőven, meg tél is, meg hó is. Van olyan tartomány, ahol már szeptemberben leesik a hó. De persze ott nem is csinálnak ebből gondot.

Isztambul az ország másik végén van. Itt a hó általában 2 napig szokott tartani. Úgyhogy látszólag nem nagy ügy. Viszont ha jön, akkor nagyon jön.

Hála a Boszporusznak és a Fekete-tenger-Márvány-tenger légáramlatainak itt ritkán fordul elő, hogy a csapadék csak amolyan mutogatás céljából jelenne meg. Az eső sem szokott szemerkélni. Ha rákezd, akkor jobb, ha mindjárt hajóval megyünk ki a lakásból.

Ha pedig a hó jön!

Otthon is komoly fennakadást tud okozna, ha már fél mm hó megjelenik. Itt viszont tényleg pár perc alatt 5-10 cm lepotyog. Jah, és mellé fúj a szél is.

Isztambul télen
Isztambul télen (2013. január)

Ez a szél, a mellett, hogy nem jó benne álldogálni, remek hóvárat tud építeni az utakra a kocsik köré. Így a hó pillanatok alatt megállítja a forgalmat. Főleg a Boszporusz környékén. Ha jól emlékszem, tavaly volt, hogy a hó és a szél miatt az emberek végül gyalog mentek át a Boszporusz-hídon.

Szerencsére ott vannak a hajók. Végül is a tengeren van hely bőven, dugó sincsen, stb…
De a dolgok nem így működnek! Ilyen időben nem futnak ki a hajók, mert semeddig sem látnak. Ráadásul a tenger sem éppen tükörsima.

Hóban, tengeren
Hóban, tengeren (2012)

Tehát járható út nincs (bár hókotró sok van, és dolgoznak rendesen is, de hát mégiscsak 25.000 km-t kell letakarítani), hajó sincs. És persze a reptér is zárva. A két földrész között csak a Marmaray marad. Az meg egyébként is tele van.

No jó, akkor a legjobb, hogy aki csak teheti, inkább otthon marad. Ilyenkor a gyerekek nagy lelkesen várják a híreket, mert ha esik a hó, akkor aznap nincs iskola.

Ez történt most is. Isztambulban örülnek a gyerekek. Bár hó még nincs, de a szünetet elrendelték. Míg máshol meg hó van, mégis mennek a gyerekek iskolába.

A hó egyébként legtöbbször 2-3 napig tart csak. Erre a rövid időre pedig felesleges olyasmivel felszerelkezni, mint pl. szánkó. Főleg, hogy ott van nagyi tepsije. Abba is bele lehet ülni, domb pedig van mindenhol.

Az idő rövidsége viszont megköveteli, hogy a gyerekek roppant gyorsan alkalmazkodjanak. Az első nap még belefér, hogy az ember még csak próbálkozik a hógolyóval. De ha nem akar alulmaradni, másnapra már komoly hóvárat kell építeni.

A cikk itt véget ér, és még mindig nem esett le az a bizonyos nagy jó. Meglátjuk, hátha mégis…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Isztambul készül a hóra, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .