Statisztika 2014

Idén is megírjuk az elmúlt év statisztikáját.

Mert éppen jobb ötletünk nincs.

Meg egyébként is jót tesz a keresőmotoroknak.

A végén pedig mér talán érdekes is lehet…

Legfőbb statisztikánk a WordPress beépített látogató számlálója. Ezt két okból szeretem: többet mutat, mint a Google (a valóság meg kit érdekel), és könnyebb a linkeket másolni. Így idén is ezt vettem alapul.

Pár adat előtte: A blog 2009. február 23-án indult. Nagy lelkesedéssel, és 1 szem látogatóval, aki én voltam. Az első oldal egyébként itt található. Ez még a családnak, és ismerősöknek készült, hogy ne kelljen hússzor leírni, mi is történik velünk minden nap (egyébként semmi: ugyan úgy dolgozunk, felkelünk reggel, és még olyan élmény sincs, mint pl. Angliában, hogy mindenki szembe megy a forgalommal. Najó, a közlekedés minden alkalommal egy külön élmény, meg minden nap is. De akkor sem élünk másik bolygón, bármennyire is úgy tűnik ez minden reggel. Meg minden este. Meg úgy napközben is).

Azóta a blog jócskán megnőtt, sok ismeretlen ember lett blogcsaládtag, így jóval tágabb témákat dolgoz fel, minthogy mit ettünk reggelire (ma éppen simit-et, meg teát). Oly annyira, hogy a turistáknak és minden egyéb itt szerencsét próbálónak egy külön letisztult és átlátható Isztambul Enciklopédia is készül. Ott jelenleg 64 oldal van kész. És ha ebben a tempóban haladunk, akkor kb. 2074. május 24-re lesz használható állapotban. Persze addigra az adatok nagy része elévül, így frissítéssel együtt olyan 2094. decemberére 11-re számolom, hogy mindenkinek megkönnyíti az életét, aki csak bekukkant Isztambulba. Úgyhogy érdemes már most lefoglalni a repülőjegyeket ezen dátum után.

Egyébként az Isztambul Wiki-ben éppen lehalt a grafikai sablon, majd javítom. Így se néz ki rosszul, de hát akkor is… Na jó, rémesen néz ki… de működik.

No tehát 2009. február 23-óta – ezzel a bejegyzéssel együtt – 1.570 cikk született. Az átlagos hossz amolyan másfél oldal. Azaz könyvben kiadva – útikönyv méretben legalább 3.700 oldal lenne. Ööööö…. hát ez elég nagy. Ha felállnánk rá, egészen jó kis selfie-t készíthetnénk az Ayasofya-ban a tömeg közepén.
110 olyan cikk van, ami még csak jegyzet cafatok és gondolatok, melyek majd egyszer, valamikor megjelennek. Ez most azt jelenti, hogy elméletben majdnem fél év anyaga meg van előre. Gyakorlatilag viszont nincs semmi (ezért is írok inkább statisztikát most)

Mindehhez 7.316 hozzászólás tartozik. Ennek mondjuk fele az enyém. Tehát olyan 3.700 a tiétek. Ez is jó kis mennyiség azért! 🙂 Valahol egyébként biztosan meg lehet nézni, hogy ki, milyen mennyiségben írogatott, meg mennyi macskát gyűjtött össze. Ha megtalálom, akkor megírom az eredményeket. 🙂

No! És akkor lássunk számokat is!

A blog ide-oda mozgatása miatt “pontos” adatok csak 2011-óta vannak. Akkor még csak 109.000 látogató volt egy év alatt. Ez mára egészen 138.000-ig nőtt meg. Hurrá! De azért a legjobb év kitartóan 2012 volt, amikor is a palocprovence blogtól hirtelen kaptunk 1.000 olvasót. Kitartóan sok-sok köszönet neki ezért!

Ma egyébként olyan 280 olvasónk van naponta. Néha, ha sikerül valami jobb lököttséget összehozni, vagy csak Ali bácsi talál egy rövidebb utat a csuklós busszal és így szerez új élményt (meg ismertet meg minket Isztambul eddig sose látott részével), akkor akár 400-500 ember is összejön.

És mit is olvas ez a sok ember? Azaz mit is olvastok legtöbbször?

Nos, a sorrend rengeteget változott az elmúlt évben. Azért a rekordot még mindig a Sulejmán sorozat viszi. 2014-ben összesen 5.700-an olvasták el. Míg megjelenése óta összesen 16.000-en!
Azt hiszem, ideje lenne valami jó kis cikket összedobni Szlejmánról. Meg Hürremről is.

Összesítettben természetesen messze veri a Tiltott szerelem. Őt összesen 62.000-en nézték meg, de 2014-ben már csak 4.150-en, amivel lecsúszott a 3. helyre. A magas nézettséget az RTL-klubnak köszönhetjük, amiért levágták a film végét. Végül is ezért izgult az összes néző az egész sorozat alatt. Ez is egy módszer a halhatatlanságra..

A második helyre viszont egy olyan téma jött fel, ami eddig kicsit a háttérbe vonult: a turizmus. Sőt! A 20 legtöbbet látogatott oldal közül 8. olyan van, ami kifejezetten az Isztambulba érkező turistáknak szól! Ebből is az első, hogy miként juthatunk be a városba a Sabiha Gökçen repülőtérről. Ez gondolom a WizzAir-nek köszönhető elsősorban, másod sorban a Pegazus légitársaságnak. No meg a THY-nek és khmm.. a Malévnak azzal, hogy nincs. Az Utazás Isztambulba, Malév nélkül… című oldalt összesen 3500-an olvasták el 2012-óta.

No, nekik üzenem, hogy nincs pánik! Van egy gyors, és jó megoldás a Sabiha Gökçen repülőtérről Isztambulba bejutásra!! Úgyhogy hajrá!

Egyébként az oldalt összesen 4.490-en olvasták el.

A további népszerű turistás oldalak a következőek voltak: Turistakalauz – Látnivalók, múzeumok – 1 (3.000 látogató 2014-ben, összesítettben 8.000), Mit vegyünk az isztambuli Fedett bazárban? (2.800 látogató 2014-ben, összesítettben 8.200), Isztambul strandok (1.300 látogató 2014-ben, összesítettben 2.400), Miért jó Isztambulban – januárban? (828 látogató), Isztambul tömegközlekedés jegyárai 2012. szeptember 1-től (730), Isztambul közlekedés 3 (720) és Isztambul tömegközlekedés árai 2014 (690)

Kiemelném még a 1453. május 29. – Konstantinápoly eleste – Isztambul elfoglalása oldalt, ami az egyik kedvencem. 2014-ben 720-an olvasták el, míg a 2010-es megjelenése óta 3.700-an. Aki még nem látta, annak ajánlom! 🙂

A régi kedvencek kissé visszább estek. Vagy inkább a többiek előzték meg őket, hiszen az éves olvasók száma nem sokat változott. A Internetes török nyelvtanulás – Goethe-Verlag 2014-ben 1.900 törökül tanulni vágyót vonzott (összesítettben 8.500-at). Mindez azt jelzi, hogy a török sorozatok hatására nem nő a török nyelvet tanulni vágyók száma. De ugyan így a köfte kedvelőknek is állandó a rajongó tábora. A Köfte recept – Sema verzió 2014-ben 1700-an olvasták el (és remélhetőleg sütötték meg), míg összesítettben 7.000-en. Nekik jó étvágyat kívánunk! Aki eddig kimaradt volna, sürgősen pótolja, mert nagyon finom, és nagyon egyszerű. 🙂 Ha nem menne, még mindig ott az Ezme. Bár ezt a receptet csak 580-an olvasták eddig. Pedig ez is finom! 🙂

No és akkor lássuk, kinek köszönhetjük a sok sok látogatót! 2014-ben a legtöbben a Határátkelő (2,050), a Türkinfo (2.000), az Index Isztambul, Törökország és Törökország Autóval fórumairól (500) érkeztek. Az összesítettben hasonló a sorrend. Sok sok köszönet nekik! És persze mindenki másnak is!!

Szeretném viszont kiemelni a törökországi magyarokat, akik linkkel segítettek:

További érdekesség, hogy milyen keresőszóval találták meg a blogot. A korábbi évek Tiltott szerelem 5-7.000-es keresése (ismét köszönet az RTL-klubnak) mára lecsengett. De még a Szulejmán kulcsszó is nagyon visszaesett (54 darab egész évben!). Ma már az első helyen Isztambul áll. Azaz a blogot megtalálok legtöbbje Isztambult keresi nálunk. És szerintem jó helyen.

Mielőtt messzemenő következéseket vonunk le, érdemes a számokat megnézni. Az Isztambul kulcsszó egész évben alig 390 alkalommal szerepelt. Vagyis naponta alig többször, mint 1 alkalommal. Én ezt látatlanban beveszem annak, hogy az internetezési szokások változnak. Szerintem ma már az emberek többsége úgymond kiépítette a maga ismerettségi körét, és inkább azon keresztül bolyong az interneten, minthogy vakon belevágjon a keresőn keresztül. Ami egyébként azért sem egy rossz taktika, mert világszerte több tízezer cég szakosodott arra, miként lehet a keresőkben előbbre jutni. Csúnyán fogalmazva, kijátszani.

Mindezt jól mutatja, hogy pl. a Facebook több, mint 3.000-en érkeztek csak 2014-ben. Ez több, mint a duplája, mint az összes korábbi évnek. És egy ezressel több, mint a legtöbb küldő, a Határátkelő.

E mellett bízok benne, hogy ma már, amikor az utazás jóval egyszerűbb, mint akár 10 évvel korábban, az emberek előbb találkoznak az interneten egy másik országgal, és döntenek úgy ennek hatására, hogy felkeressék. Nem pedig megveszik a jegyet, aztán nézik meg hova is mennek (még rosszabb, amikor egyáltalán nem érdeklődnek, hanem úgymond beülnek a moziba, nem érdekelvén a másik kultúra, sem az, hogy ezzel mennyit ártanak az adott országnak, meg a sajátjuknak).

Legvégül pedig, de nem utolsó sorban sok sok köszönet mindenkinek, aki támogatott minket, bármilyen formában. Kiemelten a Donate gombra kattintóknak, és persze a fő szponzorunknak, aki bárkit behoz a Sabiha Gökçen vagy az Atatürk repülőtérről, és bárhova elviszi őt: Ramazan Timza.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Statisztika 2014, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .