3 napig tél volt Isztambulban.

A tél az, amikor hó van!

Ez azért így nem pontos. De az biztos, hogy amikor 15 fok van, az nem tél. Kivéve persze, ha -15 fokról van szó. Márpedig, mire ezt a cikket olvassátok, addigra akár +15 fok is lehet Isztambulban.

Vagy visszajön a hó…

De akárhogy is, 3 napig tél volt Isztambulban. Hóiharral, mindennel.

Képes beszámoló következik.

Isztambul a hóban - forrás: Radikal
Isztambul a hóban – forrás: Radikal

Az idei hó nem jött olyan nagyon váratlanul. Legalábbis valahogy érezni lehetett, hogy már december is elmúlt, meg hideg is van. Sőt! Még a meóteológia is szólt. Érdekes módon eléggé pontosan jelezték, hogy du. 4-től lesz a havazás. És még ha kicsit késett is (du 6-tól jöttek a hópelyhek, egyesével), de azért bejött a jóslat.

3 napig voltak az iskolák zárva, és 3 napig tombolt a hóvihar. Majd mint egy Gyűrűk Ura jelentben, kisütött a nap, kitehettük a napelemes töltőket az ablakba, a hó meg esett tovább. De azért a 4. napra beérte annyival hogy jól lefagyott, mint a Windows, aztán véget is ért. Aztán lehet, hogy ennyi volt az idei tél… Jön a meleg!

A mostani havat közepesnek mondanám. Én nem is mentem ki fotózni a végén. Mások bóklásszanak a hidegbe, miközben én teázgatok. De sok érdekeset ők se találtak. Nehezen sikerült azt a pár képet is összeszedni.

Isztambul a hóban
Isztambul a hóban – Forrás: CNNTürk

A nagy kedvenc persze nem maradhat el: piros villamos a fehér télben. Jó-jó, kicsit rá kellett dolgozni a képre, hogy jobban kijöjjön, de azért az látszik, hogy sűrű pelyhekben hullik a hó, miközben… hideg van, na.

Isztambul a hóban
Isztambul a hóban – Forrás: t24.com

A másik kötelezőről sem feledkezhetünk meg: hajó, Boszporusz és hó. No meg a sirályok, akik a hajómotor által felmelegített vízben fürdőznek. A képen még nem. Itt csak várják, hogy megérkezzen végre a hajó. A hideg vízbe azért még ők se mennek be szívesen…

Hó Isztambulban
Hó Isztambulban – Forrás: internethaber.com

Nagy hóról nem érdemes beszélni. Inkább jó kis hóvihar volt, ami természetesen mindig szembe fújt. Meglepő módon komoly dugók sem voltak. Sőt! Egyes helyeken jobban lehetett közlekedni, mint más normális napokon. Azért egy tizenötmilliós városban sokat segít, ha a gyerekeket hazaterelik. Ezzel rendesen lecsökken a forgalom. Főleg, hogy rájuk is vigyázni kell valakire, így eleve rengeteg ember lett házhoz kötve. De sokan másik is úgy látták jónak, hogy jobb, ha inkább nem ülnek autóba. Azért nem mindegy, ha valaki a másik földrészen ragad estére, mert le kell zárni a Hidakat a hó miatt. Ezt inkább nem kockáztatta a többség.

Isztambul a hóban
Isztambul a hóban – Forrás: mynet haber

Persze azt egy percig se higgye senki, hogy a gyerekek majd otthon maradnak, ha egyszer esik a hó. Az anyukájuk is tuti kizavarja őket, hogy ne a lakásban hangoskodjanak. Szánkó nincs, lejtő viszont annál több. Szerencsére a szomszéd építkezésről lehet deszkát kérni, vagy a közeli bevásárló központból zacskót (Törökországban még mindig ingyen van a zacskó, és osztogatják bőven. Ha zacskót kérsz, a mellé is adnak egy zacskót). Ha más nincs, akkor még mindig ott a nagyi tepsije. Aztán kalandra fel! Majd a doktor összerak minket!

Isztambul a hóban
Isztambul a hóban – Forrás: bugün

Azért végül sikerült 2 olyan képet is találni, amelyiket a klasszikus isztambuli látnivalók láthatóak a hóban: Az elsőn a Yeni Cami látható.

Isztambul a hóban
Isztambul a hóban – Milli Gazette

A második pedig Ortaköy.

Isztambul a hóban
Isztambul a hóban – en son haber

Meg itt egy hókotró. Csak úgy… kint az erdőben.

Isztambul a hóban
Isztambul a hóban – Forrás: CNNTürk

Ez meg jópofa lett. Egyszerű, de roppant ötletes. Verdák a hóban. 🙂

Törökországban viszont számtalan helyen volt komolyabb hó. Mindjárt Isztambul közelében, Sakarya megyében Hendek közelében esett egy kicsit több hó. Jól tette az, aki hólapáttal feküdt le aludni. A Dikmen nevű faluban pl. 2 m hó esett le.

Törökország a hóban
Törökország a hóban – Forrás: Haberciniz

Kastamonu tartományban pedig a tetőt kellett megkeresni.

Törökország a hóban
Törökország a hóban – Forrás: Gerçek gündem

Korábbi isztambulos téli képeket itt találtok.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
3 napig tél volt Isztambulban., 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

One Reply to “3 napig tél volt Isztambulban.”

  1. Pont ott voltam. Nem tudtam mire vélni, hogy miért ilyen olcsó a repjegy. Ezt előre tudták. 🙂
    Köszi a bejegyzést.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .