Arany ára Isztambulban

Nagyon gyakran kapok ilyen kérdést:

Mennyibe kerül az arany Isztambulban, a Fedett bazárban?

Mivel kint szakad a havas-jeges-eső és hétágra süt a nap, meg egyébként is dolgozni kellene, nem tudok elugrani a bazárba megkérdezni a pillanatnyi árfolyamot.

De szerencsére van internet, ahol mindenkinek megmutathatom, és megtaníthatom az isztambuli arany árát miként tudja kiszámolni.

Törökországban mindig is nagy hagyománya volt az aranynak. Pl. az európai-ázsiai-afrikai bevásárló útjaikon (más néven Oszmán hódítás) előszeretettel gyűjtötték be az aranyat.

De nemcsak a törökök kedvelték a csillogó sárga fémet! Kis-Ázsia közepén, nagyjából a mai Ankara környékén virágzott Phrügia (ie: 800 – ie. 695). Ez elsőre bizonyára keveseknek mond valakit. De ha azt is hozzátesszük, hogy a fővárosuk Gordion volt (gordiuszi csomó + Nagy Sándor), az egyik királyukat pedig Midasz-nak hívták a görögök (ő magát pedig felséges úrnak és hasonlónak, de eredeti neve Mita volt), akkor már ismerősebb lehet. Ő volt az, aki ha valamihez hozzáért, akkor az arannyá változott. Ez a látszólag kellemes tulajdonság azért rengeteg problémát vethetett fel a mindennapokban… Végül már a királynak is elege lett belőle, így lement a folyóhoz és addig mosta a kezét, míg az áldás/átok el nem tűnt.

Phrügia - forrás: Wikipédia
Phrügia – forrás: Wikipédia

Törökországban az arany ma is a mindennapok része. Ha valakinek ajándékot szeretnénk, pl. házasság, gyerekszülés, évforduló, akkor leggyakrabban aranyat szokás adni. Ennek ugyebár megvan az az előnye is, hogy időben értékálló, és még sok hely sem szükséges a tárolásához. Így pl. ha az újszülött kapja az aranyat, akkor felhasználhatja majd az iskolakezdésnél.

Mivel pedig az arany ajándékozásának, megőrzésének ilyen nagy hagyománya van, egységes méretekben szokták az emberek venni, amelyek államilag hitelesítéssel és sorszámmal vannak ellátva. Így nem kell a vásárlásnál, beváltásnál a grammokat méricskélni.

A legelterjedtebb méretek és formák a Cumhuriyet érme (más néven Ata, az érmén látható Atatürk portré miatt, de erről bővebben lást lejjebb) és a Bilezik. Ez utóbbi egy szabványos karkötő. Legtöbbször a menyasszonynak szokták ajándékozni.

Persze ezek így elég nagy darabok, így a Cumhuriyet érmékből létezik feles (yarım) és negyedes (çeyrek) is. De nagyobb méretek is, mint a Beş (öt) és az İkibucuk (két és fél). Az egységes „sima” méret neve a Tam, ami egyet, egészet jelent.

Az alap (Tam) Cumhuriyet érme mérete pedig egységesen 7.216 g

Ezek alapján lássunk a Cumhuriyet érme méret táblázatát!

Török név Magyar név Számmal Méret (g)
Beşli Ötszörös 5 36.080
İkibucukli Két és feles 2,5 18.040
Tam Egész 1 7.216
Yarım Feles 0,5 3.608
Çeyrek Negyedes 0,25 1.804

Fontos tudni, hogy a fenti táblázat a Cumhuriyet elnevezésű érmére vonatkozik. Ennek a hivatalos neve Meskûk, ami lakosságit jelent. Alap esetben ezt vesszük.

De létezik egy másik méret is, amit hivatalosan Ziynet-nek hívnak, ami ékszerészt jelent. Ezt szokták Ata-nak is nevezni. De ezen utóbbi nevet használni azért nem célszerű, mert sokan a lakosságit is Ata-nak hívják. Így, ha biztosra akarunk menni, akkor a Meskûk szót mondjuk.

Elvileg nem találkozhatunk vele, de azért jó, ha tudjuk a Ziynet méreteit is, ami kicsivel kisebb.

Török név Magyar név Számmal Méret (g)
Beşli Ötszörös 5 35.080
İkibucukli Két és feles 2,5 17.540
Tam Egész 1 7.016
Yarım Feles 0,5 3.580
Çeyrek Negyedes 0,25 1.754

Érdemes még a karkötőről (Bilezik) is beszélni, ami gyakori ajándék. Ennek nincs olyan szabvány mérete, mint a Cumhuriyet érmének, ezért ennek az ára már  gramban van. De nem gramra vásároljuk, hanem rábökünk egyre, majd az eladó leméri, és mond egy árat. Ha nem tetszik, lehet kisebbet, nagyobbat kérni. De nem fog levágni belőle 2-3 g-ot. Persze az ár függ a karáttól is, ami leggyakrabban 22 (és nem 24). A karát neve törökül: Ayar

A karkötőnek a kinézete nem számít. Ajándékozásnál minden esetben a nő tulajdona lesz, nem pedig közös.

A fentiek ismeretébe ezt oldalt ajánlom, ahol a pillanatnyi arany árfolyamot láthatjuk. A táblázat bal oldalán az Alış jelenti a vétel árat (ennyiért veszik tőlünk), míg a jobb oldal a Satış, az eladás (ennyiért árulják nekünk). Az árak lírában vannak, így még lesz egy forduló, amikor ezt átváltjuk forintba.

Az oldalon a bankok arany árfolyamait is láthatjuk (azt nem tudom, hogy bármelyik sarki bankban kaphatunk-e aranyat, de nagyon sok sarkon és bevásárló központban van arany árus. Nemcsak a bazárban. Neve: Kuyumcu). Továbbá az oldalon van számláló program is. Így remélhetőleg mindenki minden kérdésére választ talál!

További érdekesség az arannyal kapcsolatban, hogy a törökök szemében ez is ugyan olyan termék, mint bármi más. Nemcsak a gyűjtőknek szóló oldalak vannak. (vannak különleges évjáratok és különleges kiadásúak is). De lehet venni használtat is.

De még izgalmasabb, hogy online internetes boltokban is vásárolhatunk aranyat, amit a pizzával és a kínai hajszárítóval együtt kihoz a motoros futár.

Török aranyérme (Cumhuriyet)
Török aranyérme (Cumhuriyet)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (14 votes cast)
Arany ára Isztambulban, 7.8 out of 10 based on 14 ratings
 

12 Replies to “Arany ára Isztambulban

 1. Biztos régi hagyománya van az aranyból készült érmék osztályozásának a törököknél, mert van itthon egy körömnyi darab II. Szelimtől (ugye-ugye, minden út Hürremhez vezet :D), és éppen ~3,5g-os. Tény, hogy a középkori pénzváltóknál volt egy lista a forgalomban lévő érmék paramétereiről, így szabadon lehetett cserélni, részben ennek köszönhető, hogy sok érme túlélte az uralkodóját, vagy egy egész birodalmat. Pl. Etiópiában a mai napig elfogadott fizetőeszköz Mária Terézia (1740-1780!) ezüst tallérja.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 6.5/10 (2 votes cast)
  1. Bizonyára volt valami alap, amihez mérték. Méretben, vagy súlyban. És ezt követték évszázadokon keresztül. De hogy ez mi lehetett…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
  1. Helló!

   Ez egy jó kérdés. Én nem tudok róla, hogy lehetne. Az ilyen arany dolgokat mindig az állam szabályozza.
   És e miatt pl. nagyon szabályozva van, hogy miként, és milyen mennyiségben viheted be az országba is.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 2.0/10 (1 vote cast)
  1. Minden olyan helyen van aranyárus, ahol sok ember megfordul: Taksim tér, bevásárló központok. De a Fedett bazárban és a Fűszer bazárban mindenképpen találsz.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
      1. Nekem az XE azt mondja, hogy a 303 líra ebben a percben inkább 15.500 forint.
       De nehéz ezt így biztosan megmondani, amikor a líra-euró viszonya, és a forint-euró viszonya is nagyon gyakran változik. Ha mondjuk euróhoz kötöd már jobban jársz. Itt az arany az euróhoz képest nem változik annyit, mint a lírához képest. Most éppen 307 líra. Míg 46,7 euró. Egy hét múlva ki tudja, hány líra lesz. De az euróhoz képest olyan nagyon sokat nem fog változni.

       VN:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .