Jönnek a metrók Isztambul légterébe

Az utóbbi időben minden a metró kategóriába került Isztambulban, ami öööö… mondanám, ami sínen megy, de buszjáratok és felvonók is szerepelnek a metró térképen.

Így pedig, hogy a felszín fölé, mi több, a levegőbe kerül a vasút, az eredeti angol underground szó biztosan nem lesz jó rá. Török nevén egyébként havaray, azaz levegő vonat, vagy ha viccesek vagyunk, akkor repülő vonat a neve. Magyarul egysínes, vagy nyeregvasútnak szokták fordítani. A lényeg, hogy nem a föld alatt, hanem jóval fölötte, lábakon álló zárt pályán fog haladni. Így pedig garantáltan kikerüli a dugót.

Egy friss hír (és most tényleg friss) február 2-tól kezdődnek a pályázatok Isztambul első levegőben közlekedő (de nem repülő) vonatainak az építésére.

A nyeregvasútnak mindenképpen nagy előnye, hogy nem járnak úgy, mint a Marmaray építésénél, hogy az ásás közben sorra kerülnek elő a hajók, templomok, 8000 éves kebab árusok, és csak nem akarnak elfogyni. Persze ameddig a tényleges repülő vonatokat nem találják ki, addig ennek is kellenek lábak, azokat pedig mélyre kell fúrni. Így nem lenne nagy meglepetés, ha megint találnának valamit.

De akkor is kevesebbet kell ásni, mint egy teljes metrónál. A vonatokon pedig jó lesz a kilátás. De viszont az UNESCO területre nem berakni őket. Így egyenlőre csak a turista övezettől messzebbi területekre lehet építeni.

Az első pedig igencsak a város szélén lesz, Tuzla-ban. Ezt sokan már nem is tekintik Isztambul részének. A Kék Mecsettől autóval 60 km-t kell a dugóban döcögnünk. A cél pedig pontosan ez!

Isztambul egyik legforgalmasabb útja, a D-100-as igencsak túl van terhelve. Hely meg nem nagyon van, hogy szélesítsék. De viszont ott megy (fog menni majd valamikor) a Marmaray. És a cél az, hogy az embereket minél inkább a vasút felé tereljék. Az első nyergesvonat így az egyik városrészben fog körbe járni (pontosabban krumpli alakban), hogy összeszedje az utasokat.

Lényegében a már meglévő utak fölé szeretnék építeni. Azaz a villamoshoz hasonlítana, csak éppen jobb hely híján a felrakják a levegőbe (nyáron meg majd örül mindenki az árnyéknak).

Ez az útvonal kb. 5 km lesz. Amennyiben viszont beváltja a terveket, akkor Isztambul egy jelentős részén lesz kisebb a forgalom azáltal, hogy az emberek inkább a Marmaray-t választják. A számítások szerint évente 25 millióan fogják használni. Ők azok, akik ma autóba illetve buszba ülnek.

Isztambulba összesen 8 nyeregvasutat terveznek. A Tuzla városrészben levő még csak az első (meg szerintem ez amolyan próba pálya is lesz egyben). A többi is hasonló 5-10 km hosszú vonal is az olyan tömött kerületekbe nyújtana alternatív kijutási eszközt, mint pl. Gültepe.

Ez egy olyan hely, ahova még a török taxisok is ötször meggondolják, hogy bemenjenek-e. Ez az, ami annyira túl van telítve, hogy az emberek már az úton járnak, míg a buszok meg járdán. Ha valahol, hát itt mindenképpen jó lenne, ha ki lehetne repülni a kerületből.

Gültepe a Sapphire toronyból
Gültepe a Sapphire toronyból

Az Isztambulba tervezett nyeregvonatok.

  • Beyoğlu-Şişli (5,8 km)
  • Zincirlikuyu-Beşiktaş-Sarıyer (4,5 km)
  • 4. Levent -Gültepe-Çeliktepe-Levent (5,5 km)
  • Ataşehir-Ümraniye (10,5 km)
  • Sefaköy-Kuyumcukent -Havaalanı (7,2 km) – elvileg ezzel lehet majd bejönni a városba a fapados repülőkről
  • Maltepe-Başıbüyük (3,6 km)
  • Kartal Sahil-D 100-Tuzla (5 km)
  • Sabiha Gökçen Havalimanı-Formula (7,7 km)

Egyenlőre még csak a Tuzla projekt az, ami leginkább biztosnak látszik, de még ott se tudunk évszámot. A többi esetnél ahogy próbálok róluk több információt gyűjteni, úgy derül ki, hogy ez az egész még nagyon képlékeny. Évente 3-4 alkalommal változnak a tervezet járatok, nem is beszélve az útvonalakról.

Így nem tudjuk még, mikor és merre vonatozhatunk majd ténylegesen Isztambulban a város felett. De még azt se, hogy mikor lesz az alapkő letétel (vagy ilyenkor levegőbe dobás van?), mikor kezdik el építeni valamelyik vonalat.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Jönnek a metrók Isztambul légterébe, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .