Isztambul drone-okról

A drone az egy kicsi kamerával felszerelt távirányítós zümmögő-repkedő izé. Ha nem mi irányítjuk, akkor a szúnyoghoz hasonlóan roppant idegesítő lehet. Ha viszont nálunk a vezérlés, akkor roppant izgalmas. (Valószínűleg a szúnyog is roppantul élvezi mások vérének a szívását, de ezzel nincs egyedül).

A technika mára elég sokat fejlődött. Az apró motorok és az energiaellátás elérte azt a szintet, hogy egy focilabdánál nem sokkal nagyobb eszközt lehessen reptetni. Az elektronika és a számítástechnika pedig ott tart, hogy erre az eszközre 4-6-8-stb.. propellert is fel lehet szerelni, mert azt majd a rendszer tartja stabilan. Sőt! A leszállással, felszállással sem kell bajlódni, mert ezt is a drone elvégzi önmagától.

Úgyhogy nincsen az, hogy az erdőben kell napokig keresni a helikoptert, mert bénáztunk. Persze ha tényleg bénáztunk, és elgázoltuk a legmagasabb fenyőfát, akkor tényleg meg kell keresni a helikoptert. De ha csak békésen repülünk vele, akkor nem kell komoly problémára számítani, hiszen a rendszer azonnal reagál minden légmozgásra, és stabilizál.

Ezzel pedig eljutottunk arra a szintre, hogy fotelből lehet repülőzni. Annélkül, hogy magunkat összetörnénk, hiszen a drone-on már HD-felbontású kamera van. Azért több évnyi siklóernyős tapasztalatból mondom, a kettő nem ugyan az. De tény, hogy a drone roppant kényelmes és látványos.

Mindez pedig azt jelenti, hogy bárki, aki egy fél mobiltelefon árát rááldozza, az mindenféle gyakorlás és képzettség nélkül körbenézhet a levegőben.

Ez egy felől jó, mert tényleg bárki bármit megnézhet felülről. És a mi munkánkban (épület felújítás) rengeteget segít, hogy olyan szögből is láthatjuk a házakat, ahogyan hagyományos módon nem igazán. Egy dzsámi esetében pedig ilyenből sok van. De ugyan így a tradicionális faházak tető alatti díszítő elemeit is könnyebb megfigyelni, mintha oda felmásznánk…

Megint ebből az irányból tekintve szintén jó, hogy rengeteg látványos felvétellel találkozhatunk. Akár Isztambult, akár más helyeket is megnézhetünk felülről is. Időnként a blogban is előkerül néhány. Ilyen pl. az airpano, vagy ez az izgalmas videó. Sőt! Még néhány újabbat is berakok:

Caddebostan Ragıp Sarıca Köşkü - Forrás: Bir İstanbul hayali
Caddebostan Ragıp Sarıca Köşkü – Forrás: Bir İstanbul hayali
Boszporusz-híd - Forrás: ufuk - dromestagram
Boszporusz-híd – Forrás: ufuk – dromestagram

És néhány videót is:

Ezt pedig azért tettem be, mert jól mutatja milyen, ha a gép okosabb a kezelőnél. Amint a pilóta abbahagyja a piszkálódást, mindjárt stabilan kezd repülni. Ez pedig rávilágít arra, hogy mennyire nem szükséges a gyakorlás és az előképzettség. De mennyire hasznos lehet!

Ezen a linken pedig néhány gezi-parkos videót láthattok, még a tüntetéskor.

De még olyan is van, ahol légi felvételt kérhetünk az esküvőnkről (értelem szerűen nem akkor, amikor mindenki a templomban van).

No, ennyit a jó oldalról! Csupa izgalom, csupa kaland! Most lássuk a másik oldalt!

A hagyományos távirányítós repülőzésnek megvolt az a hangulata, hogy miközben drága volt, könnyen össze is lehetett törni a masinát. Sok gyakorlást igényelt, és sok pénzt. Ez pedig nagyon megválogatta, hogy ki használhatja. Aki pedig komolyan gondolta, az jó esetben tanfolyamra is eljutott, ahol a szabályokról. De még ilyenkor is történtek halálos balesetek.

Most viszont bárki vehet egy ilyen repülő játékszert, kibontja, és már mehet is vele, ahova csak akar. És itt most csak egy dolog, hogy bekukkantunk a szomszéd lánykollégium ablakán (de ha már így teszünk, vigyünk virágot is). A minap viszont egy elég durva videó került fel a netre.

A drága barátunk nem elég, hogy a reptér közelében reptet, amit legalább 5 km-e tilos megközelíteni (igazság szerint, még sárkányt eregetni sem szabad még a közelében sem), de úgy döntött, hogy a kifutó pálya fölé is berepül, hogy felülről videózza a leszálló gépeket. Ami azért elég durva.

Persze egy gépnek meg se kottyanna, ha egy ilyen drone-t elgázolna, hiszen úgy vannak tervezve, hogy a madárral való ütközést is kibírja. De a pilótára jól rá lehet vele ijeszteni. Leszállás közben pedig elég, ha csak fél méterrel megy odébb a gép, vagy pár fokot bedől az egyik irányba…

Ennek a vakmerő manővernek pedig még meglesz az eredménye. Legrosszabb megtilthatják a drone-használatot is, ami szomorú lenne. 🙁

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
Isztambul drone-okról, 7.0 out of 10 based on 3 ratings
 

2 Replies to “Isztambul drone-okról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .