Casper, a török számítógép márka

A világon nem sok ország büszkélkedhet azzal, hogy saját számítógép márkája van. Pláne olyan kevés van, aki a saját országában is rakja össze.

Törökország viszont ezen kevesek között található, akinek saját IT márkája van: Casper,

Casper
Casper

A legtöbb IT történet úgy kezdődik, hogy pár fiatal srác elvégezte az egyetemet, jött a nyár, unatkozott, hát kitalált valamit. Néha még a nyár előtt. Ilyen sikersztorik a Microsoft, Apple, Adobe, Google, YouTube, stb…

Törökországban ez nem így szokott történni. Itt általában valakinek van egy csomó pénze (honnan, azt nem tudjuk, de néha jobb nem is kérdezni), amivel kezd valamit. Jó esetben jó dolgot, és akkor jó dolgok lesznek belőle.

Na, a Casper cég viszont pont nem így indult. Ők a klasszikus amerikai verziót követték. Az elején még csak 3 egyetemista kezdett számítógépeket bütykölni. Még 1991-ben. Aztán mára már 34.500 m² hely kell, hogy elférjenek.

Röviden a történetük… Ebből sok nem derül ki. De az biztos, hogy nem 3 ember foglal el ennyi helyet.
Kisebb kutatással mindjárt ki is derül, hogy kb. 100.000 ember dolgozik náluk. De ők se mind a 35.500 m²-en sűrűsödnek (ami valójában egy épület/épületkomplexum, tehát nem az összes bolt együtt) hanem egészséges távolságban szétszórva az egész országban.

Ez azt jelenti, hogy pl. az Isztambuliak jobban bírják a tömeget, így oda több eladót zsúfolnak be. Míg vidéken, ahol kőhajításra nincs senki (hiszen ahova követ lehet hajítani, oda hajítottak is), ott ritkábban találkozhatunk számítógép eladóval.

A következő fontos céges adat már törökösen van megfogalmazva: a cég évente akár 1.000.000 számítógépet is elő tud állítani.
Ez a sok sok számítógép, hogyha tényleg elkészül, akkor leginkább a török piacra megy. Egy kicsi meg a Közel-Keletre.

Bár azt nem tudtuk meg, hogy tényleg mennyit adnak el, az minden esetre tény, hogy Törökországban roppant népszerű. Ennek egyik és legfontosabb oka az alacsony ár.

Ma már a számítógép nem akkora ördöngösség, mint régen. Sőt! Jóformán azt mondhatjuk, hogy minden gép egyforma, csak a doboza más. Pl. ugyan annak a gyártónak a processzorai vannak a különböző márkájú gépekben. Így nem rossz ötlet, hogy az alap részeket mi vesszük meg, és saját gépet rakunk össze. Ráadásul az alkatrészek vámja jóval alacsonyabb, mint a kész számítógépeké.

Maga a Casper cég is ezt csinálja. Így hardware-ileg nagyon hasonló, vagy akár teljesen megegyező is lehet egy világmárkás gépével. Persze egy számítógép nemcsak erről szól, de ismételten előny, hogy amivel a legtöbb gond szokott lenni, a szerviz, az az országon belül van. Elég bosszantó, amikor egyik nap nem indul el a laptop, az ember elviszi a szervízbe, ahol közlik vele, a gépet kiküldik Amszterdamba, mert csak ott tudják megnézni, mi a baja. 2-3 hónap, és újra itt lesz. Addig tessék papírra írni! Vagy kőtáblára!

Így összességében nem is tűnik rossznak. Ugyan azt kapjuk, mint a világmárkáknál, de a szerviz és minden más helyben van. És az ára is jobb.

Mindennek pedig az az eredménye, hogy az 1991-ben 3 fővel indult cég ma már nemcsak számítógépet, de laptopot, telefont, tabletet is gyárt. Még hibridet is. Ez az a laptop, aminek le lehet venni a monitorját. Igen, tudom, hogy mindegyiknek le lehet venni a monitorját, de ennek vissza is lehet rakni!

Úgyhogy végül is, nem rossz dolog, ha egy országnak saját, minőségi márkás számítógépe van.

De azért érdemes a negatívumokról is beszélni. Bár a legtöbb használó ezzel nem találkozik.

Ugyebár egy nemzetközi márkánál az a jó, hogy jól el vannak terjedve a világon. Így ha valami probléma, kérdés van, akkor a világháló pillanatok alatt lehet rá megoldást találni. Mert egy kínai, arab, skót, elefántcsontparti már belefutott és megoldotta. Itt viszont nincs ilyen. Ha a hivatalos support nem tud segíteni, akkor marad a kalapács..

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Casper, a török számítógép márka, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

4 Replies to “Casper, a török számítógép márka

 1. Időgép lett a számítógépemből !!!. Esküdni mernék, hogy ezt már tegnap olvasni tudtam rajta ! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Hehe 🙂

   Az van, hogy kb. délig nem jutok a bloghoz, ezért jó pár napra előre be vannak készítve a cikkek. (ez is egy ok, amiért nem vagyunk naprakészek, de nem ez a fő ok).
   Viszont a cikkek nem megírásuk szerinti sorrendben kerülnek ki. Sok beelőzi a másikat, majd az előzőket is megelőzik (pont, mint a török utakon). Így aztán a végére jól összekeveredik, mikor melyik is jelenik meg. Aztán csak azt látom, hogy reggel 2-3-8 cikk lett aktív egy helyet. Akkor aztán jön a futás, sikoltozás, és majd napközben valamikor javítok. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Nem hiszem, hogy kimondottan a német piacra akartak volna betörni vele, mert ez a màrkanév németül paprikajancsit jelent. Annak még nem néztem utána, hogy van-e köze a magyar Gáspár utónévhez.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .