Beşiktaş jelentése

Ezúttal kivételesen nem a Beşiktaş focicsapatról lesz szó (róla Feyyaz bőven írt nekünk), hanem Isztambul egyik kerületéről.

Ortaköy dzsámi - Sultan Abdülmecid
Ortaköy dzsámi – Sultan Abdülmecid – Beşiktaş egyik jellemző látványossága

Az a szó, hogy Beşiktaş, kér részből áll: beşik és taş. Ebből az első bölcsőt, míg a második követ jelent. Vagyis a kerület neve: Kőbölcső.

Három történet szól arról, miként is kaphatta a Isztambul ezen kerülete ezt a furcsa nevet.

Egyik történet szerint még a Bizánci Birodalom idejében volt itt egy görög templom, melynek neve: Kounopetra. Ami szintén Kőbölcsőt jelent. A név pedig onnan ered, hogy egy nagyon fontos ereklyét őriztek itt: egy Betlehemből származó követ, ami nem más, mint Jézus bölcsője.

Később a követ (bölcsőt) áthelyezték az Aya Sofya-ba. De amikor VI. Keresztes hadjárat néven megérkezett a turistahad (1202), akkor valaki ezt is hazavitte. Tekintve, hogy akkoriban egész tornyok is tűntek el, egy bölcső méretű kő hiánya senkinek sem szúrt szemet.

Ha viszont ez a verzió igaz, akkor a bölcsőkő még ma is megtalálható valahol Európában. Talán éppen egy templomot építettek rá, vagy valaki otthon őrzi az ágya alatt.

A másik történet szerint szintén egy templom állt a mai Beşiktaş közepén. Ennek neve viszont Aya Menas volt (simán csak Szent Menasz). Itt élt, éldegélt egy pap, aki egyik nap úgy döntött, hogy kicsit megnyújtja a szokásos reggeli sétáját, és elment egészen Jeruzsálemig. Az biztos, hogy észrevette, hogy a megszokottnál messzebb került, mert akkoriban még nem lehetett csak úgy átjutni a Boszporuszon. Persze, ha a pap nagyon belemélyedt a hitébe, lehet hogy átgyalogolt úgy a vízen, hogy fel se tűnt neki..

Szóval ő eljutott Jeruzsálembe. Amikor pedig hazatért, akkor nála volt a már említett ereklye: Jézus kőbölcsője. Az, hogy ez hogy került a zsebébe, vagy miként cipelte hazáig, arról nem szól a történet.

A harmadik történet már teljesen más, és sokkal inkább földhözragadtabb. E szerint nincs szó semmilyen bölcsőről. Simán csak 5 kő volt ezen a helyen, amire a hajókat kikötötték. Az öt pedig törökül beş, a kő pedig taş. Azt pedig, hogy Beştaş (Ötkő), roppant furcsa kimondva. Ezért került bele a közepébe az ik.

Háááát… Ez a változat eléggé erőltetett szerintem. Mivel nem valószínű, hogy csak itt lett volna pont 5 kő.. De ki tudja…

Beşiktaş, az üzleti negyed (Levent)" src="http://farm8.staticflickr.com/7179/6810790552_1d3dedb988.jpg" alt="Ez is Beşiktaş, az üzleti negyed (Levent)" width="500" height="375" />
Ez is Beşiktaş, az üzleti negyed (Levent)

Beşiktaş története egyébként nagyon régi, így bármilyen öt kő, vagy kőbölcső lehetett itt. Mint minden Boszporusz-parti falu és kisváros, a történelem előtti időkbe nyúlik vissza. A Bizánci Birodalom idejében viszont a város már fallal volt körbevéve. A Fal mérete jó képet nyújthat arról, hogy milyen élet lehetett a falon kívül, mint pl. Beşiktaş-ban is.

Látható, hogy nem azért készül, hogy megvédjék a várost a nyulak támadásától, akik orvul lelegelik a káposztát éjszaka, hanem komolyabb támadásoknak volt Bizánc fővárosa (ma Isztambul) kitéve.

A Fal
A Fal

A történelmi leírások szerint a Fekete-tenger felől rendszeresen jártak fosztogatók a Boszporusz partjára. Este könnyű volt csendben behajózni. A Fekete-tengerig pedig a vikingek is eljutottak. De valószínűleg a magyarok is bejárták a környéket, míg a fő csapat a falak döngetésével volt elfoglalva.

Így a part menti települések inkább csak 1453, Isztambul elfoglalás után kezdtek igazán fejlődni. Ekkor ugyanis már a török flotta védte a Boszporuszt. A törökök pedig szerettek megelőző csapást mérni mindenkire, aki veszélyesnek látszott; de még inkább azokra, akik nem látszottak veszélyesnek.

A Beşiktaş-dombok főként termőföldek voltak, gyakran gyümölcsösök. A part pedig fontos kikötőhely lett. Később pedig kedvelt nyaraló. Majd pedig a fontosabb emberek építettek ide palotákat. Köztük Barbarossa, a híres kalózkapitány, majd a szultán is (ma Dolmabahçe  Palota). De még Atatürk is gondoskodott egy házról az anyukájának, Zübeye Hanım-nak.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Beşiktaş jelentése, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Beşiktaş jelentése',url: 'http://isztambul.info/blog/2015/02/02/besiktas-jelentese/',contentID: 'post-8119',suggestTags: 'Isztambul,történelem',providerName: 'Isztambul kalandok',styling: 'text' });return false" class="evernoteSiteMemoryLink">
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .