Eurovision 2016 – jön Törökország is!

Jó hír a török zene rajongóinak! Több évnyi kihagyás után ismét indul az Eurovisio-on.

Ami azt jelenti, hogy májusban ismét a tv előtt fogunk tombolni 2 kg mogyoró és pattogatott kukorica kíséretében.

De majd csak 2016-ban…

Törökország  1976-óta vesz részt az Eurovision Dalfesztiválon. A kezdeti időszakban többször szerepeltek rosszul, mint közepesen. Többször szedtek össze olyan kerek pontszámokat, mint pl. a nulla. De nem adták fel!

Ahogy Ali bácsi, a csuklósbusz vezetője sem szokta feladni a szűk kisutcába a behajtást, úgy a törökök sem adták fel az eurovision-os álmukat. És ahogy Ali bácsinak is végül sikerült beférnie a hátsó sikátorban, és bevette a 310 fokos kanyart, úgy Törökországnak is sikerült megnyernie a dalfesztivált.

2003-ban Sertab Erener az Everyway That I can (Mindenféleképpen) c. dallal mindenkit levett a lábáról. 167 pontot szerzett, és ezzel ő lett a nyertes (érdekesség, hogy a következő évben az Athena zenekar 195 pontot szerzett, de csak a 4. lett).

Sertab Erener videóklipp az Eurovision-re

Sertab Erener sok szempontból szakított a korábbi szokásokkal. Egyik ilyen volt pl, hogy teljes egészében angolul énekelt. Ami sokak szerint egy fontos eleme volt a nyerésnek. Ezért az összes későbbi török induló is angolul énekelt. Szerintem ezzel sokat vesztettek a dal hangulatából.

E mellett Sertab keverte a török és az európai zenét, nem mellékesen pedig bevetette a háremet, a hastáncos török lányokat. Mint a Szulejmán sorozat sikerén is láthatjuk, a hárem igencsak jó eszköz a sikerhez.

Sertab Erener az Eurovision-ön

Meg biztos az is számított, hogy jól énekelt jó dalt. 🙂

Minden esetre, 2003 fordulópont volt. Azóta a törökök a kevésbé rossz kategóriából feljöttek a majdnem jóba. Sőt! Volt egy második és három negyedik helyezésük is. Tehát többnyire az élmezőnybe kerültek.

Mi pedig marék számra fogyasztottuk a sózott mogyorót és szurkoltunk mindenkinek.

Majd pedig 2012-ben vége szakadt a sorozatnak. Ennek politikai és más okai is voltak, amire nem térünk ki a blogban. Úgy tűnt, hogy Törökország végleg kilép az Eurovision-ből. Sőt!

2013. október 15-én Eskişehir-ben a törökök megrendezték a saját Eurovision-jüjet, a Türkvision-t (Türkvizyon). Ennek lényege, hogy a törökül beszélő, vagy a török kultúrával kapcsolatos országok és csoportok vesznek részt rajta. Mint pl. Türkmenisztán, Azerbajdzsán vagy a Németországban élő törökök.

Az első – bár Azerbajdzsán nyert – annyira tetszett mindenkinek, hogy el is határozták, ezt folytatni fogják. Nagy volt a lelkesedés. De valahogy a hivatalos weboldal megállt 2014. augusztusában. Megnyugodhatunk, novemberben azért megrendezték. Az első helyezett pedig Tatárföld lett. Tehát 2015 októberében ők lesznek a házigazdák.

És most itt tartunk. Van egy nyugati Eurovision, amin majd 2016-ban ismét indulnak a törökök. És egy keleti, amelyikben pedig már idén októberben ott lesznek. Dupla adag mogyorót eszünk!

Magyarország egyébként még nem jelentkezett a Türkvisyon-ra. Esetleg valakinek nincs kedve? Én rá szavazok majd! 🙂 Segítségképpen a Boci, boci törökül:

İnek, inek, karışık,
Kulak da yok, kuyruk da yok,
Oturmaya oraya gidiyoruz,
Sütü nereye buluyoruz.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Eurovision 2016 - jön Törökország is!, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .