Isztambul ivókút térképe

A név senkit ne tévesszen meg! Az ivókutak (törökül çeşme) ma már a legkevésbé alkalmas ivóvíz fellelésére. Már ha egyáltalán bármilyen vizet is találunk benne… azt semmiképpen ne igyuk meg!

Viszont építészeti és történelmi szempontból nagyon izgalmasak.

Isztambul sose volt kicsi város. Az embereknek pedig víz, ennivaló, és műsor kell, ahogyan ezt már Caesar is megállapította. Az ennivalóról gondoskodnak a kebab árusok. Műsornak meg ott van… hát úgy egész Isztambul úgy, ahogy van. Már csak a víz hiányzik.

A Bizánci Birodalomban épült, majd az Oszmán birodalomban sokszor meghosszabbított vízvezeték-hálózatról már többször írtunk (itt és itt), most ideje a végpontokat is jobban szemügyre venni. Főként mivel gyakran látványosak. Ők az ivókutak, török nevén a çeşme-k. Legismertebb közülük a III. Ahmet kútja, mindjárt a Topkapı palota bejáratánál.

III. Ahmet kútja
III. Ahmet kútja

És mint láthatjuk, ebből sem folyik a víz. Igencsak régóta..

Nem minden kút épült a vízvezeték hálózat közelében. Inkább csak a kiváltságosabbak. Nagyon sok kút valójában egy víztartály, amit este töltöttek fel. Ezeket a tartályokat pedig tisztán is kellett tartani., ami megint nem volt egy egyszerű munka. Így érthető, hogy amint a lakásokban megjelent a vezetékes vízhálózat, az önkormányzatok gyorsan elkeletkeztek a régi ivóvíz kutakról.

Ezen okból pedig ma már alig lehet az ivókutakat fellelni. A legtöbbet puha kőből készítették, hogy könnyű legyen faragni. Ezek viszont nem bírják az időjárást. Így nagyon sok kút ma már szinte felismerhetetlen. Észre se vesszük, hogy ott állnak az utcában. Esetleg a gaz is benőtte.

Sőt! Nemcsak a gaz, de sok esetben maga az utca nőtte be a kutakat. Azáltal, hogy az útfelújítások legtöbbször azzal jártak, hogy újabb és újabb réteget hordtak a régi tetejére, a kutak szépen, lassan lesüllyedtek. Ma már nem nehéz olyat találni, amit félig eltemetett az út. Vagyis pont, hogy elég nehéz megtalálni lent, a kövek között. Az ilyenek jól mutatják, hol is volt valaha az utcaszínt.

III. Murat Çeşmesi, Kasımpaşa - Forrás: Burada Istanbul var
III. Murat Çeşmesi, Kasımpaşa – Forrás: Burada Istanbul var

Mégis az utcák (pl. Soğuçeşme – hidegkút), néhol még a kerületek (Valideçeşme – Anyaszultán-kút) neve is őrzi az emlékét.

Az önkormányzati listában 1308 ivókút szerepel. Ez azért nem kis mennyiség. A legnagyobb gyűjtőmunkát Affan Egemen végezte 1993-ban, aki 1164 kutat keresett fel és fényképezett le. De a munkája nemcsak ebből állt. Ő komolyan megvizsgálta a kutakat, ki és mikor építette, stb… Ami azzal járt, hogy hősünk létrával járt. És próbálta kibetűzgetni az alig látható oszmán írásokat.

Mivel megint kezd divatba jönni az oszmán írás, érdemes erről annyit tudni, hogy az írás ismerete nem egyenlő a nyelv ismeretével. Ahogyan a latin betűk megtanulásával sem fogunk tudni automatikusan németül és olaszul beszélni. Pláne nem angolul és franciául. A latinban viszont legalább a betűket mindenhol nagyjából ugyan úgy írják. Ez kevésbé mondható el az oszmán írásról.

Tehát hősünknek egészen biztosan roppant sok munkába került a könyv elkészítése (megvásárolható itt) minden kútrajongó nagy örömére.

Az listám közel se áll ennyire jól. És nem csak azért, mert nincs is listám. Nem tudnék 20 ivókutat felsorolni. Így ha valaki Isztambulban szeretne ezer kutat körbejárni, akkor ebben keveset tudnék segíteni. De 500 kút pontos helyét biztosan meg tudom mutatni.

A Burada İstanbul var blog ismét egy roppant hasznos térképpel lepett meg bennünket. Ezen 500+ kutat jelölt be. Sokakat fényképpel együtt.

Ez már csak azért is jó, mert pl. itt van egy kút, mindjárt a házunkkal szemben. És eddig nem is tudtam, hogy ez a kő darab (inkább szikla), egy kút.

Így bár a víz nem iható, de akik Isztambul mélyére is gyalogtúrát terveznek, érdemes a térképet is böngészniük. Útközben láthatnak érdekes kutakat. 🙂

Itt a térkép:

Mindemellett (szokás szerint) érdemes az eredeti oldalt is átnézni, márcsak a képek miatt is. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Isztambul ivókút térképe, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

2 Replies to “Isztambul ivókút térképe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .