Még egy alagút a Boszporusz alá! Ráadásul mindjárt 3 emeletes

Úgy látszik, az isztambuliak belelendültek a Boszporusz átfúrásokba. Vagy csak nincs kedvük visszaadni a fúrógépet, amit valaki itt felejtett.

Akárhogy is! Immár a harmadik alagutat készülnek fúrni a két kontinens közé. Mindjárt 3 emeletest! Így most már tényleg mindenki kedve szerint válogathat, hogyan akár átjutni Európából Ázsiába.

Még 2013-ban készült el az első alagút, mely két kontinenst köt össze (undercontinental), a Marmaray. Ő elsősorban metró, de éjszaka, amikor mindenki alszik, akkor tehervonatok is járhatnak rajta. Titokban, lábujjhegyen, meg simán, zajosan is.

A második alagút, az Avrasya Tüneli az elsőhöz közel épül, de most már az autós forgalom részére. Mivel a szakértők kimutatták, hogy sokat ront a morálon, hogy a Marmaray nem dudálgat az alagútban. Ha mégis, az nem az igazi.

Meg amíg az autók a tenger alatt vannak, addig sem foglalják a helyet a szárazföldön, lehet parkolni végre a posta elé.

Ő ellentétben a Marmaray-al ami még klasszikus 2+1 csöves alagút, már egyetlen hatalmas, kétemeletes cső. Így bár nagyobbat kell ásni, elég csak egyszer.

Ha minden jól megy, a második alagutat még az idei választások előtt átadják. Igaz, 1-2 km. még biztosan hiányzik belőle. De ezek leküzdhető problémák.

És most megszületett a terv a harmadik alagútról is. Ami máris három szintes. A helye pedig az első és a második Boszporusz-híd között lesz. Nagyjából fél úton. Így inkább a középső Isztambul forgalmát fogja csökkenteni. De a három repülőtér összekötésében is sokat fog segíteni.

Az alagút 18.8 m magas lesz (másik forrás szerint 13.5), és 110 m mélyen halad majd a tengerszint alatt. A két kontinens közötti senkiföldje 6.5 km hosszú. De ez az alagútnak csak egy apró része a teljese 16.150 m hosszú alagútnak. Ez várhatóan 14 perces autóutat jelent. Mivel az újonnan épült isztambuli alagutak bőségesen el vannak látva sebességmérő kamerákkal, Ali bácsi ebből a 14 percből nem fog tudni sokat lealkudni a gázpedállal…

Itt naponta várhatóan 120.000 jármű tud majd áthaladni.

A háromszintes Boszporusz-alagút
A háromszintes Boszporusz-alagút

De az alagút igazi érdekessége, és amiért szükség van a 3. szintre, hogy középre még becsatlakozik a metró is. Ez egy teljesen új metróvonal lesz, 14 megállóval. A teljes vonal hossza 31 km. Várhatóan 1.5 millió utast szállít majd naponta. A teljes menetidő 40 perc.

Ha minden jól megy, akkor az alagút már 2020-ban használható lesz.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Még egy alagút a Boszporusz alá! Ráadásul mindjárt 3 emeletes, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

One Reply to “Még egy alagút a Boszporusz alá! Ráadásul mindjárt 3 emeletes”

  1. Haladnak. Mire tényleg elkészül, szükség lesz a következő alagútra és metróvonalra is. Azt is megcsinálják majd.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .