Eminönü megújulás projekt

Folytatva a projekt hetünket, a mai téma Európa utolsó csücske: A Topkapı Palota.

Vagyis, ami azon még túl van. Van még azon is túl valami? Nahát! Te se vetted észre?

Ott, ahol a Topkapı véget ér, a földrész még nem tesz így. Ott még van egy pici. Egy pici ilyen, meg egy pici olyan, meg egy pici semmilyen. A Gülhane part még oké. De utána valahogy nem akar összeállni.

Pedig a hely nem lenne rossz: Európa végén, ahol az Aranyszarv-öböl összefut a Boszporusszal. Szemben pedig a Híd, ami összeköti Európát Ázsiával. És bár nem látjuk, de alattunk pedig dübörög a metró, szintén Ázsia és Európa között.

Csakhát…

Kilátás a Topkapı palota alatti tengerpartról
Kilátás a Topkapı palota alatti tengerpartról

No, ez a csakhát fog eltűnni, ha minden jól megy. És helyette akár még tyűha is lehet.

A Topkapı palota valaha a tenger „mellé” épült. Az isztambuli Hét Hegy egyik sziklájára. Mégpedig az I.-esre. Valahol mellette pedig ott vannak még a Bizánci Birodalom palotájának a romjai. Míg a Bizánci Birodalom nyugat fele, a Mediterránra nézett, addig az Oszmán Birodalom kelet felé, Anatóliára. Ez azt jelenti, hogy maga a Topkapı nem a legyőzött palota helyére épült, hanem egy üres dombtetőre. Így az ókori palota romjai még ma is megvannak. Már amit azóta nem vittek el belőle.

Az is ott van lenn a parton. Sok minden mással együtt.

Ahogy teltek az évszázadok, a palota elé egyre több minden került. Néha csak egy ház, néha pár tégla. Néha egy zsák, benne valakivel. Majd később a vasút, még később egy főút. A csigaházhoz hasonlóan a félsziget szépen-lassan növekedett.

Sirkeci projekt - Forrás: Studio Vertebra
Sirkeci projekt – Forrás: Studio Vertebra

A mostani projekt ezt a területet próbálja rendbe tenni. Mégpedig úgy, hogy csak a történelmi épületek maradnak meg. Minden más eltűnik. A főút pl. a felszín alá. A vonat pedig el. Teljesen. De ő egyébként is a Marmaray projekt részeként egyébként is a föld/tenger alatt haladna.

Így a Sirkeci történelmi pályaudvar a park egyik fő épülete lesz. A vágányok helyén pedig szökőkutak lesznek. És a lejáró a metróhoz.

Sirkeci projekt - Forrás: Studio Vertebra
Sirkeci projekt – Forrás: Studio Vertebra

És…ööö.. kb. ennyi ami hasznos információt sikerült összeszedegetni. Kb. 5 év, mire elkészül.

A képek alapján egy tengeri színpad is lesz (eredeti hajókürtöléssel a háttérben meg sirállyal), gördeszkás pálya, és valami kulturális kiállításhoz hasonlító dolog. De lehet, hogy bevásárló központ. Sok sok kép itt.

Sirkeci projekt - Forrás: Studio Vertebra
Sirkeci projekt – Forrás: Studio Vertebra
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (4 votes cast)
Eminönü megújulás projekt, 9.3 out of 10 based on 4 ratings
Eminönü megújulás projekt',url: 'http://isztambul.info/blog/2015/03/05/eminonu-megujulas-projekt/',contentID: 'post-8215',suggestTags: 'projekt',providerName: 'Isztambul kalandok',styling: 'text' });return false" class="evernoteSiteMemoryLink">
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .