Miután külföldön megszületett a gyerek…

Több ismerésősömnél is hamarosan baba várható, így gondoltam, összeszedem az ezzel járó adminisztrációs dolgokat.

Bár Dalma nem is olyan rég, jól összegyűjtötte őket. De azért érdemes ismét végigmenni a pontokon.

Természetesen, mint minden adminisztrációs ügy esetében, most is csak támpontokat tudunk adni. Konkrét esetben mindig informálódjunk az aktuális hatóságnál!

Még a gyerek születése előtt érdemes néhány dolgot átgondolni. A magyar állampolgár gyereke is automatikusan magyar állampolgár lesz. Függetlenül, hogy bekerül-e a rendszerbe, vagy sem. És így EU állampolgár is (már ha van ilyen státusz hivatalosan is). Nem tudjuk, hogy a világ miként változik az elkövetkező 20-40-60 évben. Erre pont a XX. század a legjobb példa, hogy tényleg nem tudjuk, mi lesz a későbbiekben.

Így számoljunk egy olyan lehetőséggel, hogy a csemeténk majd felnőve esetleg vissza akar költözni Magyarországra. Vagy hosszabb-rövidebb ideig az EU más országában szeretne élni, tanulni, dolgozni, stb… Ez nem ma lesz, hiszen még csak most bújt ki, járni sem tud. De már most tehetünk olyan dolgokat, amelyek megkönnyítik az életét.

Mindjárt ilyen a név. A névválasztásnál odafigyelhetünk arra, hogyha majd a gyerek másik országban fog tanulni, dolgozni, akkor azért ki tudják mondani a nevét. De legalább a leírása ne legyen túlságosan problémás. Ehhez hozzájön, hogy a magyar anyakönyveztetésnél csak a magyar abc betűit tudják használni. A nagyon egzotikus írásmódoknál (cirill, kínai, stb…) megvan a hivatalos forma az átírásra. A többi esetében inkább csak a nem magyar ékezetek elhagyása történik. Nézzük meg, hogy miként fest a csemeténk neve ebben az esetben.

Ha megvan a gyerek, akkor erről fogunk kapni egy papírt. Mindjárt érdemes tüzetesen átnézni, hogy minden nevet sikerült pontosan lefordítani. Törökországban ezzel a papírral fog az újszülött személyit kapni. Jó kérdés, hogy vajon már az új fajtát kapja, vagy még a hagyományosat.

Hagyományos esetében jó móka a származási hely. Magyar lányok esetében egyébként is a török fiútól öröklik a származást. És így a gyerek is azt kapja, mint az apja. Magyar fiúknál már izgalmasabb, mert ott elvileg a török lány örökölné a magyar származást. De mivel ettől megzakkanna a rendszert, inkább itt meg a fiú kapja a lány származását. Majd ugyan ezt az utód is. Így lett nálunk Árpi szalmafalvai magyar-török állampolgár…

Ilyenkor látszólag minden rendben van. De a papírjainkat még korántsem fejeztük be! A gyerek bár magyar állampolgár lett, még nincs benne a magyar rendszerben.

Mielőtt ezzel elkezdünk foglalkozni, érdemes megnézni, nem-e olyan országban vagyunk, amelyik csak 1 állampolgárságot fogad el, vagy valamilyen okból nem engedi, hogy a második állampolgárság a magyar legyen. Törökország NEM ilyen. Így nyugodtan nekikezdhetünk a gyerek magyarországi nyilvántartásba vételét.

Ehhez pedig nem kell sok minden és mindjárt a helyi követségen, konzulátuson meg is tehetjük (egyszerűbb is, mint Magyarországon). Egy az egyben átvettem Dalmától.

  • eredeti külföldi születési anyakönyvi kivonat (dogum kagit örnegi – egy egyoldalas nyomtatvány) – ha a Megjegyzés rovat üresen szerepel a dokumentumon, akkor nem kell magyarra fordíttatni;
  • magyar állampolgár szülő(k) állampolgárságot igazoló iratának másolata (érvényes magyar útlevél vagy személyazonosító igazolvány, honosítási okirat, illetve három évnél nem régebben kiállított állampolgársági bizonyítvány);
  • külföldi állampolgárságú szülő állampolgárságot igazoló okmányának másolata (érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány);
  • magyar házassági anyakönyvi kivonat másolata (ha a szülők házasságukat Magyarországon kötötték, vagy hazailag anyakönyveztették). Ha a szülők külföldön kötött házasságukat Magyarországon nem anyakönyveztették, egyúttal azt is kérelmezni kell
  • ha a gyermek nem házasságból született, akkor teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot, amit – jogszabályban meghatározott feltételek mellett – a konzul előtt is meg lehet tenni.

Ez a művelet legutóbb (2013) 40 Euróba került és kb. 2-3 hónapig tart. Majd pedig kapunk egy Születési Anyakönyvi kivonatot, és egy lakcímigazolványt. Erre a kettőre még sokszor lesz szükség.

Érdemes tudni, hogy bár a nyilvántartásban benne lesz a gyerek, ezzel még nem lesz a kezében olyan papír, amivel igazolhatja, hogy magyar állampolgár. Ha jól számolom, akkor azt csak a személyivel, a jogosítvánnyal és az útlevéllel teheti meg.

Személyit csak Magyarországon lehet beszerezni, és további feltételek szükségesek hozzá. Jogosítványt pedig nem adnak az újszülötteknek. És ennek nemcsak az az oka, hogy az autókat leginkább megenni szeretik. Így marad az útlevél.

Útlevelet több okból is érdemes csináltatni. Egyrészt mert ez igazolja a magyar állampolgárságot, másrészt mert mégiscsak útlevél. Ráadásul EU-s. Így nemcsak az EU országokba lesz egyszerűbb bejutni, de olyan harmadik országba is, mint pl. az USA, vagy Kanada.

Az útlevélhez egy fénykép szükséges. Nagyobbak esetében a konzulátuson is lehet fotóztatni. Kisebbeknél valamelyik sarki igazolványképesnél. Készüljünk arra, hogy esetleg hosszabb időt itt töltünk. Ugyanis a babának nyitott szemmel kell a kamerába néznie. Ez pedig nem egyszerű. Sokat fog a kismadár repülni. Meg Mici Maci is sokat fog a kamera előtt táncolni, meg apu mobilja is kétszer lemerül a gyerek YouTube-ozástól, mire végre sikerül egy tűrhető képet összerakni.

Az útlevél kb. 2 hét alatt elkészülhet. Ára 49 Euro (2013). 6 éves kor alatt csak 3 évre adnak útlevelet.

Mindenkinek jó mulatást!

3 Replies to “Miután külföldön megszületett a gyerek…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük