Isztambul és a fűszerek

Isztambul az egzotikus kelet! A mesék és a fűszerek világa!

Hmmm! Hmmm! meg szimat-szimat.

…kb. így képzeljük el.

Persze a valóság teljesen más. No, nem mintha rosszabb lenne, mint a képzelet! Sőt!

Isztambul a világ azon kevés városai közé tartozik, amelyik maximálisan próbál hatni ránk. Mind az öt érzékünkön információval bombáz. De leginkább a szemen és az orron keresztül. De persze a fül sem marad el!

Szemkápráztató jelenségből nincs hiány (bővebben itt). A fülünk is kap rendesen. Ehhez elég csak beülni egy taxiba. Vagy átmenni az út másik oldalára. Na de az orrunk sem marad munka nélkül! Igazán viszont akkor tudjuk őt megtornásztattni, ha bemegyünk a fűszer bazárba.

Fűszer bazár - Mısır Çarşisi
Fűszer bazár – Mısır Çarşisi

Az isztambuli fűszer bazár nem egy nagy épület. Olyan 5-7 perc alatt végig lehet járni. Mégis 1-2 órát el lehet benne tölteni. Az egésznek olyan a hangulata, hogy az embernek kedve lenne középre leülni, és onnan nézelődni.

A fűszer bazárt 1660-ban Turhan Szultán kérésére építették, aki úgy érezte lehetne jobb illat is a tengerparton, mint ami a halárusok felől terjed. Erre pedig a fűszerek kiválóan alkalmasak voltak. Ez az a hely, ahol az Aranyszarv védett öböl kezdődik. Egyik irányba a Fekete-tenger, másik irányba pedig Afrika. Ideális arra, hogy a különböző területekről érkező kereskedők és fűszerek itt találkozzanak. A kereskedők legtöbbje egyiptomi származású volt. Ezért a török neve: Egyiptomi bazár (Mısır Çarşı)

A fűszer bazár különlegessége, hogy szemben a Fedett bazárral, ezt az isztambuliak rendszeresen használják. Nemcsak a turistáknak szól. Sőt! Éppen hogy a helyiek többet vásárolnak, mint a külföldiek.

A többet pl. azt jelenti, hogy valaki 10 kg-s zsákban viszi haza az egyik fűszert, mert hétvégén jönnek a rokonok (300 fő) és el kell őket látni élelemmel.

Bármennyire is izgalmas a fűszer bazár, külföldiként eléggé el van veszve az ember. Még ha ismerjük is a fűszerek török nevét (sok helyen angolul is ki van írva), akkor is sok olyannal találkozhatunk, amivel nem tudunk mit kezdeni.

Persze ha törökül tudunk, az eladó nagyon szépen elmagyaráz mindent, még receptet is mond. Talán még angolul is sikerül 1-2 tippet kapni tőle. De ha biztosra akarunk menni, akkor vásárolhatunk amolyan belépő csomagot. Ebben olyan ismert török fűszereket találunk, melyeket otthon is tudunk használni.

Csakhogy ezeket a csomagokat ki tudja, mikor rakták össze. Így a frissesség kérdéses. Másrészt ebben olyan fűszereket fogunk találni, amelyek otthon is vannak. Ezért inkább jobb kockáztatni, és belevágni valami izgalmasabba! 🙂

Mivel a szótárakban nem nagyon lehet fűszereket találni, én összeállítottam egy rövid listát, mely fűszert miként hívják törökül. A fűszerlista (fűszer szótár) itt található.

Amivel mindenképpen érdemes próbálkozni, az a köfte bahartı. Ez egy olyan keverék, amit direkt a köftébe (fasírt) keverhetünk, hogy finom fűszeres legyen. Egy köfte receptet is ajánlok mindjárt.

Hozzá hasonlóan találhatunk reggelihez való keveréket is (kahvaltı). És igazándiból a keverékek azok, amelyekkel érdemes kísérletezni.

Amit pedig mindenképpen érdemes kipróbálni, az a paprikakrém. Meg persze a paprika minden formája.

Fűszer bazár
Fűszer bazár

A paprika törökül a biber a paradicsom pedig a domates. E kettőből készült krém a salça. Ez utóbbi eléggé intenzív, direkt a főzésnél tudjuk felhasználni, vagy szószoknál. Mindenképpen fontos, hogy édeset, vagy erőset szeretnénk. Az édes a tatlı, míg az erős az acı.

Ez alapján pl. az erős paprika krém acı biber salçası. Az édes paradicsom pedig a Tatlı domates salçası. Ezekből már elég jól lehet válogatni, attól függően, honnan származik, milyen a fűszerezése, és mennyire erős.

Belőlük van egy különleges kategória, amit a kenyérre lehet kenni. Ezt a már fent megismert kahvaltı szóval kereshetjük.

Ezeken kívül a sima fűszerek közül a következőkkel lehet próbálkozni: sáfrány (safran) (ne felejtsük, hogy az igazi sáfrány roppant drága), római kömény (kimyon), meg ami úgy színre, szagra jól néz ki. 🙂

Egyedül a kına-t kerüljük el, mert ez egy festék alapanyag az esküvői szertartáshoz!

Paprikakrémek
Paprikakrémek

 

Aki viszont úgy érzi, hogy a fűszerek túlságosan ingoványos terület, akkor ő próbálkozhat a teákkal. Ő sem sokkal stabilabb, de legalább megvan az az érzésünk, hogy mégis.

A tea törökül çay. De ők angolul is ki szoktak lenni írva. Ha klasszikus teát szeretnénk, akkor vegyünk török teát. Igaz feketét (siyah). Zöld teát (yeşil) viszont nem érdemes venni, mert Magyarországon jobb minőségűt kaphatunk. Helyette inkább az alma (elma) teát ajánlom. Jó még nagyon a narancs (portakal), a citrom (limon), és aki szereti, a hibiszkuszt is.

Igazi különlegesség viszont a rózsa tea (gül). Itt szárított rózsa fejeket vehetünk, magas összegért. De nem kell megijedni, mert nagyon intenzív. Egy kannányi (4 csésze) fekete teába 2-3 bőven elég. Persze lehet direkt csak rózsát főzni, de akkor hetekig még a zoknink is rózsaillatú lesz…

Továbbá el lehet játszani az instant teákkal, melyek garantáltan 100%-os mesterséges anyagból készültek, és elkészítés után úgy néznek ki, mintha Paksról az atomerőmű reaktor vizét készülnénk meginni.

De az igazán bátraknak a herbál teákat ajánlom. Itt ugyanis mindenféle gyógynövény keverékeket találhatunk, amelyeknek garantáltan lesz valami hatásuk. Nem árt tudni, hogy mi ez. Vízhajtó? Más hajtó? Sereg hajtó? Vagy csak egyszerűen megváltozik a hajunk színe?

Télen viszont jó az ıhlamur és a melisa.

Persze itt is igaz, hogy ami tetszik színre, szagra, alakra, vagy csak simán ijesztő, olyat mindenképpen vegyünk! 🙂

Teák a fűszerbazárban
Teák a fűszerbazárban

De a fűszerbazár ezzel még nem ér véget! Ugyanis parfümöket is itt tudunk vásárolni. Igazi török kivonatokat. De előtte gondoljuk végig, hogy tényleg, pontosat mit is szeretnénk. Mert 1-1 illatból több fajta van, attól függően, hogy parfümnek akarjuk használni, vagy masszásra, vagy a hajunkra, esetleg a vajas kenyérre szeretnénk kenni.

És ez utóbbi kivételesen nem vicc, hanem tényleg van ilyen is.

Egy tipp női ismerősünk meglepéséhez, amennyiben ismerjük, milyen illatot szeret:

Kezdjük a Fedett bazárral, ahol is díszes kicsi parfümös üvegcséket találunk. Pontosan olyan törököset, ahogy az a mesékben szokott lenni. Innen válasszunk egyet. De vigyázzunk a mérettel, mert még a kicsit sem lesz olcsó feltölteni.

Parfümös üvegcsék
Parfümös üvegcsék

Majd ezután menjünk a fűszer bazárba. Ott válasszuk ki a kedvező illatot. Itt helyben is feltöltethetjük, de akkor nagyon kell vigyázni, mert könnyen kiborul. És ha ez a repülőn történik, akkor még évekig illatozik majd az egész légifolyosó, hiába sikálja Mari néni… Így inkább majd az ajándék átadása előtt töltsünk valamennyit a kis üvegcsébe.

Készüljünk fel arra is, hogy az üvegcse kézzel készült, így a kupak nem feltétlenül fog légmentesen zárni. Így jobb, ha csak egy kevés parfümöt tárolunk benne, hogy ne az egész párologjon el.

És a bazár még mindig nem ért véget!

Ugyanis még vásárolhatunk édességet is.

Lokum, lokum, lokum, lokum - fűszer bazár
Lokum, lokum, lokum, lokum – fűszer bazár

Meg rágcsálni valót is.

Sajt, sajt, sajt - fűszer bazár
Sajt, sajt, sajt – fűszer bazár

A bazár külső oldalán pedig sajtot árulnak. És halat. De a halat nem érdemes mindjárt nyersen felfalni. Elégedjünk meg az édességgel, rágcsálnivalókkal meg a sajttal. Annyi elég, hogy felforgassuk a gyomrunkat. A végén pedig ihatunk egy kávét is. Könnyű megtalálni, hogy hol, mert csak az illatot kell követni. 🙂

De ha mégis halra vágynánk, akkor nem messze a fűszer bazártól a Galata-hídnál árulnak sült halat kenyérben (balık ekmek)

A végére pedig egy kis érdekesség. Ezek a nagy dobozokban szépen felhalmozott fűszerek nem úgy vannak, mint ahogy látszanak. Úgy tűnik, mintha hatalmas mennyiségben lenne a friss fűszer kiállítva. De a látszat csal! Valójában a fűszerek, édességek és minden egy előre elkészített karton formán áll. És csak néhány centinyi van úgy elrendezve, mintha tele lenne a doboz. Holott a közepe üres. Az alábbi kép jobb oldalán láthatjuk a trükköt. 🙂

A majdnem teli doboz
A majdnem teli doboz

6 Replies to “Isztambul és a fűszerek

 1. Jóra sikeredett ez a poszt is, különösen ezen nevettem jót: „instant teákkal, melyek garantáltan 100%-os mesterséges anyagból készültek…”, különben nagyon is igaz 🙁

  1. A török tea minőségében messze elmarad az „igazi teától”. De ennek megvan a maga hangulata, hagyománya, és előnye. Pl. az ember 3 másodperc alatt jut el a felkeléstől az AyaSofya-ig. És még közben fogat is mos!
   Ehhez hasonló a török instant tea, amit szintén nem azért szeretünk, mert egészséges, hanem mert olyan színe van, mint egy urándúsítótt üdítőitalnak. Ha még a sötétben is világítana, az lenne csak a nagyszerű!

   A török zöld, és a hasonló nem gyógynövény teák viszont nem tartoznak a török hagyományok közé. Megjelentek, mert divat lett zöld teát inni. És a török azt mondta, hogy ezt ő is meg tudja csinálni. És tényleg!
   Csak a tea is olyan, mint a bor. Nem elég, hogy az embernek szőlő legyen a kertjében. A minőségi zöld tea ültetvények különleges magasságokban van, kézzel szedik a megfelelő időben, speciális az előkészítése, stb… A török tea meg csak zöld.
   Ugyan ez van a gömb teával is. Magyarországon virág tea, vagy virágzó tea néven kapható minőségi zöld teából készített golyó. A török golyók ennek a másolatai, melyek török zöld teából készülnek. El lehet velük játszani, de ennek sincs tradíciója. És otthon jobbakat is lehet kapni (bár olcsóbbat nem). Ezért hagytam ki a listából.

 2. Rendkívül érdekesnek találtam ezt a posztot. Szeptemberben Törökországban nyaraltam, mély benyomást tett rám ez az ország. Imádtam. Mivel imádom a fűszereket, teákat, én is vásároltam párat. Kár, hogy ezt az írást nem olvastam a nyaralásom előtt. Mivel Isztambulba nem jutottam el, most annál kíváncsi bár tett ez a poszt, megerősített abban az elhatározásban, hogy Isztambulba még el akarok jutni. Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük