Magyar jogosítvány Törökországban – 3. rész (Állampolgárosodunk sorozat, második évad)

Már 5 hónap is eltelt, mire belevágtunk a magyar jogosítvány törökösítésébe.

Ez a hosszú idő leginkább annak köszönhető, hogy az ügy érdekében eddig nem csináltunk semmit…

Na de majd most! (persze..)

Itt tartottunk, majd emitt. És mint a szappanoperáknál, mi történt az előző részekben:

 • Kiderült, hogy 6 hónapnál hosszabb törökországi tartózkodás esetén kell egy török (törökösített jogosítvány).
 • Aki még nem kapott török állampolgárságit (márpedig 6 hónap után még nem szokás), az az első részben találja a listát és a várható költségeket.
 • Közben kaptunk tanácsokat, hogy hagyjuk az egészet a bánatba, és inkább tegyünk le egy új, immár törökös vizsgát. Ehhez persze meg kell tanulni a anyukád elmé az útból c. török sofőr dalt eldudálni a csúcsforgalom közepén.
 • Meg egyébként is, minek válasszuk a könnyebb utat, ha van nehezebb is?
 • Itt kezdődik a második rész, ahol is megfordítottuk az egész problémát, is inkább telefonon keresztül vallattuk ki a hatóságokat a mikéntekről.
 • A mikéntek részletesen a második részben vannak leírva. Ahol megdöbbentő fordulatok is történtek.
 • Ebből ami most kell, hogy legyen egy hiteles fordítás a jogosítványról (ez ügyben forduljatok Bettyhez). Aztán ezzel a papírral bevonulunk a gayrettepei központba.
 • Közben az is kiderült otthonról (sorozaton kívül), hogy valójában egy embernek csak egy jogsija lehet (kéne lennie). És teljesen felesleges Magyarországon a magyar jogosítványt hosszabbítani. Egyszerűbb fenntartani egy törököt (mármint jogosítványt), és mellé kérni egy nemzetközit is.

Itt tartunk most. Pontosabban a Çevahir bevásárló központban, ahol ebéd után próbálunk az arab turistákon keresztül kijutni a szabadba. A Google szerint a közlekedési központ (pontos nevén Trafik Tescil Şube Müdürlüğü) innen alig 20 percre található gyalog. Nyíl egyenesen.

A kunkori utakból, és az isztambuli tapasztalatokból máris látszott, hogy ez legalább 2 db vízmosást jelent, amin le kell ereszkedni, majd újra felmászni. Igaz, az egészet egy kényelmes sétával meg lehetett volna kerülni (a Google szerint úgy 22 perc az út), vagy még egyszerűbben busszal 2 megállót menni.

De mi fittek vagyunk, fiatalok vagyunk, és imádunk nyögni, amikor a 450. lépcsőfokon mászunk felfele, és kiderült, hogy még kétszer ennyi van.

Isztambulban egyébként nem az a baj van a rövidebb utakkal, hogy lemászunk a völgybe, majd vissza a hegyre. Hanem, hogy ezt 8-16 alkalommal kell megtenni azért, hogy 300 m-t haladjunk. Mármint vízszintesen, mert függőlegesen már mentünk annyit, hogy lassan már a Holdon lehetnénk.

Na de szeretjük a kihívásokat. A 20 percet pedig sikerült 17-re lealkudni. Úgyhogy hamar odaértem a rendőrség kapujába.

– Jó napot! Mit szeretne?
– hhhhhh…levegőőőt….hhhhh!

A bejutással nem volt gond. A megfelelő épületet is hamar megtaláltuk. Az első egyenruhástól pedig azt is azonnal sikerült megtudni, hova kell beállni. Valami yabancı volt… mint külföldi.

Az ügyintéző meglepően segítőkész volt, és meglepően jól tudott egyszerre 4 csoporttal is beszélgetni. És végre rengeteg minden kiderült!

Először is az ügymenet neve a következő: Yabancı sürücü belgesini türk sürücü belgesine çevirmek. Mindez magyarul annyit jelent, hogy a külföldi jogosítvány cseréje török jogosítványra. Igen, csere szó van ott, ami fordítást is jelent. Aztán majd a végén meglátjuk.

Ehhez pedig a következőkre van szükség:

 • Hivatalos, noteres, vagy konzuli fordítása a jogosítványnak (lásd második rész) – 140 TL – majd ezek fénymásolata – 4 TL
 • Egészségügyi papír. Az ilyet a sarki rendelőben lehet kérni, kifejezetten jogosítványhoz (látás, vérnyomás, stb…) – 50 TL
 • Fotó, 4 db, és fél évnél nem lehet régebbi. – fotóból sosem elég Törökországban. Legyen nálatok mindig legalább 8, még ha kenyeret vesztek, akkor is! – várhatóan majd 10 TL lesz
 • Majd lesz egy ügyintézési díj is. Ezt nem írták, mennyi. Az első rész szerint 400-500 TL – majd meglátjuk.. Bármely bankban meg lehet tenni
 • Vércsoport. Ezt az egészségügyi papírnál egyébként is megcsinálják. De oda kell figyelni. Tőlem egyébként állandóan vércsoportot kérdeznek, még a személyin is van erre egy rubrika. De aztán a végén mégse írják fel sehova, én meg elfelejtem.. Na de majd most!
 • A török személyi fénymásolata. Ha ilyen nincs, akkor a tartózkodási engedély másolata. Azért ez eredetit is be kell mutatni.

Mindemellett kaptam egy számot, amit a trftescil.iem.gov.tr címen nézhetek meg, hogy is áll a munkamenet. Ehhez ki kellett tölteni egy elég egyszerű lapot, ahova beírtam, milyen országban kaptam a jogosítványt, ki vagyok, cím, telefon, aláírás.

No, ennyi. Most mehetünk a doktor nénihez szemvizsgáltarta, stb…-re. Erről jut eszembe egy vicc:

Elmegy a cseh a szemészetre
– Olvassa a táblán a betűket felülről lefelé!
– S, T, R, V, C, H, R, S.
– Végig tudja olvasni?
– Ó, hogyne, még ismerem is az illetőt.

Természetesen mint mindig, Törökországban, ezt nekem, és most mondta a rendőr bácsi. Lehet, hogy te nénit kapsz, és teljesen mást fog kérni. Úgyhogy ügyintézés előtt érdeklődni, érdeklődni, és leginkább kérdezni!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (4 votes cast)
Magyar jogosítvány Törökországban – 3. rész (Állampolgárosodunk sorozat, második évad), 9.3 out of 10 based on 4 ratings
 

One Reply to “Magyar jogosítvány Törökországban – 3. rész (Állampolgárosodunk sorozat, második évad)”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .